Monday, July 25, 2011

Wedding Review (The Hand Over Session)

Tak tahu la ape ke namanye ni. Hand over ke? Dia more to perbincangan antara 2 keluarga yang baru bersatu bersama pengantin. This was planned long before the wedding.

"Nanti lepas dah nikah, ayah nak jumpa Ayu, 5rz dengan mak ayah 5rz sekali. Bila agak boleh buat tu?"

Ayah plan nak buat time bukak2 hadiah but Ayu tolak sebab I don't think Ayu dengan 5rz nak buka hadiah malam selepas reception. Lagi pulak family 5rz dari Penang still ada di KL waktu itu dan ayah Ayu nak jumpa kedua-dua mak ayah 5rz saje. Tak kan nak bring the whole family 5rz datang rumah pulak? Nak tinggal family Penang 5rz dekat home stay pun macam not nice pulak since tuan rumah untuk majlis (mak ayah 5rz) keluar pergi rumah besan. Patut kena layan la tetamu datang kan? So, I requested untuk buat right after nikah. Alhamdulillah ayah agreed.

Macam garang plak ayah den time ni. Agak2 dialog dia macam ni ke? "Duduk2" :D


Ayu sebenarnya tertanya-tanya apa yang ayah nak bincang sangat ni? Takut sebab tak tahu apa agendanya. Rupa-rupanya ayah just bagi nasihat kepada kami berdua. Time discussion tu pun Ayu nangis beria-ia bila ayah sebut macam ni

"Sekarang ni ayah dah lepaskan Ayu dekat 5rz. Sekarang ni syurga Ayu bukan dekat mak Ayu dah. Dah bertukar ke 5rz. Even mak ayah pun dah jatuh no 3. Mula2 5rz, lepas tu mak ayah 5rz. Lepas tu baru mak ayah" Ok tetiba time taip ni pun haku nangis. *sobs*sobs*

I cannot remembered the exact conversation la but some of it was (my mom said to 5rz's mom)

"Ayu ni, ada juga kekurangan dia. Mintak tolong tengok2 kan dia nanti"





And banyak lagi la. Pastu pulak mak den ni boleh la buat lawak time den tengah nangis beria-ia tu. Lepas je ayah cakap macam2, ayah tanya la dekat mak sama ada mak nak tambah apa2 lagi tak? Mak kata tak ada. Pastu tetiba mak cakap macam ni pulak dekat 5rz

"Cuma satu la mak minta. Nanti kalau raya tu, gilir2 la balik" Dengan nada biasa2, bukan nada sedih pilu.

*Dang!* Akulah! Tengah sedap dok feeling2 nangis, tergelak dengar mak cakap macam tu. Not only me yang gelak, semua yang ada kat situ gelak. Hadoi2! 

Ok that's all for today. =)

{From Ayu with ♥}

17 comments:

~ NANA ~ said...

nk tumpang nangis jugak aci x? sob sobss

eh alamak! camne i blh tak pk lg nak raya kat mne this year! ayoyooo

Gadis said...

sedihnyerr...=(

cikFM said...

good session i think.. :) i yg bace pun ngs ayu oii.. kalau i yg kat tempat ayu tu xtau laa banjir cmne dah umah tu..

liyana said...

nsb baik hr tu abah x request nk buat mcm gini, huhu

sedih kan, mak abah kite dh jatuh no 3... huhu sedih nyeee.... sobb..sobb..

Liyanaroxx said...

Ayu...i yg baca nih pown mata dah berair..kalo i kat tempat u xtaulah camne..mau melalak pegi dok sebelah my mum peluk cium agaknya! =P *padehal elok2 duduk sebelah suami sebelum tuh*

p/s : yg buat i lagik sebak bila mak abah kite dh jatuh no 3 pas kita kawen... =(

Renee Meow said...

bagusnye ade session camtu kan.. kalau i trus nangis hug parents i.. huhuhuhuh....

LisaLisut said...

wow! siapa ade sesi handover eh?mcm kerja la pulak.hehe..

kalau i pn mau nangis kot.part mak u tu kelakar.hahahah

Mia-Ina said...

eeei sukanya ada sesi mcm keluarga ayu buat ni...adui, x piki psl ni lak..mia lak part ni la lack dlm majlis..huhu...

Mrs Azhar said...

ayu, wani pun sebak kalo teringt. ms wani dulu mmg photographer (abg wani) dh aturkan dh lps nikah pengantin duduk mengadap mak ayah & mertua. sesi bersalam2, beri2 nasihat, mmg banjir! kalau ayu gelak ms mak ayu sebut pasal blk raya tu, wani lak gelak sbb tudung mak mertua tersangkut pd kerongsang besar kt kepala tu. =D

~Ayu BnSyg~ said...

Nana : X yah pk yang. Bincang ngan suami cari kata sepakat.

Gadis : Memang :(

cikFM : I guess it is a good session walaupun kata2 ayah sedih

liyana : mmg la sedih tapi nak buat mcm mane kan?

Liayanroxx : I think semua pun akan sedih la sbb tetiba parents kte jatuh carta kot? Hahhaha (wat lawak yg x brape lawak plak!)

~Ayu BnSyg~ said...

Renee : Nanti buat la. Confirm nangis!

Lisa : Ha'ah kan? Mcm kerja plak ada hand over bagai.

Mia : Akak, x wajib pun. Dah selesai dah pun kan? Huhu

Wani : Wah! Lagi lawak kot? Time salam2 mak mertua tersangkut plak tudung. Sure masa nangis tetiba gelak :p

e.t.t.y said...

haha. i pun bergenang kejap air mata ni membaca.....
pastu terus ketawa bab balik raya tu....

didieadila said...

sedeynye..klu dd la cmni..mau meraung..dd drama queen sket..hee..

~Ayu BnSyg~ said...

etty : =)

didie : hehehe

ZaNa aDieyZa said...

ayah zana buat hand over 2 hari lepas majlis resepsi kat rumah suami.. masa ni keadaan dah agak reda so dapatlah bual panjang.. mmg sedih jugak.. malu jugak bila mak abah cerita ttg kekurangan kita kat mak & ayah mertua.. hihihi..

Cik Zimie said...

mata i bergenang baca ini.macam boleh feel je perasaan 'hand over' tu.sobsob.btw memang ade ke hand over macam ni.seyes i tatau.hee

~Ayu BnSyg~ said...

Zana : Mak Ayu x cite kekurangan Ayu. Just cakap la Ayu ni ada kekurangan. Tu je. Yela mana ada yg sempurna.

Zimie : Depends la dear. Kalau mak ayah nak buat, buat. X buat pun x pe. Ni sekadar bagi nasihat untuk mengharungi hidup berumah tangga. Tu je.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...