Friday, February 18, 2011

Wedding Preparations (Legal Document) | Part 1

Sub Title : HIV Test


Since legal doc ni mcm byk (bg Ayu la) Ayu akn skali kn tajuk2 under Legal Document and letak sub title mcm kt ats tu. So hr ni nk cite psl HIV Test.

The appointment was made 1 month ++ before the actual date. Saja wat appointment awal. And mmg dh rancang percutian yg menarik semata-mata nk wat HIV test ni. Selasa lepas (15 Feb 2011) kn public holiday for Maulidur Rasul and it also our anniversary utk setahun 5rz merisik Ayu (Tu pun nk kecoh!) Since 5rz keja kt Melaka so, we both decide wat HIV test on Monday (15 Feb 2011) so that 5rz boleh cuti lama. You know from Sabtu - Selasa. 

Korg tau kn nk wat HIV test ni kena wat appointment dulu? Tp ada several case, korg dtg and boleh je depa test darah korg even tho korg x tau kena wat appointment dulu. Klu rezeki baik la sbb ada je my friend wat cam tu. Rezeki dia. 

Slalunya HIV test starts from 1400 hours till 1600 hours. And each clinic only allow 10 peoples per day utk wat HIV test. That mean 5 couples jela dlm 1 hr. (X tau la klu klinik lain ada yg terima more than that) And for HIV test yg utk kawin punya cuma boleh wat di klinik kerajaan je ok. Private x boleh. Klu saje2 nk test HIV bkn utk kawin, private boleh wat. Bayaran yg dikenakan adalah RM 1 each for klinik kerajaan.

This HIV test valid 6 month saje so korg pndi2 la adjust tarikh nikah korg ngan tarikh nk wat HIV test ni mcm mane. Ok td Ayu ada ckp HIV test start dr kul 1400 kn? Be there early because you never know your luck honey. Ayu mmg sengaja dtg awl. 1330 hours dh smpi kt klinik. Terus g kaunter HIV then nurse tu ckp tggu kul 1400. Lucky me, there's another Indian nurse who was responsible to do the test nearby us. She let us did the test earlier. Tp masya-Allah! Borang nye byk nyeeeee. Especially perempuan punya borang! Yela mayb sbb kte yg akn carrying the baby kot? That's why byk benda yg di tanya dlm borang tu. 

Once korg dh settle isi borang, pg register and then dia akn tmbg berat badan, tggi and tekanan darah. After that, korg tggu la smpi diaorg pggl nama korg. Lps tu mula la sesi soal jawab. Ayu org pertama dia pggl and I didn't expect that dia akn tanya soalan berkenaan HIV la Aids la bagai. (What do you expect? X kn diaorg nk tanya psl keta plak kn?) Nasib baik Ayu dpt jwb! Dia siap kate, bagus ni. Boleh kasi full marks. Yeay!



Turn 5rz plak, dia x dpt jwb. Hahaha. Bkn x dpt jwb. Jawapan x tepat. Nervous kot. Nurse tu siap tanya lg 'dh g kursus kawin ke belum' 5rz ckp la dh g. Then nurse tu tanya blk 'Dh tu. Tdo ke time kursus?' Haha so funny! Ok lps tu nnti bg pompuan dia akn tanya serba sedikit la ttg korg punya body and so on. Smbl tu dia akn ambik darah korg. Test dia lebih kurang cam pregnancy test je. Klu klua 1 line that mean non reactive. 2 lines means reactive but doesn't mean korg dijangkiti. Nurse tu kate kena wat further test utk pastikan betul2. So not too nervous ye klu korg tgk 2 lines (Klu Ayu pun, mesti la nervous!) 

Alhamdulillah we both non reactive. Serius, walaupun korg tau korg x pnah mengamalkan 3 cara mcm mane HIV boleh berjangkit, tp time korg tggu result darah korg tu mcm nervous gle kot. Ayu pun sama lah. Dlm hati Ayu dok ckp, 'insya-Allah x de pape' 

Bila dh settle semua, dia akn kasi borang kuning. Borang kuning ni yg you all kena kepilkan sekali ngan borang permohonan kebenaran berkahwin etc. Dlm borang permohonan kebenaran berkahwin laki (This one nnti Ayu akn cite later, insya-Allah) ada dia tulis kena dptkn pengesahan dr klinik psl HIV test tp pihak klinik kate x payah. Tnjk je borang kuning ni should be enough. 


Ni borang kuning tu.

We settle everything around 1415 hours. Actually kejap je HIV test ni. Yela mmg Ayu smpi klinik kul 1330 and finish at 1415 hours. Yg lama tu sbb nk isi borang. Itu saje. 

Tips :

  1. Make appointment to do your HIV test. Bear in mind, this test will valid only for 6 month. 3 month tu borang permohonan kebenaran berkahwin (Will update later, insya-Allah)
  2. Be there early like half and hour earlier coz insya-Allah klu rezeki korg, korg boleh wat test awl. Awl wat, awl la blk. (Korg boleh settle kn lain2 borang etc. X la m'bazir cuti korg)
  3. Bring pens so that it easier utk isi borang
  4. Prepare yourself to be asked about HIV and AIDS. But not to worry klu korg x leh jwb, doesn't mean korg x leh nk ambik test tu. Mcm 5rz. Hehe
  5. Simpan borang kuning yg korg dpt and that borang will be used later
  6. Wat la ujian talesimia skali (cam mane eja haku pun x tau) X yah bayar pun. This one saje jela. Dh alang2 kt klinik
Tp kn. Time Ayu nk wat ujian talesimia tu dia ckp mcm ni

"You ada sejarah family yg ada cancer or slalu pengsan dgn tiba2 x?"
"X de"
"Klu x de, you no need to worry"

Ok obviously kau malas nk wat ujian tu kt kami kn? Sudah! Lantak la. So kami pun x wat. X pelah. Insya-Allah x de pape kot. Amin. I think tu saje kot nk update about this HIV test. Other documents later on Ayu update and again insya-Allah. 

ps:// X dpt nk upload ttg foods entry masa holiday kt Penang sbb gmbr ttg foods ciput je. Insya-Allah next time klu Ayu ke Penang lg, Ayu snap byk2 pics dia ok? 

{From Ayu with ♥}

5 comments:

elle's laaa~ said...

aaaa... takot nye nk p wat hiv test... kite ni penakut ckite bab2 cucuk jarum ni... hadoiii, lemah semangat.. hehehe..

"cikkin" said...

thnaks for the tips ayu..
cuak pulak nk g amik test ni..hihi..=)

~Ayu BnSyg~ said...

elle : Oo penakut ke? Try x yah pk sgt and x payah pndg kt jarum tu k? Good luck yang :)

cikkin : Welcome. Good luck too (*_*)

yUmIe said...

yumie wt 2x HIV test..1 wt kt kelana jaya,tp xde pn kne timbang berat and so on.die wt test then trs tgu smpi dpt result.intiview pn xde.huhu.tp sygnye pengesahan dr sini kne reject ngan jab agama pahang.dorg nk borang phg gak yg show the result.so last2 wt blk kt kg.kt kg pn sme sng je,xde wt appointment trs die wt test.tp time bw result MA kne gak r interview psl HIV.hehehe

Cik FaRiZaM said...

sy bc ur entry ni, bgs la. ur cerite dr mula sampai akhir. complete..


tq dear. sy bakal berkahwin tak lama lg. so search la pasal ni. tq :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...