Thursday, July 21, 2011

Wedding Review (Majlis Pernikahan)

Selesai make up di KLCC, balik rumah and terus bersiap. After that tunggu rombongan lelaki sampai. Bila rombongan dah sampai, hati berdebar debar tapi masih boleh cool down lagi.
Saat tunggu rombongan lelaki sampai
Then mak chu naik atas and cakap dia orang tengah tunggu tok kadi datang. Sempat lagi mak chu cakap

"Yu. Hantaran dia orang cantik yu. Kalah kita punya hantaran"

Dah macam pertandingan plak. Kisahnye, I reminded 5rz supaya buat hantaran cantik2. Eh, boleh plak macam tu kan? Siap cakap dengan 5rz lagi

"Hantaran syg cantik tau. Make sure hantaran B pun buat cantik2"

Hahaha ape punya perangai la den ni ha!

Bila tok kadi dah sampai, majlis diteruskan. 

Tiba2 dengar suara memanggil dari bawah minta Ayu turun. On the way nak turun, tiba-tiba tok kadi naik atas plak. Bila nampak tok kadi naik, Ayu naik atas balik. Kelam kabut ok. Then tok kadi cakap

"Tak pe. Dekat sini je" 

Then Ayu pun duduk jela dekat tangga tu dengan ayah and tok kadi. Niza, my MOH untuk nikah pun dah sampai dekat bawah. 

"...... Ayuni Binti ..........., adakah anda bersetuju dikahwinkan dengan .......... Fairuz Bin ..........?"

Ayu angguk sambil cakap ye. *hiks*hiks* Nasib tanya tak guna mic. Kalau tak, mahunye den malu. Kat situ pun dah malu since ayah ada sekali. Hahaha. Bila dah settle, kami semua turun ke bawah. Bila dah sampai ke tempat duduk Ayu, barulah Ayu rasa tangan Ayu shacking gle2. Ayu genggam tangan Niza kuat2. Lepas dah duduk tu baru ok sikit. (Ayu tak ada mini pelamin untuk nikah atas sebab2 yang tak dapat dielakkan. *sobs*sobs* Sedih bila fikir tentang ni. Sudah2!) 



Then tok kadi pun meneruskan majlis pernikahan kami. Alhamdulillah, tok kadi tu tak tanya ape2 dekat 5rz sebaliknya tok kadi tanya ayah Ayu

"En ........, ada ape2 nak tanya dekat bakal menantu?"
"Tak ada"

Bila dah tak ada ape2, teruskan saje majlis. Buat rehearsal sekali. 
Saat dinikahkan
Imam : Sah? Saksi : Sah, sah
Alhamdulillah dengan sekali lafaz, Ayu selamat bergelar isteri yang sah kepada bekas tunang Ayu, 5rz. Peliknya, Ayu tak nangis and not even bergenang pun air mata Ayu. Me loike! All this while semua dok ingat Ayu akan nangis. Hahaha. I guess I pissed them off. Maybe juga sebab di saat2 akhir Ayu buat wedding preparation, Ayu banyak nangis. So time dinikahkan, Ayu tak nangis. Eh? Ape den merepek ni? Ape pun Ayu terkejut dengan nilai mas kawin yang 5rz sebut masa di ijab qabul hari tu. Sebab dah plan sebenarnya nak sebut lain tapi last min, 5rz sebut lain plak. Bila tanya 5rz, 5rz kate tok kadi suruh sebut macam tu. Buat den bangga plak dengan 5rz. Sebab before this dia dah practice lafaz guna mas kawin sekian2. Sekali tukar pulak di hari kejadian and sah dengan sekali lafaz. Alhamdulillah. Actually Ayu tak kisah pun berapa kali lafaz, as long as kami sah menjadi suami isteri. I get so annoyed bila ada orang yang beria-ia remind kan partner dia supaya lafaz make sure sekali saje. Ape yang penting kan, sah. Tak gitu? But of course la kalau dah dapat buat dengan sekali lafaz tu bangga tu tetap adala. Sebab time tu kan tengah nervous.   


Jeling2 plak 5rz ni =)


Settle nikah semua, kami naik atas. Then mak ayah Ayu dengan mak ayah 5rz masuk bilik pengantin. Time tula baru Ayu dapat bersalaman dengan mak ayah Ayu dan mak ayah 5rz. Actually memang dalam planning, ayah nak jumpa kedua-dua mak ayah 5rz sekali dengan Ayu dan 5rz. Tak tahula ape yang ayah nak bincangkan. Takut pun ada jugak. Time ni la jugak Ayu dah start nangis2. Start nangis bila cium tangan ayah and bila peluk ayah, lagi teruk menangis.
Tapi muka Ayu happy je kan? Actually start nangis bila peluk ayah
Mak

Selesai cakap bla bla bla, the parents turun bawah. Kami continued bergambar. Masya-Allah. Tak ada lansung gambar kami dengan kedua-dua parents. Sebab bila turun bawah, family belah 5rz dah balik. Adoiiii. Tula. tak teringat la.



Lepas tu, terus tukar baju and bersiap nak ke dewan settle kan something. 

Yang bestnye, lepas balik dari dewan, 5rz called cakap nak datang ambik barang dari Ayu. Ayu cakap nanti dah sampai call la. Hati Ayu suka tak terkata okeh! Suami nak datang ni! Suddenly sedih ok sebab si 5rz ni datang bawak adik dia. Baru nak feeling peluk2 jap dalam bilik. *opppsss* Dah usung adik gamaknye, punah la harapan den. Bila nak hantar 5rz ke kereta, Ayu buat muka masam sbb tak dapat nak hug dia. (Sorry la ye, gatal ckit part ni) Tiba-tiba bila Ayu dah nak masuk rumah, 5rz panggil Ayu. Sampai dekat dia, terus dia peluk Ayu depan2 rumah tu. Terkejut den! Nasib tak de siapa yang nampak. Adik dia dah masuk dalam keta. *hiks*hiks* Smiling =)

ps:// All pics credited to my friend, Shahril 

{From Ayu with ♥}

13 comments:

Ms. Fiena said...

adeh ayuuuu. sonyum2 den bace part last. ayu klu describe cerita detail betull. saya adalah sukaa..

etty said...

perasaan lepas kahwin tu best kan...sampai sekarang kalau ingt lagi, aduhai.........melted!!
ayu, kita pun sama, takde gambar ng family ramai ramai. ralat gila....

~ NANA ~ said...

hahahaha ayu!

nmpk sgt da x sabar nk peluk2 ek :P

LisaLisut said...

aaaa so sweeet!! ala takpela takde mini pelamin ke apa sbb i tgk hall uma u besar jugak.kalau i dh la tak berapa luas,pmndgn juga tak berapa indah haha so kene cover dgn backdrop etc.bestnya dh kawin.ahhhh 57days!

cikFM said...

bgs erk ayu tahan xngs.. mcm i setiap kali bace memori org lain mase nikah i plak yg ngs sayu bace.. time i nnt xtau la camne.. huhu..

Anonymous said...

Ayu...suka baca...
nti nak tgk gmbar hantaran pulak..:)

zimie said...

ayu yang sangat sweet.cerita pun sweet.eh nape puji lelbih ni.hihih.

suka lak tengok gambar2 u ni.macam aahhh terbayang betapa bahagia nye ayu dan 5rz.ecece:)

liyana said...

seronok kan, last part tu, hehe tersonyum den sorg2, hikhik

same la yna pun siap rase nak terkucil lg sebelum nikah, dh la korset ketat, rase nak pensan je time tu, dh sah baru rase lega giler, hehe

~Ayu BnSyg~ said...

Fiena : Saya adalah suka! Nak pinjam la ayat chumel tu!

etty : Sedih sebab tak teringat nak snap :(

Nana : Haruslah tak sabar sebab gatai! :p

Lisa : 57 days tu dah tak lama tu yang oiii!

~Ayu BnSyg~ said...

cikFM : Bukan tahan nangis tapi entah kenapa Ayu tak nangis. Tak tahu lah.

Anon : Hantaran Ayu tak dela segah mana cuba Ayu suka sebab Ayu buat sendiri =)

Zimie : Amin.... Sila doakan kami bahagia sampai ke syurga, insya-Allah =)

Liyana : Ayu rasa nak terkucil time tunang hari tu. Nikah ok je sebab dah ready awal2. *hiks*hiks*

Mia-Ina said...

mia pun alami pe yg ayu rs....part akhir tu rs cam2 gak tau ayu..rs nk hug sumi je lps dok fotografi nikah...haha...mujuq suami tido rumah mia malam kenduri rumah mia dulu..haha

amy fahmi said...

haha. shomel la ayu part last tu. tersengih je baca. cant wait utk saat tu la. :p

~Ayu BnSyg~ said...

Kak Mia : Memang la kak Mia. Sure nak manja2 ngan husband kan?

Amy : Semua suke eh part last tu? *hiks*hiks*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...