Friday, July 27, 2012

2nd CTG




Yes I know I ni dah selamat melahirkan lama dah. Tapi x kira! Nak juga cerita pengalaman 2nd CTG ni. Memang nak sangat cerita pengalaman 2nd CTG ni right after wat entry on 1st CTG [post] tapi tula tak menyempat. Terus beranak. 

My EDD on 24th March 2012 and my 2nd CTG ni was on 19 March 2012. Time buat CTG tu, Prof Zainul kate contraction dah ada cuma tak kerap. Tapi kan, time tu Ayu tak rasa pun contractionnya. Graf je naik tapi entah kenapa Ayu tak rasa pape pun. Even Prof sendiri kata

"Saya rasa awak ni lambat lagi ni"

After selesai 2nd CTG tu, prof pun berbincang la dengan both of us. 

"So EDD 24th March, kalau tak bersalin juga, awak nak buat ape?"
"Saya tak nak induce prof"
"Kalau macam tu, kalau by 24th awak tak bersalin lagi, saya kasi masa 1 week. On 26th March awak datang balik hospital and kita buat CTG test lagi. Kalau by 26th awak still boleh tahan, saya kasi awak pilih tarikh mana awak nak bersalin but not more than 31st March" (Kira prof kasi lewat 1 week saja)


Line atas heart beat baby and line bawah adalah contraction

Contraction den yang paling tinggi tu. Actually time tu tak rasa macam contraction pun. Nape ada gunung gak?

Bila ada contraction, heart beat baby pun patutnya naik. That means is normal =)

Actually kan, we both planned, kalau baby still tak klua2 on 26th March tu, I'm ready for induced on 27th March. My birthday kan? Boleh share2 gitu. Sekali, ha contraction datang on 22 March dan Faris selamat juga dilahirkan on his EDD, 24th March 2012. Ada fakta menarik mengatakan, hanya 5% sahaja bayi yang dilahirkan pada EDD nya. So, Faris belongs to 5% tadi tu la. :*)

{From Ayu with ♥}

4 comments:

LisaLisut said...

ooo.gituu.mmg lebih kurg jgk graf i dgn u ni cuma contraction i kerap tp takde bukaan haha. i pn dh 2x buat ctg ni ha. dua2 ctg contraction ade.mmg i rasa tp xde la sakit sgt.apa2 pun i dh sedia utk diinduce if dh dkt edd pn dia xnk kuar lg huhu..

Ardini Humaira said...

Alhamdulillah da selamat bersalin.. berdebarnya dni nak tunggu saat bersalin ni.. awal sept :)

Anonymous said...

valium online canada valium side effects memory loss - 5mg valium street price

Anonymous said...

http://technologiesuae.com/#buy buy xanax bars no prescription - xanax anti anxiety medication

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...