Tuesday, April 8, 2014

Winter Sonata Trip - Nami Island (Day 3) Part 1

8 April. Genap sebulan MH370 hilang. Ayu pun dah lama x baca apa perkembangan terkini MH370... Ok let's continue with my Korea trip. 

Now dah masuk hari ke 3 dah. Yeay! Hari ketiga, kami melawat Nami Island. Naminara Republic which is famously known as Nami Island is actually a private island. It became well known after the drama Winter Sonata. Drama itu sendiri telah memperkenalkan island tersebut. So, owner tersebut bukalah island tu untuk orang ramai. Segala duit tiket masuk ke island ni adalah hak milik owner island tersebut. Tidak ada kaitan dengan kerajaan Korea sekali pun. Imagine betapa kayanya owner island ni?

Breakfast dalam train untuk Faris

Selfie dalam train untuk ayah ibu

Ayu rasa macam2 cara nak ke Nami Island ni tapi, Ayu nak tulis cara yang kami pergi sahaja. X details sebab kami guna t/g so, faham2 jela kan bila dah engage t/g ni, senang lenang la sikit kerja kami. Dari hotel, kami naik bus-subway-subway laju-taxi-ferry. Ok untuk naik subway yang kami naik tu, kami dari station Cheongnyangni. From there t/g beli tiket ke Gapyeong. Senang cerita dari station mana pun korang naik subway tu, last stop must be Gapyeong. 

Naik subway ni memang dia akan allocate seat skali
Sementara menunggu train. Ayah bz pasal kerja. Hehehe

From station Cheongnyangni ke Gapyeong station tooks about 40 minutes. Dalam subway ni lah first time Ayu nampak salji! Actually last night on our second day in Korea tu, salji turun tapi around midnight. Kami dah selamat tdo dah pun. So x merasa. Merasa tengok salji dekat tanah jela. Perjalanan nak ke Nami Island ni adalah melalui perkampungan. Cantik sangat scenery dia. Klua dari kesibukkan Seoul. Dalam subway, akan ada orang jual2 makanan and minuman untuk alas perut. Tapi kami x beli pun.

Seat subway ni boleh buat 2 ways. Nak pandang to each other boleh, nak pandang ke depan pun boleh.

Bila dah sampai station Gapyeong, kami tunggu taxi dekat luar sementara t/g beli tiket nak balik Seoul. T/g cakap, tiket subway laju ni cepat habis, so better beli siap2. Before that memang dia dah tanya dekat kami, dalam berapa lama nak spend time dekat Nami Island tu. T/g beli tiket pukul 4.30 ptg. Dekat sini, cuaca paling sejuk. T/g memang dah remind awal2 dah yang Nami Island ni akan rasa sejuk sikit compared to Seoul. Tapi ini depends la. Kalau korang pergi time summer, x dela nak sejuk bagai kan? 

Ini dia station Gapyeaong


Mula2 jemur Faris dekat sini sementara tunggu t/g beli tiket balik. Last2 semua masuk dalam balik. X tahan!

Ok naik taxi dalam 15 minutes then kami naik ferry. Ada 2 cara nak sampai Nami Island ni. 1 melalui ferry dan 1 lagi melalui zip-wire (macam flying fox).



Beli tiket ke Nami Island dekat sini. Harga tiket, 8000 won = RM 24

Pergi Nami Island, kami semua masuk duduk dalam. X kuasalah nak duduk atas deck or duduk luar kan? Sejuk.... 5-10 minutes dalam ferry then sampai la Nami Island.



Ok sampai dah

Tasik bekuuuuu
Mak dah jadi ninja dah tu ha. Cucu dia steady lagi tu

Kita cari tempat lunch dulu. Nak ke tempat lunch, kami menaiki tren tut tut tut (bunyi tren)  Nak naik tren ni kena bayar 2000 won (RM 6)




Ok ada orang tanya mana makanan halal dekat Nami Island ni? Ayu lupa ape nama kedai tu tapi dia betul2 sebelah Nami Library. 

Kedai tu belakang Nami Library ni. Dekat Nami Library ni juga ada tempat solat ye. Solat sini after lunch

Dekat sini kita makan nasi goncang. Shake rice. Macam laksa shake? Dekat sinilah makanan yang paling sedap Ayu rasa dekat Korea selain kebab dekat Myeongdong tu. Dalam bekas tu ada nasi, sardin, telur mata and sedikit sambal kimchi. Before makan, kita kena pakai glove yang disediakan dan goncang bekas makanan tu. Bekas tu panas tau sebab tu kena pegang pakai glove. Pakai glove yang disediakan ye bukan glove kita sendiri.



Ini sebelum diconcangkan. Lepas goncang x snap picture sebab dah lapo

Persekitaran cafe tersebut. Penuh dengan gambar Winter Sonata

Dekat sini, dah sudah makan, kemas sendiri ye. Angkat dulang semua kasi dekat counter.

Dijamin halal.

Selesai makan, masuk Nami Library untuk solat. Sini ada surau. Yang x bestnya, tempat wuduk dia kongsi. Sudah solat, kita jalan2 sekitar Nami Island. Gambar jalan2 di Nami Island, next entry, insya-Allah. Kalau x panjang penuh dengan gambar je entry ni.

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Lurima Travel said...

Promote la sikit link website kite ^^

Ayuni Hj Rosli said...

Will do will do sabar. =) Akan ada special entry nanti. Ni pun dah komen sini, sedikit sebanyak dah promote dah tu. Orang dah tau.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...