Wednesday, January 12, 2011

Wedding Preparations (Hall) Part 9

As promise, I will reveal about my previous wedding hall. (Ni kira kes dewan x jd nk ambik la ni) Take note ya that I'm looking for hall which can outsource. Itu yg paling penting. Another one nk yg dekat area umah family Ayu and family 5rz, Setiawangsa and Jelatek. 

Dewan A 
The first hall yg Ayu nk ambik mula2 dulu. Recommended by Niza. Parking space besar x besar ok la and ruang dewan pun sgt besar. Mula2 jmpa dgn person in-charge, dia kate sewa RM 2k for all (Banquet chairs, tables, hall, and PA system) Ayu dh hntr pun surat nk mintak approval utk guna dewan tu. [Here] Tp that person in-charge tu x kasi notification pun ckp yg dia dh receive email Ayu. At least bg tau la kn? Smpi kte plak nk kena check ngan dia. Pastu boleh dia kate yg dia ada nmpk email tu. Nmpk je bang? Reply la ckp that you received my mail! Then tetiba dia ckp sewa RM 2k tu actually dewan saje. Chairs, tables and others x include. I asked them how much they charge for 1 chairs? RM4. Tu x msk sarung ngan riben lg tu. Then ok la mayb Ayu nk opt catering for tables and chairs tp tup2 dia kate x leh. Kena sewa ngan dia. Ape kes kn? Kira2 blk masya-Allah mahalnya nk bayar! Even though, we manage to secure our date for this hall walaupun kami still cr dewan lain. Kira ni dewan utk emergency in case x dpt mana2 dewan.


Boleh guess x kt mane dewan ni? Dh terang2 ada nama dewan tu kt situ


Inside


Atas stage. Kebetulan ada student nk wat dinner mlm tu. Ha 1 lg hint. 'Student' 



Ni bhgn tepi dewan. Besar sgt Ayu rasa


Main entrace


Dewan A adalah Dewan Besar, UTM. Kt jln Semarak tu. Org luar boleh sewa dewan ni. X semestinya staff UTM or ex student UTM je yg boleh sewa. But for event like wedding ni kte x leh nk dpt confirmation awal2. 3 months before wedding kte, br diaorg boleh confirm kn and start to pay the deposit. Mcm Ayu dulu, bln 8 mcm tu dh booked tarikh. Diaorg just booked jela. Tp klu kalendar UTM tu tetiba ckp on the day yg Ayu booked tu ada exam ke ada org besar nk dtg ke, they have to give the priority to others dulu walaupun kte dh booked awal. 

Dewan B
More secured I would say sbb once kte dh confirm tarikh, boleh start bayar depo. Secure ckit klu dh byr depo ni. Unfortunately, wedding date kami kt dewan ni dh full tp klu nk pun kena awalkn 1 hr. Which was also fine. Big problem. This hall cannot outsource unless you are staff. Yg Ayu suka psl dewan ni sbb pentas dia x tggi and sgt kecik. Huhu. Mostly org nk pentas besar tp Ayu x nk yg besar. Klu pentas kecik, means kte x payah nk ambik pelamin yg besar2 sgt. Pelamin besar kn dh byk mkn cost kn? Ok so ayah dpt jmpa 1 staff ni (kwn ayah gak) Nk mintak guna nama dia so that we can outsource. Tp, pihak pengurusan kate kena wat surat and hntr ke timbalan pengarah. Ok so surat dh wat. Dh sent. Tp jawapannya kami tggu masya-Allah sgt lama smpi kami dh give up. Tu yg Ayu marah2 dlm post terdahulu. [Here] Yela, pengarah tu x de masa sgt ke nk baca surat kami? Klu x bg outsource ckp jela kn? X payah nk biar kami tertunggu-tggu! Klu sape2 yg ayah or ada kenalan yg keja kt sini or even pengarah tu sendiri, I'm so sorry ya? Tp x betul ke ape yg Ayu ckp? X boleh, ckp x boleh. Jgn wat org tertggu-tggu! Dewan B adalah Dewan Risda kt jln Ampang.

Dewan C
This hall pun mcm2 drama la. I knew about this hall from blogger pun ye, pun kak Ita pun ye. Ayu pnah email ngan blogger ni tanya psl dewan ni. Dh seronok cite psl dewan ni tetiba dewan ni nk renovate plak. Tp from what I read dr blog blogger ni, time dia nk kawin lg masalah dh timbul. I mean supposedly blogger ni let say nk kawin bln 10 tp terpaksa diawalkn 2 bln (bln August) sbb ayah dia kate dewan ni nk renovate ke ape ntah. That was on October 2010 ok! Smpi skrg x renovate2 lg! Hr tu kate nk start reno bln December 2010 tp dh msk bln Jan 2011 x start2 lg. Dgr cite diaorg nk start bln Feb 2011 plak and dijangka siap bln April 2011. Cam byk sgt risiko kn? With all the drama lg. Pnah gak ngamuk psl dewan ni. [Here] Nk x nk kena gak cr dewan lain. Blogger yg Ayu maksudkn, Huda. And dewannya ialah Dewan JKR. Dekat ngan area Bank Negara. Agak jauh ckit dr Setiawangsa and Jelatek but what to do?

So far this three halls je yg Ayu betul2 nk. The rest nk jgk but it just the matter of my and family requirement. Mayb dewan tu mahal sgt. Mayb x leh nk outsource. Lebih kurang mcm tula. Pape pun I'm so blessed and relieve sgt sbb part hall dh settle. X sabar nk tggu Khamis nk g tgk skali lg dewan tmpt Ayu kawin nnti, insya-Allah.

ps://My rainbow is back. Alhamdulillah :)

{From Ayu with ♥}

6 comments:

iedayah said...

dewan A tu dewan kt utm jln semarak kn...a bit pricey kt situ.sy prnh survey dlu

cikFM said...

susah la yg dewan UTM tu.. let say kalau ade event UTM dah kite kene book dewan lain plak.. last2 minit plak tu...

Mia-Ina said...

dah agak dewan a dewan utm jln semarak...kebetulan mia student utm skudai..lebih kurang design dewannya

~Ayu BnSyg~ said...

Dayah : First of all selamat pengantin br. Sorry akak x sempat nk dtg wed hr tu. Yup include all mmg a bit pricey.

cikFM : Mmg susah yang tp dia dh remind awl2 yg priority diberi kepada student or event U. So mmg kena cr dewan lain.

Mia : Oh Mia student UTM Johor eh? So skrg kt Johor la eh?

R-YuzSha said...

yeay untuk Ayu sebab akhirnya dah dapat hall... ehehehe..

Semoga sukses yer...

~Ayu BnSyg~ said...

R-YuzSha : Yeay jgk tp depo x byr2 lg. Everytime nk byr org sana bz ckit. Huhu :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...