Monday, July 16, 2012

Mittens Kena Pakai Sampai Bila?

29 June yang lepas, bersamaan dengan Faris berumur 3 bulan 5 hari, Ayu tanggalkan mittens dia. Kira now Faris dah tak pakai mittens. Buka mittens pun after ke klinik cucuk him at 3 months. Sebab nurse yang check Faris tu tanya

"Ni dah berapa bulan ni?"
"3"
"Kenapa pakai sarung tangan lagi? Buka la. Kasi dia pegang and rasa benda2. Belikan dia mainan yang dia boleh pegang"

Actually Ayu pun tak tau umur berapa patut kita tanggalkan mittens. Ada yang after pantang terus cabut kan? Ada yang after sebulan. Macam2 la. Ayu plak memang tak tau bila masa yang sesuai. Pastu plak, Ayu tak reti nak potong kuku Faris. Takut wooo. Selalu suruh my SIL tolong buatkan je. Tapi bila nurse dah suruh buka mittens dia tu and kebetulan my SIL was not at home, I have to potong sendiri kuku Faris. Otherwise nanti calar la muka anak bujang den. Bought the gunting untuk potong kuku baby. Memang senang! Tak susah rupanya nak potong kuku Faris. Susah dari segi dia dok gerak2 tangan dia ke sana sini jela. Tapi boleh je potong kuku dia time dia tengah tido. Senang sikit dia tak berapa nak gerak. 




So now Faris dah tak pakai mittens. Asyik la dok hisap2 jari dia. Semua jari dia nak masuk dalam mulut. 




Ini tabiat dia time menyusu. Suka pegang rambut dia. Time menyusu je dia wat macam ni. Tak tau kenapa


Pastu suruh dia gengam jari Ayu, oh heaven nya perasaan itu. Hehe. Another thing, kami dah tak pakaikan barut dekat Faris lagi. Alhamdulillah so far after buka barut tu, perut dia tak kembung. :) Socks plak bila nak kena buka? Tapi kaki Faris cepat sejuk la. Maybe after 6 months baru buka socks ke? 

{From Ayu with ♥}

15 comments:

ettyzukhair said...

mitten dlm 2bulan je pakai...socks pakai2 hari2 pon xpe..smpi 5bulan cmtu..pastu siang2 bukak xpe...mlm nk tdo kne pakai tkot sejuk..ameer nk dekat setahun dh pon pakai time tdo..hehe

cikpingu said...

dhia last pki mittens, msuk 3bulan aritu.. klu malam, umie pki kn sbb sejuk.. dhia tidur berbedung..tp kdg2 2 bedung dh tbukak..hihi.. so dhia tgosok2 mata.. takut tkena kuku2 die 2 kt muke.. so malam pki kn mittens..

stokin mmg slalu pki.. sbb klu xpki kn.. bile pgg kaki dhia.. rase sejukkk sgt.. so kne la pki.. sblm pki sapu kn myk telon 2.. :)

yUmIe said...

iman pn bke mittens wktu checkup 2bln.nurse gak yg suh buke..then socks wktu die 5mos dh on and off pkai.normally siang le bke.mlm mmg ttp pkaikn.hihi

Allene said...

sama la ngn lin kena tegur sbb pakai kan mitten masa 3month lagi.. :)

Cheyan said...

Alya still pakai mittens..kalau lepas mandi kene pakai, sb cam sejuk..tp bila dah tghari baru i bukak..bila bukak terus masuk tangan lam mulut..Alya br 2mo..hehehe

~ NANA ~ said...

farish dh nk masuk 2 bulan tp 24jam i pakaikn dia mitten...kitorang laki bini x reti nk potongkn kuku dia...huhu

:: Sarah Zainuddin :: said...

Faris menyusu sambil pegang rambut same macam sepupu kite. Memang habit kot. :)

Mommy_Cha said...

mikhail mittens dah tak pakai tapi stokin tetap dihati :) eh..sama plak kita punye nail clipper..senang giles guna yg tu kan?kan?

HANI IZWAN said...

i bukak mittens isa time dia umur 2 bulan. bagi dia explore guna jari sendiri dan rasa menda laen. setuju tu, time baby genggam jari kita, best sgt feeling tu kan? dah lah jari comel2 je.

stokin pulak smpai skrg i maseh pakaikan untuk isa pada waktu malam sahaja. atau waktu hujan-sejuk.

~Ayu BnSyg~ said...

etty : Ha idea yg bagus. Siang bukak socks then mlm nk tdo pakaikan. Thanks for the tip =)

cikpingu : Dah 3 bulan masih berbedung? Faris ni x suka dibedung. Sejak dalam pantang lagi x mau dibedung. Aiyok!

yumie : Sama macam etty pasal socks tu

Allene : Skrg dah bukak belum?

~Ayu BnSyg~ said...

Cheyan : Biasalah budak kan? Semua benda nak masuk mulut.

Nana : Kena beranikan diri Nana. Try guna gunting baby tu. Lagi senang compared to guna nail clipper.

Sarah : Kadang tu sambil gentel2 rambut dia kuat2. 0_0

Mommy Cha : Time nak beli gunting tu cari warna pink tapi x de. Grab je mana yg jumpa.

Hani : Ramai still pakaikan anak dia dengan socks time mlm eh? Akan ku cuba slow2. Thanks semua =)

Ardini Humaira said...

dni dulu pakaikan adik dni mittens kalo tangan dia sejuk :D

eliyana said...

my baby pki mittens smpi 2bln je...nenek sy bsg suh buka mittens sbbnye nntkatanye tangan baby tak membesar...tp bile nk tido, pki kn gak mittens sbb tido dlm air cond..socks still pki..sbb risau gak msk angin..

Shakina Farhan said...

tq 4 the info ayu! dari komen2 kat sini byk dpt info jugak..terfikir gak smpi bila pki benda tu nt..

love is forever said...

Tq info bagus blog ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...