Tuesday, January 25, 2011

Wedding Preparations (Hall) Part 10

Smalam dh dpt pg tgk dewan yg tergendala nk tgk dr hr tu lg [Here] Main purpose nk tgk kali ni sbb nk tgk tmpt menunggu VIP. Ni sbb nk tgk sama ada proper x nk wat nikah kt blk VIP tu. Alhamdulillah space ok la since majlis nikah ni x brape ramai pun yg akn dtg. Tp still ada problem gak ngan tmpt ni. Ruang VIP tu ber tile. X de carpet. So mcm x proper nk suruh tetamu duk atas tile yg sejuk. Nk x nk kena letak around 3 carpet dlm blk tu. And blk ni juga disediakn sofa and meja. So, planning asalnya nk alihkan sofa ke dinding so that the elders like wan Ayu or sape2 yg x larat nk duk bwh, boleh duk ats sofa. 


Skrg ni yg masalahnya skrg ialah, nikah kt dewan ngan nikah kt umah lebih kurang sama je. Take note that Ayu lg prefer nikah kt dewan sbb dr dulu lg Ayu mmg malas nk kecah2 umah. (Actually lg prefer nikah kt masjid sbb lg senang. But since family 5rz x nk nikah kt masjid so terpaksa la cr option lain) 

Nikah Umah
  • Nk kena kluakan certain perabot kt dlm living hall to make a space for nikah ceremony.
  • Cost akn bertambah as my parents kate klu nk nikah kt umah kena nikah one day earlier. So nk bg mkn mlm lg kn.
  • After majlis nikah, kesian sedara mara nk kemas2 blk segala mcm perabot, cuci pinggan bagai (Catering utk nikah mayb msk sendiri since guest utk nikah adalah ahli keluarga saja)
  • Dh selesai nikah, still nk pk majlis keesokkan hr nya plak. 

Nikah Dewan 

  • Sama leceh jgk sbb nk kena bwk carpet dr umah ke dewan. So all the perabot still kena angkat utk lipatkn carpet tu
  • Senang sbb lps selesai nikah, terus tukar bj kt blk persalinan kt dewan n ready for the next event.
  • After semua selesai, still kena lipat blk carpet utk dibawa pulang ke umah.
  • Food wise, mayb msk breakfast saje since nikah wat pg. Breakfast ngan dinner, breakfast lg jimat. ~Ngee~~

So at the end, ayah kate sama je nikah dewan or umah. Tp Ayu dh pk2 blk, nikah umah lg byk guna cost, lg byk penat compared to nikah kt dewan. Tp tgk mak smalam, mak mcm lg prefer nikah kt umah waktu mlm. Ayu plak dh poning dok mikir psl bondo alah nih! Bila discuss ngan 5rz, 5rz ckp ikt jela mana parents Ayu rasa lg senang. So smalam dh voice out my opinion. And Ayu jgk dh remind mak utk pilih tmpt nikah cepat sbb dewan ngan umah Ayu lain2 state. Ayu nk pastikan yg Ayu ni nikah kt KL ke Selangor. Sbb nk kena g ambik borang nikah bagai next month. 

Psl depo dewan plak, ayah kate nnti dh dekat2 tarikh br byr depo. Hmm x pelah since uncle yg in charge psl dewan tu kate mcm tu. Malas dh nk pk. Sgt complicated hal kawin Ayu ngan dewan ni! Bkn kah perkahwinan dlm Islam sepatutnya sesuatu benda yg mudah? Ke sbb Ayu yg pk complicated sgt? Hurmmm.... 

So, in summary I would say, sanding venue dh booked even tho depo byr last2 nnti. Date sanding settle. Yg x settle tmpt nikah (either umah or dewan), date nikah and state mane Ayu nikah nnti sbb document pntg tu nk kena prepare dh skrg ni. 

{From Ayu with ♥}

10 comments:

fia said...

fia pun klu diberi pilihan nikah di dewan atau masjid but my mum nak sangat fia nikah kat rumah..katanya senang tetamu datang..ikutkan aje...

yUmIe said...

pd pendapat yumie,klu dh keadaan mcm skrg ni better ikt ape yg 5ruz ckp.ikt kte parents.mne tau jauh disudut ht dorg tu sbnrnye dorg mmg nk sgt event tue diadakn kt rmh.mayb ade something yg dorg pkkn..so ade hikmahnye jika kte ikt kehendak ibubapa kte.mungkin majlis kte akn lebih dipermudahkan lg nt,spe tau..hihi.just my 2cents:)

ElyaElmo said...

mcm elya awal2 bg tau kat ayah elya. taknak buat makan2 kat umah..penat nk berkemas..taknak susah kan aunty2 yg lain..huhu..
pada pendapat elya, kadang2 kiter kene firm dengan pendirian kiter. bukan nak melawan kata, cuma ade beberapa perkara yg kiter perlu mengeluarkan pendapat..hehe...
cube bincang ngn adik beradik, mana tahu derang boleh backup ayu untuk bg tau parents?

~Ayu BnSyg~ said...

fia : Nikah masjid or dewan sgt senang. X kecah sgt kt umah nnti kn sayang?

yumie : Ye yumie. Last2 Ayu pk better iktkn kehendak parents especially my mom. My mom yg mcm ia2 nk anak pompuan sulung dia ni nikah kt umah. X pelah. Ayu dh boleh terima dh skrg ni and amin, hope dipermudahkan segala urusan =)

Elya : Sometimes I do firm with my opinion sayang but for this time I think Ayu nk ikt kehendak parents jela. Ayu pk sbb Ayu anak pompuan sulung so mayb parents nk merasa nikah kt umah. Sbb before this abg2 Ayu nikah for sure la belah pompuan kn? Kira umah parents Ayu belum merasa majlis nikah. So x pelah. Ayu dh leh terima dh. Alhamdulillah =)

farahfatihah said...

hmmm fikirlah yg terbaik....ikut kata mak kot, lagi afdal hehe

~Ayu BnSyg~ said...

farah : Insya-Allah ada hikmah disebalik apa yg berlaku =)

fia said...

betul tu..nanti sape yang nak kemas..klu berselerak huhuu..kita jugak kikikikik

~Ayu BnSyg~ said...

fia : Bkn kte as pengantin tp kesian makcik2 n mak bapak. Betul x? Tp x pelah. Ayu dh leh terima dh =)

Anonymous said...

Hi, tumpang tanye..hall mane yg u finally guna utk reception tu?

~Ayu BnSyg~ said...

Anon : Saya guna Dewan Seroja, Kem Kementah, KL

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...