Tuesday, July 19, 2011

Wedding Review (Nikah's Make Up)

Pagi 14 Mei 2011 tu, Ayu bersiap-siap ke KLCC ditemani 2 orang kawan, Niza and Shahril. Janji dengan Hetty (tukang make up Ayu) pukul 1000. Plan asal nak naik LRT saje (I know. Macam ntah pape je perancangan pengantin naik LRT) Last2, Shahril offer nak drive ke sana. Weee~~~

Sampai KLCC terus pergi Shu uemura. Dah book dari bulan berapa tak ingat. Kebetulan Hetty was the first person yang Ayu cakap time dekat Shu uemura. So, terus nak dia je yang make up Ayu untuk nikah nanti. Ayu survey2, untuk make up saje kena habis beratus-ratus. Ayu ni pengantin budget gile2. So tak mampu la nak keluar duit ratus2 untuk make up. Actually nak make up dekat MAC and try jugala melamar Estella (I know her by blog kak Red. Sape x kenal kak Red?) Refer sini untuk cerita dari Redmummy. Rate dia mahal bagi Ayu (bagi korang ok kot) Let say harga dia 1k, then Ayu tanya kalau Ayu datang KLCC sendiri then you make up kan I, brape you charge? Half price, RM 500. Gle ape? Rumah Ayu dengan KLCC tu berapa stesen LRT je kot. Kira RM 500 untuk transportation, sangatlah mahal. So, melepas la Estella ni. Harga di atas perumpamaan saje, bukan harga betul.

Then sebelah MAC kan Shu uemura. (Not really sebelah la. Tapi dekat2 area situ) Try la tanya. Mula2 tu segan and takut nak masuk. Last2 beranikan diri. Suka gle kot dengar price dia! Kena dengan budget Ayu yang ciput ni. RM 80 saje. Hahaha tolong jangan gelak sebab make up nikah Ayu harga 80 hinggit saje. Ini jela yang den mampu. Tapi RM 80 tu tak termasuk fake eyelash. Then Ayu tanya kalau2 boleh ke tak Ayu pakai fake eyelash dari brand yang lain selain Shu uemura? Malangnya x boleh. Shu uemura punya fake eyelash yang paling murah pun RM 55. So tak pelah. Ayu cakap, Ayu pakai sendiri fake eyelash (kekonon nak beli yang murah2 jela)





Tiba hari yang dinanti, Hetty pun make up kan Ayu. Actually Ayu nak buat smokey eye tapi Hetty kate untuk nikah tak sesuai. So ikut jela cakap dia. Basically Ayu nak sweet pink untuk make up nikah Ayu. Tak nak nampak terlalu over or fake. Just sweet2 gitu.


Suka gambar ni sebab bila tangan Hetty tu tarik kelopak mata Ayu, bulu mata Ayu lentik gitu


Masa tengah make up tu Ayu tengok2 la juga koleksi fake eyelashes dia. Cantik!!! Then macam biasalah Ayu ni. Try la tanya kot2 la boleh dapat free ataupun diskaun ke kan? Yela kite cuba2 nasib je. Tak dapat sudahla. Tak macam pondon inai tu! [post] Cakap sekali terus nak halau den! Tau ape Hetty cakap? No, no. Dia tak halau den pun. In fact dia tanya

"Nak yang mane?"

Ayu tunjuk la my fav design. Ala yang simple2 je. Then dia kate design yang Ayu nak tu tak berapa lawa. Dia suggest untuk ambik design lain and dia tunjuk la design yang dia pilih. Ayu tanya x over sangat ke? Dia kate tak. Then Ayu tanya

"Yang ni berapa?" Haku ni berkira-kira duit je nih. Cukup ke tak, cukup ke tak.
"Tak pelah"

Alhamdulillah. Tak pelah tu means dia kasi jela. Weee~~~ Rezeki =)


Setelah dipakaikan fake eye lashes

Suka la last touch up ni. Tapi kalau Ayu nak pakai sendiri memang tak jadi la

Selesai make up, Ayu ke counter nak bayar. 

"So, berapa semua sekali?"
"Hmmmm.... RM 70 jela"

Ha! Kau tengok. Dari RM 80 kasi RM 70. Pastu dapat free fake eyelash lagi. Me loike! Ayu terus peluk Hetty  kegembiraan. Definitely kalau ada event ape2 like dinner ke kan, nak gunalah khidmat Hetty ni. RM 80 for any type of make up you want but exclusive of fake eyelash.  

Ayu puas hati dengan make up untuk nikah walaupun ada yang kate make up Ayu dull sangat, and nampak too natural. Bila tengok balik gambar nikah, Ayu regret tak buat smokey eye. I guess kalau Ayu buat smokey eye, make up Ayu akan nampak lebih wow kot? But over all, Ayu puas hati dengan service Hetty dari Shu uemura.


And my lipstick pun tak menyerlah sangat kan? 


ps:// PM kalau nak tau harga sebenar make up MAC kt KLCC =)  And make up Ayu memang nampak dull sangat but time tu Ayu ok je until I saw my nikah pictures. But that's my fault sebab cakap ok je. Hetty got nothing to do with it.

{From Ayu with ♥}

11 comments:

cikFM said...

wah rajinnye ayu nk g mekap kat klcc tu.. ayu dok kat mane?

LisaLisut said...

ayu!!!!! u r so lucky sbb dkt dgn KLCC!!! kalau i jd u pun i maybe akan buat mcm u!! ahhhhhhhh ni yg buat i rs nk cancel mua i ni.tp seremban susah kot nk cr mekap kaunter.caj mst kaw2 kalau ade pn.huhuhuhu.jenama ape je ade kt seremban.haish.u r lucky.mmg save budget abis ni !!!

bestnya!!! trase cekik leher lak bile igt kos mekap i.hmmmm....

Anonymous said...

ayu PM kt cni leh? hehe. bpe harga mekap mac tu?

Sue Zaman said...

nikah makeup simple2 pun ok cantik apa... xtau plak makeup kat citu murah jer sue ingat mahal.

~Ayu BnSyg~ said...

cikFM : Terpaksalah rajin sebab x punya banyak budget nak keluar banyak2 untuk make up :( Ayu duk area dekat2 sana je. But x dela dekat KLCC sana tu. Sana rumah harga tinggi menggunung!

Lisa : X pelah yang. Dah rezeki you ada nak upah mahal for make up. Insya-Allah meletops make up you nanti. Walla! :D

Anon : Kasi email boleh?

Sue : Counter make up usually murah unless kalau kita panggil dia datang rumah, mayb akan double charge

UyaRayza said...

uya suke la makeup ayu hehehe..simple2..nikah tak payah berat sgt hehe..mcm nie pn ok hehehe

~ NANA ~ said...

wahhh kat klcc? nice la makeup camtu...soft je nmpk :)

Mia-Ina said...

1st time dgr pengantin make up di situ...selalu dgr pengantin make up di butik andaman / mmg set di hotel dgn profesional make up...xpe ayu, utk nikah..dh ok make up..lain la klu nk naik pelamin, mesti naikkan sikit make up sbb nk msk gmbr OP

~Ayu BnSyg~ said...

Uya : Sabar2. Tunggu gambar nikah tengok cam mane plak

Nana : Thanks =)

Kak Mia : Oh kak Mia. Nanti Ayu cite reception punya make up plak. X sabar!

Citi of Love&Careness said...

Salam Ayu..

Seriously di tahun millenium masih harga RM 80 ke???? Kalau this year pergi tanya agak-agak harga sama ke..Complete siap semua RM80? Shu uemura? Kalau smokey eyes harga lain ke? Sorry terkejut sangat..Drama.
Hope to hear from you. :-)

~Ayu BnSyg~ said...

Citi of Love : Masa time saya nikah 2011, yup still RM 80. Yup complete siap semua. And yes Shu Uemura dear. Klu smokey eyes, I'm not sure la brape dia charge. Hope this help. =)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...