Monday, March 10, 2014

Be Careful with Instagram

Social Network nowadays banyak pros and cons nya. Kena pandai jaga2. Last 2 weeks, Ayu ada terbaca and experienced sendiri betapa bahayanya instagram klu kita x hati2. Ayu just nak share balik je ape yang Ayu baca from one of the blog I've read.

Slalu kalau kita ke sesuatu tempat (yang best2 la mostly) sure kita akan share tempat tu dekat mana etc kan? Apetah lagi kalau kita ke luar negara, mesti kita akan tag, kat mane kita berada. Am I right? Ayu pun buat dulu. Siap kalau post gambar dekat rumah, tulis Home Sweet Home la, kalau post dekat office, tulis Work Place la. Actually, dari situ juga, orang boleh tau di mana kita berada. X percaya? 

Mula2, korang bukak account IG korang. Then akan klua semua gambar2 yang korang post kan? Lepas tu dekat atas gambar tu ada 4 tabs. Tabs yang ketiga tu adalah geotag nama dia. Tekan dekat situ.

Seperti yang Ayu bulatkan tu

Once korang dah tekan geotag tu akan klua macam peta dunia with numbers. Macam dalam gambar di bawah.


Cuba korang tekan nombor yang paling banyak. Bila tekan nombor yang paling banyak tu, tekan zoom. Macam Ayu, nombor paling banyak berada dalam Malaysia la. Then akan klua banyak2 gambar dengan different numbers and different locations. Again, tekan nombor yang paling banyak skali until last skali, gambar tu akan menunjukkan tempat mana yang paling banyak korang posting gambar. Bila korang tekan2 gambar tu, akan terpampangla di mana lokasi korang berada etc. Percayalah, most of my pictures was posted dekat rumah and before this, Ayu slalu tag my location, Work Place etc etc. Mengundang bahaya disitu. Jangan fikir, 'alah kita bukan kaya/celebriti pun, siapa nak rompak/culik kita' Terpulanglah. Better safe than sorry.

So, macam mane nak hilangkan geotag ni? Ikut balik langkah yang tekan2 nombor yang paling banyak tu tapi kali ni tekan Edit. 


Click Select All.
Bila klua message macam ni, click confirm. 

Dont worry, gambar2 korang semua x kan hilang. Geotags je yang hilang. Then ulang balik proses yang sama until peta dunia korang dah x de nombor2 lagi dah.

See. My geotags dekat Malaysia, gone. Now, clean up this one plak.

Lepas tu, go to your phone's set up bahagian Settings.

Click dekat Privacy. 

Under Privacy, click dekat Location Services
Then ada nampak Instagram tu kan warna hijau kan? Off kan that one.

And you done. Selepas Ayu tau pasal benda ni pun, Ayu dah x buat dah geotag2 bagai. Oklah. Harap korang faham my instructions. Till then. 

{From Ayu with ♥}

7 comments:

Wafee said...

Good info yang... Tapi saya mmg dah switched off... Sbb memang tak suke org tau kite kt mana... Hehe

Ayuni Hj Rosli said...

Wafee: Good

Balkidz Hunny said...

I suka buat geotag.
For me its my personal notes yg i've been to those places.
And one more thing, I biasa x check in tmpat yg sama byk kali even picture tu amik kat tempat sama.
Kadang gambar kat rumah i tag kat tasik. and my house pun i tak register exact location masa buat tu. i register jauh sket. so that xde lah exactly notable where am I.
my opinion aje ehh! :)

~YUN~ said...

Good info,bila tgk blk mcm scary la plk,org blh tau kita stay mana...hmmmm...thnx!

Ayuni Hj Rosli said...

Kidz: Dulu I pun suka mek. Now dah takut nak buat.

Yun: Ayu pun baca from blog2 lain gak.

Chekgu Azrine said...

Tq for sharing sis..

Ayuni Hj Rosli said...

Chekgu Azrine: Welcome

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...