Monday, July 9, 2012

When To Put Faris In His Coat

Update : Wrong spelling! It's COT and not COAT. 


First entry in July 2012

5rz pernah tanya

"Bila nak letak Faris dalam coat?"
"Tunggu umur dia dah 3 bulan la"

But now dah lebih 3 bulan pun, masih tido sekatil dengan kami. Faris duk tengah2 antara ayah and ibunya. Entahla. Tak sampai hatila nak letak Faris dalam coat. The coat still in the same room with us but jauh sikit (macam jauh sangat je ayat kan?) Maksud jauh disini, coat tidak berada di selah katil ayah dan ibu. 5rz nak tukar posisi coat ke my side but Ayu tak nak. Reason : Menghalang jalan nak ke toilet. So, let it be coat kat tepi tingkap sana tu.

Alasan utama tak nak kasi Faris tido dalam coat adalah disebabkan situasi macam ni

After feed Faris tengah malam, Faris automatically akan sambung tido balik. Bila dia dah lena tido dalam dakapan Ayu, I have tu bangun dari tempat tido Ayu, jalan nak ke coat. Ayu takut time nak jalan ke coat and nak letak kan Faris dekat coat tu nanti, Faris akan bangun. Lagipun, macam sekarang, once Faris dah tido, kadang dia dok gerak2 lagi minta ditepuk-tepuk bontot dia. Minta didodoi la senang cite. So kalau letak dia kat coat tu nanti, macam payah je nak dodoi kan dia. Yela, bila Faris tido sebelah Ayu, Ayu boleh baring sambil2 dodoikan dia. Ni kalau dia dalam coat, dah tentu Ayu kena berdiri sambil dodoikan Faris kan? Dah la Ayu pun ngantuk nak tido. Esok tu kerja lagi. (Oh banyak plak kau punya alasan!)

In fact, tempat tido dia lebih kurang macam dalam gambar bawah ni. Letak tilam ni dekat tengah2 katil kami.

Source : Google

Kaki Faris dah hampir tak muat kalau nak tutup kelambu tu. Hampir ye bukan tak muat terus. I think kalau betul2 tak muat nanti, he should sleep in his coat then, kot? At least kalau dalam coat, boleh letak kelambu yang besar tu. Yela tu kan? Sekali tak sampai hati jugak! Huhu.... Soon or later, kena letak Faris dalam coat juga.

But but but. Ada satu hari tu, first time la dia tido dalam coat tu. Itu pun secara kebetulan. Every time after bath kan Faris, Ayu akan letak Faris dalam coat dia untuk dia main2 dalam tu. Sementara tu, Ayu boleh mandi kan? Sekali bila Ayu klua toilet, tengok dia dah lena tido. Ayu pun tutup la kelambu supaya nyamuk tak geget. Lena juga la dia tido dalam tu.


Ni first time dia tido dalam coat


Second time

One day, one fine day, I should put Faris in his coat juga supaya bagi chance ayah and ibu dia cuddle2 time tido. Eh? Hehe :p

Cuba korang kongsi cerita sikit. Anak korang, korang letak dalam coat/playpen etc time umur dia berapa?

{From Ayu with ♥}

6 comments:

cikpingu said...

sejak dr lahir lg.. hihi... cume time dhia nk df or bg susu fm 2 je umie pgg.. lps minum nk sendawakan.. umie ltk kt tilam die smule..
skrg ni dh xleh bg dhia tido sendiri kn tilam 2.. dh lasak dh tido.. dhia tido kt sbelah umie gak la.. dikelilingi bantal besar..

Anonymous said...

You mean letak dalam COT, kan?

BTW, my kids semua tido dgn kitaorg. Cot tu cuma untuk perhiasan :)

-PJ-

~ NANA ~ said...

masa dlm pantang farish tdo dgn i...bila dh lepas pantang mmg train dia tido dlm baby cot...tp kalau dia nk menyusu contohnya kul 4am, i angkat dia & tidokn sekali dgn i je la...hehe

~Ayu BnSyg~ said...

cikpingu : Lasak la patut tdo sendiri kan? Tapi mak sure tempat dia tido pun selamat gak la. Dlm cot jgn letak bantal byk2 sgt. Takut baby lemas ke ape.

Anon. Yes it's cot. Thanks sebab betulkan. Your kids? Ramainya tdo satu katil.

Nana : Ha good idea gak tu tapi masalahnya kena standby kan tilam kecik dia jugak la kat tengah2 katil I kan? Huhu.

Pink Lavender said...

makneng follow sini
jom follow makneng

comelnye baby tdo

~Ayu BnSyg~ said...

Pink : =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...