Monday, November 29, 2010

Wedding Preparation (Wedding Flow) | Part 2

Ok if I’m not mistaken Ayu pnah cite wedding flow Ayu mcm mane nnti kn? [Here] Suddenly, pihak 5rz ckp diaorg x nk wat majlis nikah kt masjid. Hr tu kami mmg dh plan nk nikah kt masjid je senang supaya x kecah2 umah. So mcm2 la dh argue ngan 5rz tp 5rz still kate x nk nikah kt masjid. To my defence was

  • Nikah kt masjid senang. Kte dtg and kte blk. Settle. Ruang masjid pun dh ckp besar. 
  • Nikah kt umah kena susah payah ckit sbb nk kena arrange perabot kt hall. Lg plak kami nikah and sanding on the same day. So bayangkn eh. Pg2 nk nikah kt umah. Bila dh settle, for sure semua akn bersiap-siap nk ke dewan. Then sape plak yg nk tolong susun atur blk perabot yg dh dialih ke luar utk bwk msk dlm umah? (hall) Kn dh susahkn org lain kn? Seboleh-boleh Ayu x nk la terlalu susahkn makcik pakcik Ayu.
  • Klu dh nikah kt umah, dh tentu kena ada mini pelamin. *kaching* lg disitu. Tp 5rz plak kate x payah la mini2 pelamin. Duduk je kt mane2. Hish dia ni! Mcm2. Klu wat kt masjid senang. Duk atas bantal nikah je. X payah props pelamin bagai. And Ayu plak mmg plan x kn ada sesi tgkp gmbr kt mini pelamin (kt umah) sbb mmg x nk wat mini pelamin pun. Means after nikah kt masjid terus blk shoot dlm blk pengantin kejap and siap2 terus nk ke dewan.
  • Ayu jugak ada propose utk nikah 1 day earlier tp nikah tu Ayu nk wat lps Asar. Klu wat lps Asar senang sbb tuan rumah hanya akn serve minum ptg saje. So dh byk boleh cut cost kt situ. (Sbb post terdahulu pun Ayu ada sebut utk cut cost sebanyak yg mgkn) Ye Ayu tau mesti ada mulut2 yg akn berkata
“Smpi mcm tu skali Ayu?”
“Kesian kt rombongan laki dtg jauh2 tp kau nk kasi minum ptg je?”

As always. Lantak la ape korg nk ckp. Ayu ada plan tersendiri and insya-Allah akn cuba laksanakan plan Ayu tu. 5rz defence plak

  •  Pihak 5rz x nk nikah kt masjid. Wat la kt mane pun janji x nk nikah kt masjid.
  • 5rz ckp nk susun2 perabot tu not really a bit deal. Klu wat ramai2 kejap je boleh siap.
  • 5rz nk wat majlis nikah and sanding on the same day. Biar penat skali arung je. Senang x payah nk pk pape lg.
Ha nmpk x masing2 x nk mengalah? Ya Allah byknye dugaan nk kawin ni. Ayu dok pk psl hal dewan yg x settle2 lg. X lama lg akhir bln 11. Klu ikt post Ayu yg [ni] Ayu nk settle kn psl dewan by this month. Dewan x settle lg, dtg plak masalah br. Tp x pelah. Ayu terima. Ada org lain yg lg byk dugaan and cabarannya.

So solutionnya? Ayu nk propose utk wat mcm ni kt dewan Ayu nnti. 





Lebih kurang dlm filim Ayat2 Cinta


All pics taken from here

Actually Ayu mmg dh pnah propose nk wat mcm ni dulu lg. Tp by that time 5rz x setuju. Bila dh jd mcm ni dia kate ok plak. Tp, time dia kate ok tu mcm serius x serius la plak. Akn dibincangkan kemudian.

So basically Ayu nk propose utk wat 1 medium gazebo utk akad nikah kt hall Ayu sanding nnti. And dlm hall tu itself, x kn ada pelamin lg. Means kt gazebo tu jela tmpt kami nikah and sanding. Senang. Still save cost.

Satu lg cadangan, maybe adakan jgk gazebo mcm gmbr kt atas. Letak bantal nikah semua mcm biasa. Tp bila dh abis nikah, alihkan saje bantal2 nikah and gantikan dgn kerusi sanding. Kira props pelamin and gazebo akan digabungkn.

Ok will discuss with 5rz about this seriously. I didn’t bring this matter to my parents yet. Takut. Sbb igtkn hr tu dh boleh settle ngan nikah kt masjid. Last2 jd mcm ni plak. That’s why I need to discuss further about this with 5rz and after that boleh la bwk ke my parents plak.

ps://It’s all about budget coz every penny counts. 

{From Ayu with ♥}

14 comments:

wawa yusoff said...

macam2 dugaan kan.
hal kecik pun bleh jadi susah nak settle.
xpe, wawa doa kan moga semuanya berjalan lancar..
insyaallah:)

Atiqah Adnan said...

dear,
kenapa family 5rz tak diskas with ur parents about this? memang y'all berdua diskas berdua je about wedding ea? hehe akak tatau sebab masa akak dlu pape mesti parents yang diskas sesama dorang.. tihhii~

Xora said...

Soalan yg sama macam atiqah.

Norhayati Rostam said...

Kalau yati prefer masjid la.
Macam Ayu jugak.
Senang.
And buat sehari pun senang.
Pandai2 la discuss ye.
Everything will be fine.

Dita Lolita said...

saya juga verangan nk nikah di gazebo..cantik & romantik sgt!!!

caiyok2!!rilex k,insyallah sume akan setel.. :)

fati said...

bincang baik-baik... sekali je seumur hidup ni (insyaAllah). Fati pon dah facing problem yang sama. end up, nikah kat rumah je.. takpe, always believe 'ada hikmah disebaliknya'

~Ayu BnSyg~ said...

wawa & Norhayati : Amin. Insya-Allah. Thanks by the way.

Atiqah & Xora : Slalu kami discuss sama2 then bila blk umah br masing2 akn discuss ngan family masing2. X tau la. Mmg lg selesa mcm tu and lagi jujur.

Dita : Ayu x berangan nk kawin dlm gazebo tp skrg dh jd mcm ni plak. Insya-Allah. Amin.

fati : Yes. Always believe everything happens for a reason :)

R-YuzSha said...

"Ya Allah permudahkanlah urusan Ayu dan pasagannya ini, semoga dia mendapatkan yang terbaik dihari bahagianya nanti. Amin."

Walau apepun dugaan Ayu.. Sha doakan yang terbaik buat Ayu.. Semoga Ayu dapat capai kata sepakat dari pihak keluarga Ayu dan juga pihak keluarga 5rz, okey..

ElyaElmo said...

ayu...kejap...napa taknak nikah kat masjid yee?? bukan kee senangg untuk kedua belah pihak??
harap2 5rz dpt mengalah...huhu

~Ayu BnSyg~ said...

R-YuzSha : Amin. Thanks sayang :)

Elya : Nape? Hmm ntah la family 5rz. Hehehe. X tau mcm mane nnti ni :(

Atiqah Adnan said...

oh yeker? apepun all the best la buat y'all berdua eak.. hope semuanye ok.. teheee

idayusof said...

hmmm.

pelik jugak sebab ape x mo nikah kat masjid. tapi xpe, korang bincang leklok ye.

btw, buat nikah kat dewan macam yang Ayu nak buat tu okay jugak. byk cost boleh jimat tu. :)

luvira said...

nikah kat masjid lagi afdal kot..
tapi yang penting, mesti bincang ngan dua2 belah pihak..

~Ayu BnSyg~ said...

Atiqah : Thanks kak :)

Yus : Mmg byk sgt boleh jimat dear.

luvira : Dh bncg and alhamdulillah dh settle :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...