Monday, November 22, 2010

My Weekend Story

I'm sick. Ni pun br nk recover. I was suppose to have a packed weekend or I would say a blast weekend but what to do. I'm having a bad fever. Really bad one. Sabtu pg2 tu I was suppose to went to my friends' solemnization. The night before I started to get sick tu, Nizz called just to make sure that I'm going to the solemnization or not. Mlm tu still ok and dh siap2 plan lg nk pki bj colour sama la. Nk dress up pki bunga lawa2 la. Huhu. I also reminded her that I might not going because I'm having my period. (First day) FYI, I always suffer from my period like hell! (Usually second day or first day tu yg sgt sakit!) No no. I don't take pain killer and such. Takut ada side effect. So rather tahan je walaupun sakitnya ..... pehhhh. Allah saje yg tau. 

Anyway, pg tu dlm kul 0500 I woke up. Ayu rasa tekak amatlah perit masya-Allah. Nk telan air liur pun rasa sakit. I taught maybe Ayu haus tp that time Ayu dh tau dh. Mesti Ayu sakit tekak. FYI, (bape byk kau nk FYI Ayu oiii???) at least twice a year, Ayu akn sakit tekak. This might happed sbb Ayu suka mam all the spicy food and liat sgt nk minum air suam. Slalu nk air sejuk je. (Hey what to expect? I live in Malaysia and Malaysia ni kn panas. Hahaha alasan!) Ok2 back to the story. Ayu turun bwh, buka peti and minum air kosong. (tgk ambik air sejuk jugak) After that, Ayu smbg tdo. X dpt nk tdo pun sbb nye time tu dh rasa x selesa badan. Smpi la kul 0700 cam tu, I text Nizz ckp that I cannot go sbb rasa x sedap badan. 

Lps msg Nizz, Ayu sempat msg 5rz ckp Ayu sakit tekak. Bla bla bla then bla bla bla lg. Hehehe. For the whole day, Ayu tdo je. I cooked my own porridge sbb semua lauk yg mak msk semua pedas2. Mak pun perasan sbb tetiba nmpk Ayu msk bubur. Mak tanya demam ke? Ayu time tu susah sgt nk ckp sbb tekak teramat perit. So tunjuk signal tekak je ngan mak, then mak pun paham.

Around 0300 5rz called but I barely speak.

"Demam jgk ke? Kate sakit tekak je"
"Badan panas ckit"


Source : Google

Actually kronologi sakit tekak Ayu mcm ni

  1. Sakit tekak.
  2. Badan akn rasa lemah and fever akn dtg slowly then tetiba temperature akn naik secara mendadak.
  3. Batuk. Time ni nk telan air liur dh better ckit but sakit tekak tu still ada.
  4. Selsama (This is I'm having right now) Demam tu dh kebah but still ada cuma belum recover sepenuhnya.
  5. Sihat
5rz called sbb dia br smpi KL n igt nk ajk Ayu klua. Sbb 5rz ni klu Ayu ckp sakit tekak dia x kn paham yg Ayu akn sakit nnti. Sbb tu dia cam terkejut klu tetiba Ayu demam sedangkn mula2 td Ayu ckp Ayu sakit tekak je. Hari Sabtu tu korg bayangkn cuaca kt luar tu punyala panas tp Ayu dlm blk yg x pasang ape2, tgkp pun ttp, Ayu selubungkn badan ngan comforter Ayu yg tebal tu. Tu pun masih menggigil. Tp mlm tu Ayu dh start rasa badan berpeluh-peluh. 

Sunday plak actually mmg dh ada plan ngan family 5rz nk g picnic kt Ulu Bendul tp badan Ayu still lemah so I called it off. Klu Ayu sihat pun Ayu x leh nk berenang-renang sbb Ayu period. (Dh lama x berenang-renang.) *sobs*sobs* Mlm smalam dh start mkn nasi ngan lauk asam (Tgk. Demam x baik lg terus mam lauk pedas2. Hehe asam tu so tempting!) So jdnya, weekend Ayu sgt boring sbb Ayu asyik duk blk tdo. Weekend bertambah boring sbb x dpt jmpa 5rz pun. X terubat rindu ni. Tp nk wat cam mane kn? Ayu demam. Ahad plak dia bz ngan family dia g picnic. Rindunyaaaa.....

Klu Ayu dh start demam, br la Ayu terhegeh-hegeh nk minum air suam. Terus x bukak la peti utk ambik air sejuk. Ayu akn avoid mam mknan pedas, bergoreng atau berminyak. Slalunya Ayu msk bubur sendiri je. Klinik? Lg la x mau g. Slalu klu sakit tekak, Ayu wat air ubat sendiri. Bkn la air ubat pun. Wat je air asam jawa sendiri. Air asam jawa mmg sgt berkesan bg Ayu. X tau la kt org lain mcm mane. And Ayu perlukan ubat sakit tekak yg satu ni je. Ayu x nk ubat lain kecuali ubat ni je.


Dh terang lg bersuluh kt mane Ayu ambik pic ni kn?


"Ayu sakit tekak ke? Ayah ada firsherman. Nk?"
Geleng
"Nk strepsils?"
"Ayu nk ubat sakit tekak yg biru tu je"
"Hacks nk?"
"Dia nk ubat yg tayar tu je"


Hehe mak ni suka pggl ubat tayar tau!


ps://Alhamdulillah period pain Ayu x brape sakit bln ni. Sbb Ayu asyik tdo ke yg x brape nk sakit kot? Allah tu maha adil. Mgkn sbb Ayu dh demam teruk so period pain Ayu tu x brape nk sakit kot?

{From Ayu with ♥}

2 comments:

Syima Syaz said...

ubat sakit tekak tu sedap kan...hehe...last 2 week saya demam 4 hari...the same reason jugak...1st day period...dapat ubat sakit tekak yg sama...=)

period pain tu...sama dgn my sis punya experience.actually im having the same situation jugak n tak amik apa2 ubat sbb takut side effect...tp my sis after give birth... alhamdulillah no more pain.memang habis dah takde sakit2 langsung.masa dia pregnant even lambat sethn tapi sgt smooth... takde morning sick, takde hormon teruk...cuma perut makin muncit je..

maybe itu kot package yg kita akan dapat kan?hehehehe...amin...

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : Ubat sakit tekak tu ok la. Nk kate sedap x la tp mmg ubat tu je yg Ayu boleh sumbat klu sakit tekak. Psl package2 tu x tau la kn? X leh nk berharap sgt takut klu x jd punah plak harapan kn?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...