Tuesday, January 11, 2011

Wedding Preparations (Hall) Part 8

Alhamdulillah syukur setelah pelbagai dugaan dan rintangan yg diharungi psl hall thingy ni,at last settle gak perihal ni. Ayah found a new hall which I fall in love the first time once I looked it through my dad's phone. (Usually Ayu susah nk impress by looking dlm phone saje. FYI my dad's phone pun biasa2 saje) Even though, Ayu still nk g tgk gak dewan tu. Ternyata mmg ok and I loike it. Tp tula Ayu jarang dgr org tawen kt dewan tu sbb mmg dewan tu x famous compared to another hall which was near by. Pape pun alhamdulillah sbb dpt settle dh benda ni.

This hall mmg sewa dewan saje without chairs and tables. So since my parents insist nk catering pilihan diaorg, kami kena out source kerusi and meja dr tmpt lain. Hopefully boleh dpt yg murah. Within our budget la senang cite. Oh by the way ayah manage to get a very2 good price for the hall. Thank you ayah and also to this uncle who a friend of my dad (Eh jap. I'm not sure this uncle is related to us or not sbb he's been helping our family's wedding since my brothers punya wedding lg) 

So hall kira settle. Catering plak nk kena tggu jawapan. Klu tgk my check list kt bwh skali, I've done part reception date but haven't decided on solemnization's date just yet. Igt lg post Ayu psl venue nikah? [Here] Ayah dh tetapkn since family 5rz x nk wat majlis nikah kt masjid, so wat kt umah saje. Ayu actually x brape setuju nk nikah kt umah sbb reason yg sama. X nk kecah umah. Since ayah kate x pe wat kt umah, Ayu redha jela. But then Ahad lps after blk dr shopping, 5rz sggh umah. Then ayah mintak pendapat 5rz sama ada boleh x awalkn majlis nikah. Means 1 day before reception. (Plan asal nk nikah pg date yg sama ngan reception) Tetiba 5rz kate ok plak. Eii hr tu Ayu dh tanya dia x nk. Ni bila ayah tanya dia kate ok plak. Ok so kira settle nikah 1 day earlier from reception date. Ptg2 ckit hari Ahad lps, ayah bwk Ayu, 5rz, kak Fareeza and nenek ke dewan reception (Ni sbb ayah and mak dh g tgk dewan reception time Ayu g shopping ngan kak Fareeza, Farra and 5rz. And being me, of course la Ayu nk tgk dewan tu ngan mata Ayu sendiri) 

Walaupun dpt tgk dr luar but I am so in love with the hall. Not as I expected (I mean not carpeted) but still, saya suka dewan reception saya, insya-Allah. Tgk dr luar lighting pun yg Ayu suka. Space ok. Parking space pun huge. Dekat ngan umah kami. Love it to the max! Then right before nk blk tu I saw this one hall cam VIP punya tmpt tggu la. Tp x leh nk tgk dr luar sbb dia ttp ngan curtain. So tanya ayah ada ape dlm blk tu. Ayah kate tu tmpt cam VIP nk rehat or nk duduk2. Then I have this 1 idea. Ha! Why not nikah kt tmpt tu. Bila tanya ayah, ayah ckp boleh jgk. Cumanya, kami x dpt tgk lg dlm hall kecik tu. Then ada 1 lg tmpt tp kt tgkt atas. Then Ayu pun ckp.

"X pun nikah kt atas x leh yah?"
"X yah la. Wan x larat nk naik tangga"

Tmpt atas tu lg cantik. Eceh padahal tgk dr luar. Tetiba nk ckp kt tgkt atas lg cantik! Anyway, Khamis ni Ayu dgn ayah nk g tgk dewan tu blk and insya-Allah this time around kami berpeluang dpt msk dlm tmpt VIP tu and dekat tgkt atas. So will see sama ada space tu ok x utk wat acara nikah. Once ok br boleh decide nk nikah on the same day as reception day or make it 1 day earlier. 

Since this hall thing-y ni dh settle (Alhamdulillah) I will reveal all the dewan yg Ayu pnah sebut before2 this. Sbb before this Ayu x ckp nama hall pun. Just kasi tau dewan A, B and C. So insya-Allah later on Ayu reveal. 

{From Ayu with ♥}

8 comments:

Syima Syaz said...

alhamdulillah dah dapat venue..utk wedding ni kalau tak buat kat rumah, 1st thing kena set adalah venue kan..kalau tak, nak set date pun ssh..
congratz! =)

CikSyafa said...

yippey! yg penting hall dh settle!hehe im hepi for u ^__^

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : So true sayang cumanya kami pilih tarikh and try cr dewan yg sesuai ngan tarikh kami. Pape pun thanks gak sbb tolong email psl dewan hr tu k?

Syafa : I'm happy for myself too! Alhamdulillah

Syima Syaz said...

ok...takpe....=)
dewan tu pun dah ikhtiar terakhir...sib baik dpt.hehe

alin said...

uishh.. ni dewan kat mana ni cik ayu? sy pon tgh pening cari dewan ni.. puas tanya sana sini.. huhu..

kot-kot la bleh share mana tmpt ni.. at least bleh pi survey.. tQ.. =D

~Ayu BnSyg~ said...

Alin : Yang, you tanya utk dewan yg mana 1 yang? Sbb dlm cite2 Ayu terlalu byk dewan2 nya. Which one yg you nk? Anything boleh email at bnsayang@gmail.com

Ain said...

Hai Ayu, u guna dewan mana untuk ur reception ni? tq =)

~Ayu BnSyg~ said...

Ain : Dewan Seroja dekat Kem Kementah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...