Monday, June 27, 2011

Banana Choc Pancake Versi Malaysia

Disebabkan Ayu terlalu obsess dengan banana choc masa dekat Krabi dulu, Ayu teringin la nak try buat satu untuk melegakan tekak den yang asyik la dok mengidam-ngidam banana choc ni ha. Hari2 merengek nak banana choc banana choc. Then last week, 5rz boleh plak cakap


"Balik kerja nanti jom la kte singgah kedai mamak beli roti pisang"
"Roti pisang? Dia buat macam mane?"
"Sama la macam yang dia buat masa dekat Krabi"

Hati seronok tidak terkata. Tapi pelik. All this while haku asyik rengek2 minta banana choc, baru sekarang nak offer pergi kedai mamak beli roti pisang. Before this Ayu x tau pun kewujudan roti pisang. Nak buat doh sendiri x pandai. (Cakap jela kau malas. Padahal boleh google!)

Tengok cara mamak tu buat memang sama cuma bezanya, dekat Krabi diaorg x tarik panjang2 roti tu. Wat sedang2 saje. Then roti pisang kt M'sia ni dia letak gula. Kat Krabi x de gula. Balik rumah Ayu buat coklat untuk letak atas roti pisang tu.

Ni Ayu guna coklat buat kek
Ni rupa banana pancake versi Malaysia

Ni versi Krabi. Obviously la coklat dia lagi pekat kan?

Mula2 rasa masya-Allah. Sedap!!!! Sebiji sama dengan dekat Krabi. Me loike! Then bila banyak kali rasa, muak plak. Mayb sebab coklat yang Ayu guna. Or maybe sebab terlalu manis? Yela sebab mamak tu letak gula dalam roti pisang tu. Ape pun alhamdulillah. Ayu puas hati sebab dapat juga la hilangkan kempunan tentang banana choc ni. Weee~~~~


ps:// Guna nutella or choki2 pun boleh. Kalau nak lagi sedap, beli je coklat yang dah sedia ada jual kt super market tu. Hershey's Syrup tu. 

{From Ayu with ♥}

5 comments:

LisaLisut said...

ala apsal u cite cr buat yg mudah.hahha.so takyah la i g krabi.benda tu mamak bole buat.kene la cr tmpt lain cmni.hahah.joking :)

oshinz said...

maybe boleh request kot tak yah letak gula. eh tapi kite tak pernah makan roti pisang. ehehe.

Mrs Azhar said...

wahhh ayu mmg btl2 asyik ingat pasal banana choc pancake ni! haha. actually wani pun penah ckp dgn husband, nape xde org nk buat pancake mcmtu kt msia, pdhal drpd cite2 bloggers, mcm senang je bhn2 dia kot. hmmm xsbrrrrrrr =)

Mia-Ina said...

bgs ayu..cubaan tue....buat sendiri lg

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa : Hehehe. G jela Krabi. Sana dia buat lagi sedap.

oshinz : Ha'ah. Ayu pnah rasa yg x de gula punya =) Ayu pun first time mam roti pisang

Mrs Azhar : Klu ada la sorg yg jual banana choc kt M'sia ni, insya-Allah laku kan? *hiks*hiks*

Kak Mia : Insya-Allah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...