Tuesday, February 22, 2011

Wedding Preparations (Legal Document) | Part 3

Sub Title : Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin (Lelaki)


I will elaborate more utk lelaki yg beralamat KL atau sudah menetap di KL sekurang-kurangnya 4 months. (Ada yg ckp 3 months. Ada yg Ayu baca 4 months. Sorry Ayu x pasti) 

Pg pejabat agama and mintak borang permohonan kebenaran berkahwin atau singkatan dia 'Borang 1'. Or you can always download the form here. (Utk KL saje ok) Bila dh kt pejabat agama tu, diaorg akn tanya alamat lelaki utk pastikan yg korg berada di pejabat agama yg betul. Some cases like me, alamat Ayu kt KL tp Ayu still kena daftar nikah kt Selangor. So, you better check first with pejabat agama k? Lps dpt pastikan korg punya negeri mana, diaorg akn kasi 'Borang 1' dekat laki. Borang tu free je



Contoh Borang 1

Isi form tu. You should have this form in 2 copies. It's better for you to fill up the form dekat situ jgk sbb if anything yg you x tau, you can always asked someone yg lebih tau. Dlm borang tu ada 6 sections, A - F. Isi semua bahagian kecuali bahagian C.





Silap Ayu ialah, Ayu lupa nk kasi tau 5rz suh wat surat akuan bujang. This letter utk mengesahkan yg 5rz still bujang. Surat ni wat simple2 je pun boleh. Guna letter head company and mesti di sign oleh one of the share holder, CEO or boss korg. Senang cite surat ni boleh di sign oleh org yg pangkat lg besar dr korg. Ape yg perlu ada dlm surat ni tggu last skali Ayu list kn eh?

Sbb Ayu lupa nk suruh 5rz siapkn surat akuan bujang ni, kami x dpt nk settle kn borang ni in 1 day. Igtkn sempat tp x. 

Bila semua part dh settle, br korg g jmpa Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju' kariah korg utk sign borang ni. Mcm mane nk tau korg kt kariah yg mana? Senang je. Sama ada tanya elders or korg g masjid yg terdekat ngan umah korg and ckp nk sign Borang Permohonan Kebenaran Berkahwin. Nnti diaorg akn tanya korg tggl kt mane. Dr situ, diaorg akn tau korg kariah mana. 

Bila semua check list dh settle, dh dpt tanda tangan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju' , br korg g hntr surat ni ke pejabat agama blk. Bila nk hntr borang ni blk br korg dikenakan bayaran. RM 5 klu lelaki berkahwin luar negeri dia dan RM 25 klu lelaki berkahwin di dalam negeri dia. Cth : 5rz (KL) kawin ngan Ayu (Selangor). So 5rz kena byr RM 5.


Apa yg perlu ada utk ambik 'Borang 1'?
Nothing


Apa yg perlu ada dlm Surat Akuan Bujang (Lelaki)?
  • Nama penuh
  • IC
  • Guna letter head company (X sure perlu atau x but be save)
  • State dlm surat tu yg lelaki masih bujang dan masih bekerja di syarikat tersebut
  • Tanda tangan CEO, pengarah or jawatan yg lg tggi dr korg
Apa yg perlu ada utk dapatkan tanda tangan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju'?

  • 'Borang 1' yg diisi dgn lengkap dlm 2 salinan
  • Fotostat IC 1 salinan (Lelaki)
  • Result HIV original (Lelaki)
  • Surat Akuan Bujang (Lelaki)
  • Sijil kursus pra perkahwinan yg ASAL beserta 1 salinan fotokopi
  • Lelaki kena settle kn semua ni. X boleh wat bg pihak dia.
Apa yg perlu ada utk hntr semula 'Borang 1' dan borang2 yg lain yg dh siap diisi ke pejabat agama?

  • Semua document yg perlu ada dlm 'Apa yg perlu ada utk dapatkan tanda tangan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju''
  • Boleh guna perantaraan utk hntr borang ni as long as semua document lengkap

Steps:
  1. First thing first settle kn kursus kawin dulu utk dptkn sijil.
  2. Buat surat akuan bujang bg lelaki. 
  3. Pg pejabat agama negeri masing2 utk ambik borang or download terus dr web (PLEASE settle kn lelaki punya borang dulu ye. Perempuan punya borang x leh settle selagi borang laki x settle) And please dress up properly utk ke pejabat agama. Wear bj kurung (for girls) to be save.
  4. Isi borang.
  5. Dapatkn tanda tangan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju' kariah tmpt korg tggl. Refer to elders for this one. (Bear in mind! Bwk semua document asal dan photostat document asal masa nk dptkn tanda tangan Penolong Pendaftar Perkahwinan, Perceraian dan Ruju'. Klu x lengkap, Penolong Pendaftar x kn sign)
  6. Hntr blk borang tersebut ke pejabat agama tmpt korg ambik borang mula2 td. 
  7. Bayar yuran
  8. Nnti dia akan kasi 1 resit bayaran, 1 surat Kebenaran Berkahwin, 1 salinan 'Borang 1' dan sijil asal kursus kawin korg. The rest (salinan IC, salinan kursus kawin, result ujian HIV, surat akuan bujang and 1 salinan 'Borang 1' diaorg simpan) 
  9. Settle bab laki. Then proceed ke bab perempuan plak.


Surat Kebenaran Berkahwin bg lelaki. Alhamdulillah. Yeay!


Asyik gmbr dia je. I pun nk gak!


ps:// Senang paham x all the requirements, steps and all the doc yg Ayu explain? Ayu dh try sehabis baik dh tp x tau la klu ayat yg Ayu gunakan still ntah pape kn? Huhu  


{From Ayu with ♥}

11 comments:

Miss Tatie said...

borang ni paling minimum kene apply berapa bulan eh before kahwin?

~Ayu BnSyg~ said...

Miss Tatie : Min 3 months before nk nikah

Syima Syaz said...

lecehnyeeee.....!!!
fenin kepala

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : Mmg leceh. Org dulu x de pun cam ni. But what to do? Just enjoy the moment je. Once in a life time je pun. Nnti pasti akn di kenang-kenang masa sebegini :)

iedchan said...

wah2...sungguh berguna entry ini...i loike folo u dear...i b2b jugak :P

~Ayu BnSyg~ said...

iedchan : Thanks yang sudi follow I. Happy preparing ye yang =)

~Ayu BnSyg~ said...

Miss Tatie : Wrong info plak. Max 3 months utk apply. Min 1 week before tarikh nikah

Fariza said...

thanks.
byknya kena settle.
selepas ini turn sy pula.
nanti apa2 hal, sy tanya lagi tau.
kena take note ini, nanti coming soon senang, x payah pening2. hik3

~Ayu BnSyg~ said...

Fariza : Welcome. =)

Ms. Fiena said...

yang seryes kte bace entry awk ni mcm baca notes exam.. sgt berguna ok.. dah la kte ngah blur blur ni xtau nk buat ape..awatnye leceh sgt nk kawen pon. adeyyy

~Ayu BnSyg~ said...

Fiena : Jgn pk leceh. Pk leceh, leceh la dia. Pk nk tawen ngan org tersayang. Mesti akn senyum and happy. *smiles*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...