Thursday, November 18, 2010

Wedding Preparation (Wedding Flow) | Part 1

Last month I had a discussions with my parents about how my wedding gonna be.  The flow was very simple as I want it that way. I know most of b2b akn akad nikah sehari sebelum majlis right? (Doesn’t matter mlm or siang but most of them suka ambik mlm sbb sejuk) In my case, Ayu akn combine kn nikah and sanding. That means Ayu akn nikah and sanding on the same day. That was my plan mmg dr dulu lg. Some says

“lecehla klu wat nikah and sanding dlm 1 hari”
“sempat ke nk siap2 utk sanding lg?”
“nnti kelam kabut plak klu wat skali arung”
“x penat ke wat 1 hr je? Uihh, penat tu Ayu!”

Mcm2 lg la but ada je some brides yg manage to done it all in 1 day. Contohnya my SIL. Yg pntg cara planning. And yes, sometimes dh plan mcm mane pun mesti ada cacat celanya. So, at the end of the day, you have to let go everything. Redha saje dgn ape yg dh terjadi. So in my case mmg Ayu akn wat skali arung je even though akn ada pros and cons nye disitu.

And FYI, (ada je dh tau psl ni) majlis kami akn disatukan skali terus. Maksud, Ayu x kn ada majlis bertandang. Kebetulan umah Ayu n 5rz dekat2 je. So mmg akn ada 1 majlis je nnti. Bwh ni serba sedikit ttg flow of my event nnti, insya-Allah.

6.30 am                : Bgn and get ready
9.00 am                : Get ready g masjid, akad nikah (paling lmbt pun by 930 semua dh kena ada)
10.30 am              : Jamuan ringan dekat masjid
11.00 am              : Blk umah and get ready
1.30 - 2.00 pm       : Tiba kt dewan
2.30 pm                : Mkn beradab
2.45 pm                : Potong kek/pulut kuning (Ayu nk pulut. X nk kek)
4.00 - 5.00 pm       : Majlis selesai

Simple kn? Suka2! And perasan x, x de acara merenjis? Mmg x kn ada acara merenjis. Acara merenjis hanya akn berlaku selepas semua tetamu pulang. That means, bila tetamu ramai dh blk, br acara merenjis bermula. Tu pun utk cukupkn syarat nk adakan peristiwa merenjis dlm gmbr. Sbb ape acara merenjis x diadakan semasa tetamu ada? Ayah x nk tgglkn main door sbb takut nnti ayah x sempat nk jmpa kwn2 ayah. Yela dh kate majlis Ayu wat skali ngan majlis 5rz. So both our parents akn ada kt main door utk sambut tetamu masing2.


Elya pnah tanya Ayu ape reason Ayu nk wat majlis nikah and sanding dlm 1 hr and kenapa Ayu x de majlis bertandang. (Ayu ngan Elya slalu YM so Elya byk tau ttg majlis Ayu nnti) This is why Elya. (even though Elya dh tau mcm2 kn? Hehehe)

Save
Klu 1 hr nk wat nikah, 1 hr nk wat reception kn ke cost byk tu. Time nikah pg tu kami mmg ttp akn menyediakn makanan tetapi tidaklah mknan berat. Cuma minum pg yg simple2 saje like mee hoon, teh tarik dan sedikit kuih muih. Psl majlis Ayu and 5rz disekalikn pun adalah utk save. Kebetulan kami duduk di dalam sebuah kejiranan yg hampir sama. Mmg dekat sgt2. So cam x logic la plak 1 hr reception kt belah Ayu and the other day nnti wat bertandang kt belah 5rz. So dh byk save disitu. Lantaklah klu ada yg bercakap-cakap kami kedekut, kemut, x de duit tp nk kawin jgk dan segala macam lg la. Kami x kisah. Janji kami x kacau kamu dan kami x mintak duit kamu pun.

Penat skali arung je.
Mmg akn rasa amat2 penat tp bg Ayu la, better lpskn penat skali arung, lps tu boleh relax sepuas-puasnya. Ada gak org ckp, 

“Takut nnti penat, karg nmpk lesu je kau. X de naik seri”

Again, lantaklah nk ckp ape pun. I’m aware and agreed mmg akn rasa penat sgt2 tp insya-Allah boleh. Doa byk2, yakin and paling penting REDHA.

Ha tu jela kot main reason nape kami nk wat majlis skali je. Alhamdulillah both parents pun ok je. So skrg dh terbonkar la perjalanan majlis perkahwinan Ayu. Hehehe (Bkn la surprise sgt pun kn?)

ps:// Masjid dgn dewan reception nnti adalah berdekatan dgn tempat tggl kami berdua. So, insya-Allah x kn ada kelam kabut sgt. Amin

{From Ayu with ♥}

11 comments:

ElyaElmo said...

ayuu akhornyeee adee tentavie nyee...ok gak,planning mcm tu kan, lepas majlis br renjis...hihi...(tpi mmg boleh yeh ayu?)
tunang elya taknak renjis2 niii...tapi elya insist nak...huhuh...

~Ayu BnSyg~ said...

Renjis tu boleh je Elya wat bila2 pun. That one kn adat saje. Bkn wajib sayang. 5rz pun actually x nk renjis2 bagai tp Ayu nk gambar merenjis tu jgk so wat la jgk sebagai cukup syarat. :)

Syima Syaz said...

hye...
saya pun prefer takde majlis bertandang sbb kami 2 kan sama-sama KL tapi....mak dia nak jugak sbb anak sulung...=(
baru igt nak cuti lama....
tapi...apa yang terbaik dari mak dia lah...=)

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : Oh 5rz org Penang and ada je sedara mara dia kt Penang. Tp mak ayah dia and family dia mmg dh lama menetap kt KL. Hmm klu cam tu kena la kn ikt ckp parents. Mmg susah klu lain pendapat sbb kte klu boleh nk la save mana yg boleh kn? Ape2 pun, sabar k?

didieadila said...

sama2! dd pon wat dlm masa 1 hr je..(insyaAllah) lantak ler org nk kate ape pon kan!

~Ayu BnSyg~ said...

didie : Good luck k? Harap2 kte punya majlis semua ok. Amin :)

Mia-Ina said...

mia pun mula2x nak buat sekaligus tp memandangkan mia ni jns kelibut bab tukar baju..so wat akad nikah lain ari...tp tempat ayu xpe dekat..ok la2

sk said...

ayu.. sy suka dgn planning ayu nak combine jek sume majlis. senang kan? klu dh rumah dkt2 tu, mmg senang jek buat sekali. family both sides pon tak kesah, so okay la tu. jimat pon jimat.. ;)

p/s entah nape sy agak 'sentap' pulak dgn ayat "takut nnt penat, karang nampak lesu je kau. xde naik seri..". sorry to say, tp sy rasa x patut org ckp camtu kat bakal pengantin. huhu

~Ayu BnSyg~ said...

Mia : Ayu pun slalu gak kelibut time nk pki bj. Tula harap2 semua ok je nnti. Amin :)

sk : Ayu pun suka ngan planning Ayu! (Puji diri sendiri plak!) Mmg x patut ckp mcm tu kn tp mulut org ni mcm2 jenis!

Cik Belle said...

saya menyokong sepenuhnya kenduri satu hari! =) InshaAllah, tengok planning ayu, tentative semua, InshaAllah, tade masalah.. =)

~Ayu BnSyg~ said...

Kak Belle : Terima kasih kerana menyokong. Tu rough tentative je. Insya-Allah everything went well. Amin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...