Wednesday, July 13, 2011

Ayam Penyet Wong Solo

Addicted dengan Wong Solo ni since before kawin lagi. Niza la yang ajak. Kalau dulu, time nak mam luar je most of the time Ayu nak nasi putih ngan tom yam. But now, tom yam still my fav (no doubt about that) but selalu kepingin Wong Solo. The first Wong Solo I've been was dekat Kampung Baru. Sedap, masya-Allah. 


This is tempat bersila. Also have kerusi la. Your choice.
Ini dia set ayam penyet yang selalu Ayu order.  (Kampung Baru Branch)


Been craving for this every week. Almost every week jugak la Ayu mam Wong Solo ni. Hehehe. Sampai la satu hari tu Abg Wira suruh Ayu try Wong Solo dekat Ampang. Dia kate Empel Penyet sana sedap. Abg Wira baik sangat siap emailkan Ayu peta nak ke Wong Solo Ampang. Sebab Ayu tak tau pulak Wong Solo ada dekat Ampang. So, ajak 5rz pergi Wong Solo cawangan Ampang. Sadly, tak try pun Empel Penyet sebab tekak den still nak ayam. 


This is the interior design for Wong Solo Ampang Branch. Taken from mini pondok a.k.a tempat bersila.

Ayam Penyet Wong Solo versi Ampang.
Please compare gambar ayam penyet dekat Kampung Baru dengan ayam penyet dekat Ampang. Which one look tempting to you? As for me, I prefer Kampung Baru punya. But since abg Wira suruh I taste Empel Penyet dekat Ampang, I really can't comment much. You should try it. Mana tau cakap abg Wira betul, that empel sedap. (Empel adalah daging kalau korang tak tau)

Apa yang membuatkan Ayu prefer Kampung Baru was the terung. Cuba compare sambal terung dia. Kat Kampung Baru, sambal terung dia warna kuning while dekat Ampang, warna kemerahan. In terms of taste plak, I prefer sambal dekat Kampung Baru.

Wong Solo also famous dengan dia punya Soda Gumbira (memang ejaan dia macam tu. Eh ye ke? Entah! Hehehe) Soda Gumbira ni actually air bandung soda je. Ayu rasa tak la sedap mana. Mayb I prefer air bandung without soda. 

Macam2 la makanan lain yang korang boleh dapat dekat sini but selalu kalau ke Wong Solo, memang akan order set ayam penyet saje. Benda lain pernah jugak try tapi set ayam penyet paling sedap and famous. Ada macam2 branch jugak Wong Solo ni. All you have to do is google. Setakat ni 2 branch ni saje yang Ayu dah pernah pergi. Dua2 branch ada wifi.

Ayu ni jenis yang tak suka makanan Ayu kering2 sangat. Kalau makan nasi, my plate always full with kuah. Kalau makan nasi without kuah rasa macam tak best. Paling kurang kalau tak ada kuah sekali pun, Ayu akan letak kicap. Mesti ada perasa untuk nasi. Same goes dengan Wong Solo ni. Lauk dia biasa je. Ayam dengan nasi, tak ada kuah. Tapi that sambal dia yang pedas tu Ayu jadikan perasa dalam nasi Ayu. Sape tak tahan pedas, rugilah. Sometime sambal dia can be too pedas and sometime, Ayu dapat habiskan sambal dia. 

Ayu juga jenis yang tak mam tempe dengan tauhu. Tapi dekat Wong Solo ni, Ayu mam tempe dengan tauhu bahagian yang tepi2 dia je. Part yang garing2 je Ayu mam. The rest Ayu kasi 5rz habiskan. Anyway, please try it ok? 

{From Ayu with ♥}

13 comments:

wande-ful said...

ayu...i pon peminat tegar wong solo...

i dah try semua branch..
ampang, shah alam, kpg baru n kt bangi....

plg sedap mmg kat kpg baru...
ampang dulu sedap...tapi sejak dah renovation, mmg rasa dia dah lain...i think tukang masak lain kot...

balado terung sedap gilaaaaa kan?

i tiap2 minggu akan buat alasan kat tunang tok pergi wong solo...hehe.....

tgk post ayu ni tiba2 rasa kepingin plak ;)

zimie said...

famousnye wong solo ni.haha bawah ofis zimie ni kedai wong solo.hari2 tengok.boring pulak rasa.nasib tak makan hari2.hihi tapi ape pun memang sedap sambal dia.yum2.

UyaRayza said...

kena try nie hehehe..ape lagi wiken nie trus la hehehe

~ NANA ~ said...

lapa lapa lapaaaa

ish tak pasal2 i rasa nk mkn...hehe

Wanie said...

akak, wanie pun suke gile ayam penyek kat kg baru tu..
mase final year baru try rase..
sebelum tu xtau sedap..
tapi skang dah jauh nak pegi pun..

Atiqah Ahmad said...

dekat shah alam ada satu cawangan. belakang barisan Jakel n Ariani seksyen 7.

yang lain-lain branch tak pernah pun try. sebab dalam mindset "franchise ni rasa semua sama"

boleh tak? heee~

~Ayu BnSyg~ said...

wande-ful : Ayu pun tetiba kepingin la! Wah bestnye awak dah try semua branch =)

zimie : Famous amous gitu

Uya : X pnah try eh? Sila try pasti ketagih macam Ayu

Nana : I pun lapar nak mam wong solo :p

Wanie : X de yang berhampiran dgn umah you ke dear? Awak duk mane?

Atiqah : Sama tapi lain ckit je. Kampung baru paling best la bagi Ayu =)

Mia-Ina said...

mmg sedap nasi ayam tu....kuah ptg dlm menu ni..

Nadya Zahid said...

kg baru kat area mane?n ampang kat area mane beb?

kitakesitu said...

eh eh lunch td i mam ayam penyet kat kg baru.hee nyummy =)

~Ayu BnSyg~ said...

Mia : Kak Mia. Ape akak cakap? X paham :(

Nadya : Kg Baru dekat dengan masjid kampung baru tu. Tau x?

kitakesitu : Laaa ye ke? *jeles*

Linda Yusoff said...

Ayu...pernah tak try makan Pece lele kat area pandan indah? eh tah tak sure..yg dkt bulatan kg pandan?

siyes sedap.kat area asmah pece lele.
per set rm6.

sedap jugak..tp tak la mcm wong solo

~Ayu BnSyg~ said...

Linda : Pece lele tu ape? X pnah try la

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...