Friday, July 15, 2011

Pre Honeymoon vs Real Honeymoon

Can you please tell me what's the different between those two? Ramai (not all) menganggap pre honeymoon adalah percutian dalam negara dan kebiasaannya dilakukan right after reception. While real honeymoon plak adalah percutian di luar negara. Adakah negeri2 di Malaysia ini kurang menarik untuk kita katakan honeymoon? 

"You honeymoon dekat mane?"
"Honeymoon dekat London tapi pre honeymoon hari tu dekat sekian2" (letak la nama negeri dalam Malaysia ni yang you all nak)
"Oh bestnye! Habis tu post honeymoon dekat mane plak?"
"?????"

Tak pernah lagi Ayu dengar orang buat post honeymoon. Tak kisah la pre, real or post honeymoon sekali pun, what's really is the different except the destination? Or maybe sebab tempat real honeymoon tu mengingatkan korang kepada something yang sweet maybe? Ke cam mane?

As for me, honeymoon adalah di mana kita dapat spend the time alone together with our better half. I think dulu after kawin pun dah honeymoon dalam rumah. Duk dua2 dalam bilik, spent time together = honeymoon. Cuma, if we went to some nice places, double the fun!

Ada juga yang dua2 pre and real honeymoon, dia pergi ke oversea. Best gle! Tapi kenapa kena macam ni?

"You honeymoon dekat mane?"
"Honeymoon dekat London tapi pre honeymoon hari tu dekat Singapore/Thailand/Indonesia" (letak la nama negera yang dekat/jiran dengan Malaysia)

Kalau jauh sikit je dari Malaysia, they called it honeymoon. Dekat2 dengan Malaysia call pre honeymoon. Oh ye. Maybe one of the reason was, pre honeymoon pendek je perancangannya while honeymoon, perancangannya lebih teliti. Boleh x guna reason ni?

ps:// Den sebenarnye jealous sebab tak dapek2 laie nak poie London tu ha! Bila nak turun hujan duit ni? 

{From Ayu with ♥}

19 comments:

Cik Puan Mimi said...

bg mimi pre honeymoon is where we dont really spent so much money on that.
mimi dlu pre honeymoon dekat cameron, panggil pre honeymoon sebab tak menginap kat sana pon. jalan-jalan je. hehee

liyana said...

x sempat nk honeymoon lg.. sobb..sobb..

Alyza said...

hahaha...ade jugak term pre honeymoon n honeymoon erk...

kalo camtu, sye blum di consider honeymoon la, baru pre honeymoon sbb honeymoon dekat2 ngan msia je... :P

LisaLisut said...

to me takde makna nk bezakan pre ke post ke apa.to me as long as mampu ke luar ke dalam negara its still a honeymoon.

tak semua mampu nk ke luar negara.mak bapak dlu honeymoon dlm malaysia takde pulak kata pre honeymoon.IT's still a honeymoon kan..

haish.budak2 skrg ni mcm2.ade je term baru nk wujud haish..

Mia-Ina said...

istilah tu hanya rekaan..realitynya ble menyebut honeymoon...adalah ble kte dpt luang ms berdua-duaan dgn pasangan tercinta...+ umph klu di bawa ke suatu tempat utk bercuti.,,tu br sweet honeymoon....

amy fahmi said...

for me, pre honeymoon tu macam yg tak rancang sangat la. tibe2 je last minute right after wedding nak keluar spend time somewhere dgn hubby. while honeymoon tu yg mmg dari sekarang 6 bulan before wedding da book. hehe..

Fariza said...

hik3. x pernah dengar mcmtu.
skrg br tahu.
better honeymoon je.

Linda Yusoff said...

pernah dengar jugak konsep pre- or real honeymoon. tak tak amik port. ngahahhaa. sbb tak mampu jugak nak g london. T_T

ElyaElmo said...

pre hanimun pada elya..mcm hanimun yg tibe2 je lepas reception..or we can say it like a budget hanimun..hehe :p

~Ayu BnSyg~ said...

Mimi : Don't spent much on that. Setuju!

liyana : Sabar. Tggu lama2 insya-Allah honeymoon ke London maybe?

Alyza : Bagi Ayu tu dah dikira honeymoon la dear. Dekat ke jauh ke, as long as we together dgn our better half. Kalau macam tu, Ayu hari2 honeymoon la! :p

Lisa : Bebudak sekarang sangat kretif. That's why.

~Ayu BnSyg~ said...

Kak Mia : Sangat setuju dengan akak!

Amy : Setengah orang rancang gak pre honeymoon dia (means not really pergi secara mengejut) but yeah. Maybe macam Ayu cakap, perancangan utk real honeymoon tu lagi teliti kot.

Fariza : Hehe. :D

Linda : Insya-Allah ada la rezeki ke London tu yang. Amin...

Elya : Budget honeymoon. Hmm setuju jugak =)

Gadis said...

sabar yer...insyaallah kalau ader rezeki nnti dapat pegi LOndon..
aminnn... ;-)

Cik Syeeda Sobbihi said...

bru tahu psl pre honeymoon and real honeymoon ni.. ingatkan sama je.. :)

~ NANA ~ said...

ekceli tu "terms" yg manusia cipta je :)

for me pre-honeymoon ni mcm pegi jalan2 saja...contohnye dah plan dgn hubby nk pegi lawat2 & jalan2 saja kat langkawi, penang, trg, etc2...takkan nk cakap "hari tu saya pegi honeymoon hampir seluruh malaysia"

honeymoon ni pulak yg mmg dh plan lama nk pegi & stay lama2 kat situ & of coz tempat yg cosy utk bercanda dgn hubby...hihi

*only my 2cents*

~Ayu BnSyg~ said...

Gadis : Amin =)

Syeeda : Yang. Ni bukan betul2 punya. Maksud Ayu, kenapa harus bezakan nama pre and real honeymoon. Itu je. The real differences Ayu tak tau. Itu semua pendapat Ayu saje.

Nana : Agreed! Terms yang dicipta saje.

zimie said...

macam2 la plak skrg.tak pernah terpikir pasal bnde ni.i selalu igt memang yang ada hanya HONEYMOON. pre ke,real ke, post ke i tak pernah dgr lagi.(begitu blur nye sayer.ok fine.majlis lambat lagi.sebab tu tak amik hirau sangat.boleh?);p

~Ayu BnSyg~ said...

Zimie : Ayu rasa pun benda yang sama cuma diaorg ni je saje suka2 reka cipta =)

cikFM said...

janji dapat ber2 dgn hubby dah honeymoon

~Ayu BnSyg~ said...

cikFM : Agreed!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...