Wednesday, March 19, 2014

Air Asia Hot Seat with Option Town

This was the first time Ayu pakai Option Town. Masa Ayu booked tiket ke Korea hari tu, Ayu memang x pick a seat. Biar jela ditempatkan kat mana2 pun. Then bila booking Ayu dengan Air Asia dah confirmed, Ayu terima email from Option Town pasal Premium Flatbed and hot seat. Ayu memang teringin nak ambik hot seat since Faris x boleh duduk diam macam tu je selama 6 jam lebih! Biasanya, kalau beli hot seat direct from Air Asia, harga hot seat adalah dalam RM 110. Itu harga seat sahaja and one way sahaja xtermasuk harga tiket lagi tau. 

Bagi Ayu, mahal la. Bila dapat email from Option Town, Ayu dapat satu seat, RM 49 sahaja! Fikir punya fikir, Ayu grabbed that deal from Option Town. Ayu beli siap2 untuk return sekali. Tapi harga return mahal sikit. RM 50 per person. Hehe tambah RM 1 je pun. Oh by the way, korang kena sign up dengan Option Town dulu k?

Once settled bayar dekat Option Town, Ayu tengok account bank Ayu deduct amount lebih dari harga seat tu. Terus Ayu call Option Town then tanya macam2. Rupa2nya, bank ambik komisyen untuk pembelian tu. Hampeh! X pelah. Benda dah jadi.

Keburukan Option Town ni yang paling Ayu x suka was, the seat yang kita beli tu, x confirmed2 until 3 days to 4 hours before depature. Selagi x confirm seat, selagi tu la hati x tenang. Tapi nak buat macam mane kan? But, andai kata kalau kita x dapat seat yang kita beli from Option Town tu, duit kita akan di refund within 5 working days. So, ok jugak la kalau macam tu kan? Cumanya, of course kita berharap dapat seat yang kita nak tu kan?. Ayu dapat confirmation pun on the day Ayu nak fly ke Korea. Flight pukul 7.50 am on 7th March and dapat confirmation at 2 am, 7th March. Itu pun nasib baik Ayu check email. Klu x, kena tunggu staff Air Asia settle sendiri la.


This is the confirmation email

Option Town ni bagi Ayu macam agent jugaklah. Dia utamakan orang yang akan beli Hot seat/premium flatbed direct from Air Asia dulu. Then kalau dah x de tu, baru dia kasi kat kita. Sebab tu harga murah sikit and sebab tu juga dapat confirmation agak lama. 

Korang akan dapat 2 confirmation nanti. Satu time korang nak ke sesebuah negara tu, satu lagi bila return ke negara asal balik. Masa nak balik Malaysia hari tu pun, dekat airport Ayu check email. Nasib airport depa ada wifi. Klu x de? Aiyohhhh!

Ape2 pun, alhamdulillah sangat dapat hot seat. Memang selesa sebab Faris melasak!  Dok jalan kehulu kehilir. Kalau x bagi jalan, menjerit-jerit!
 
Pergi dan balik, dapat duduk tengah. Tak dapat tepi tingkap. But that was not my main concern


Ayu ambik bassinet untuk both flights. Ok macam mane nak dapatkan bassinet ni? Once korang beli hot seat yang memang ada basinnet, korang akan dapat bassinet ni skali. Tapi, before take off, make sure korang remind kan stewardess pasal bassinet ni. Cakap korang nak bassinet nnti. Sebabnya, Ayu ada baca satu blog, dia memang ambik hot seat with bassinet, tapi sebab dia x inform the stewardess pasal bassinet awal2, dia x dapat bassinet tu. 





Requirement untuk bassinet, x kisah la anak korang brape bulan pun, janji x exceed 11kg. I think Faris 11kg kot, tapi Ayu guna jugak bassinet tu. Senang. X dela lengguh nak pegang dia time tengah tdo. Nak suapkan dia makan pun senang. Tapi, I aware that Faris tinggi. So sebab tu kaki x muat nak masuk dalam bassinet tu.


X selesa la sikit dia nak tdo dalam tu sebab dia susah nak pusing sana sini

Nampak macam giant sangat bantal busuk Faris tu.

Recommended? Hmmm okla despite of the late confirmation. Insya-Allah kalau ada rezeki nak travel lagi, will try Option Town lagi.

{From Ayu with ♥}

5 comments:

aThidEaN said...

thanks for sharing..mmg nak tau sgt utk bassinet tu smpai baper kg..

Ayuni Hj Rosli said...

Athidean: Kalau x silap dalam website Air Asia pun depa ada mention. Welcome by the way

Chekgu Azrine said...

Byk info..tq for sharing

Ayuni Hj Rosli said...

Welcome Cikgu

Anonymous said...

boleh ke kite minta BASSINET tu last min?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...