Monday, June 13, 2011

Honeymoon | Day 4

Since we already rented a scooter on 3rd day, we decided to jln2 dkt Krabi Town. Daily routine mcm biasa. Breakfast pagi2. On 4th day la br Ayu nmpk Umie. Tp time tu kami dh sudah breakfast while Umie br je turun nk breakfast. Segan nk tegur. Takut Umie x kenal plak. Now rasa menyesal plak sbb x tegur :(

Perjalanan ke Krabi Town pun dimulakan. Kami x de map. Hanya berpandukan direction dr org tempatan. Nk tgk sign board, memanjang je dlm tulisan Thailand. 

Tgk helmet Ayu. Senget! :D Tgn 5rz plak suh Ayu duduk diam2. 
20 mins perjalanan, 5rz mcm risau tgk keadaan minyak. X tau brape jauh lg next petrol station, so kami patah blk utk isi minyak berhampiran dgn hotel kami. Sini minyak a bit mahal and I think petrol station dekat tmpt kami tu pun pndi berniaga. Dia tetapkan min isi was 50 Bath = RM 5. Tu pun x full tank tu. Kebetulan sggh petrol station, Ayu tanya jln nk ke Krabi Town. Dia pun tnjk la. Tips nya di sini in case korg x de map, slalu tanya local people and jgn lupa tanya 'how many km/how far/how many mins' to the destination. At least korg boleh estimate brape km and brape min korg dh berjalan.

Sini 7 eleven mmg byk. Slalu sggh 7E nk tanya direction tp mostly depa x pndi berbahasa Inggeris. Bila ckp Krabi Town, I think diaorg paham just dia x tau mcm mane nk tnjkkan jln dekat kami. Sedih ckit dekat situ. Bila dpt org mcm ni, kami slalu stop by dekat org2 yg tgh berjalan kt tepi jln. Alhamdulillah jmpa la satu pompuan ni pndi berbahasa English and dia tnjk kan jln. And again tanya dlm brape mins/dlm brape km. Kami gunakan taktik mcm ni saje. 

Suddenly, hujan turun makin lama makin lebat. 5rz nk patah blk tp Ayu dh merengek rengek nk teruskan jgk. Basah la kami dgn hujan. Nasib baik lps tu jmpa another petrol station. Sggh utk beli bj hujan. 




So, dpt la meneruskan perjalanan dlm hujan lebat. After dh beberapa kali sggh utk tanya direction, alhamdulillah kami selamat smpi ke Krabi Town. A bit disappointed sbb town nya mcm tu. Huwaaaa x happening lnsg! Cr shopping mall yg paling besar pun jmpa yg x brape besar. Sedih! Tp kami pergi jgk la mall yg besar x besar tu. Saje just to killed the time. Dlm tu x de pape yg menarik. Semua barang lebih kurang sama dgn ape yg ada di M'sia. Masa tgh jln2 tu, kami terserempak plak dgn this couple yg sama boat dgn kami masa ke Phi Phi Island the previous day tu. Ala couple minah salleh yg Ayu cite dlm entry sebelum ni [post] We just smiled at each other.

This is Krabi Town yg x brape happening



Jmpa temple ni. Nak masuk dlm tp 5rz x kasi. *sobs*sobs*

Lps tu dh tgh hr and perut pun dh lapar. Jln2 la sekitar Krabi Town utk cr halal foods tp semua mcm x selamat je. Yg peliknya, kt Krabi Town ni Ayu tgk ramai je yg pki tudung and I guess diaorg ni Muslim la. Since x jmpa halal food here, we decided mam dkt2 Ao Nang Beach saje (berhampiran hotel kami, kawasan perlancongan) Oh ye. Kt Krabi Town ni Ayu jmpa CiMB tau. In case klu korg x cukup duit, boleh la transfer duit korg siap2 dlm CiMB. Tp x tau la plak klu screen ATM dia bahasa Thailand plak kan? Hahahah :D


Lps dh bosan jalan2, we decided nk blk sbb dh lapar woo. Before blk, Ayu terjmpa satu book store. Sggh la utk cr Krabi map tp x jmpa. Yg ada Thailand, Phuket, Siam and ape ntah lg. Ingat klu jmpa Krabi map boleh la nk jln2 lg kt destinasi menarik yg lain.  


Jmpa map yg tersedia ni tp x jmpa plak tmpt yg menarik. Mayb rezeki kami la tu x dpt tgk ape lg yg menarik yg ada kt Krabi Town ni

Lps tu, kami blk ke Ao Nang Beach. Nasib baik time on the way balik x hujan. Oh by the way, Krabi Town happening time mlm from Friday-Sunday saje. The rest, dia x bukak. Tp kami x berani nk g mlm2 naik scoot sbb perjalanan ke Krabi Town melalui hutan. Takut pape berlaku. Ada je taxi dr tmpt hotel kami ke sana dgn kadar bayaran 300 Bath = RM 30. Baca dr blog Umie, sini brg dia murah ckit compared dgn tmpt kami tggl. Yela dh kate kawasan perlancongan. Mmg la mahal kan?

We had our lunch dekat street stall saje. Duit dh nak abis woooo. So kena jimat ckit. Ada je bwk duit in RM but kena la simpan jgk kan? X kan nk tukar je. Sini money changer mmg merata. Pilih je yg mana korg nk. This time, kami mam dekat situ saje instead of tapau. This is our menu for lunch.


Chocolate ice blended, pineapple fried rice. Ice blended sini murah tp manis sgt. X abis pun ice blended tu
Green curry. Pedas sangat2. X abis jgk sbb terlampau pedas

Tambah dengan hot dog + fish ball


Then mmg dlm list wish Ayu, Ayu mmg nk try pancake flavor Banana Choc. Cari2 and jmpa. Beli satu! Smpi hotel terus mam. Ya Allah sedap gle!!!!!!!!!! No wonder ramai bloggers suruh beli Banana Choc Pancakes. Kamu2 yg nk p Krabi jgn lupa beli Banana Choc ni ye. Sedap smpi teringat smpi skrg. Ayu dh terliur dh skrg nih! 


Murah dan sedap! Banana Choc paling sedap. Harga 25 Bath = RM 2.5

Ni kedai dia. Byk lg kedai lain yg jual Banana Choc ni

Tu pancake dia + tempura. Mcm roti canai je pancake dia. Dlm tu ada banana. Sedap! How many times do I have to tell you? Tempura dia x sedap bg Ayu tp 5rz kate ok je

Then activity bebas. Ptg tu mulalah Ayu wat drama ngan 5rz. Ayu mula merajuk sbb dh bosan sgt asyik duk dlm bilik je. 5rz suruh g swimming tp Ayu malula. Swimming dh la kena pki 2 pieces kan. Lain la klu ada private pool. Den, nan hado! Selesai berdrama, 5rz ajk g jln2 sekitar pantai Ao Nong. So, off we went there.



Air tgh surut time ni

Sini ada tsunami allert
Lps tu jln2 sekitar tmpt perlancongan utk cr tmpt massage and spa. Sini massage and spa dia sgt murah. Murah sgt2. Smbl jln nk mencari tmpt massage yg sesuai, terjumpa la plak satu lorong nk ke Pavillion Queen's Bay Hotel. Masuk la saje nk jalan2. Masa nk choose hotel dulu, Ayu teringin sgt nk hotel Pavillion ni tp lps difikir fikir dgn 5rz, Ayu ikt jela ckp 5rz to stay dekat Ananta Burin Resort. Nasib baik Ayu ikt ckp 5rz sbb Pavillion Hotel tu tmpt dia a bit scary. Dh la lorong dia sunyi je. And then jmpa plak tmpt massage around that area but I decided not to buat dekat situ sbb dh tmpt pun scary je. Nk buat plak time dh dekat mlm kan. Nnti nk balik dr sana dh gelap. Last2 5rz kate wat dekat depan hotel jela. 

Before pergi massage, saje jln2 utk abiskan minyak ckit sbb dia kena return with half tank. Minyak kami still byk, so sajelah membazir jalan2. Then smbl2 tu Ayu g kedai souvenir nk cr fridge magnet Krabi. Suka plak nk kmpl walaupun kami belum ada rumah sendiri. Smbl jln2 tu, Ayu terjmpa package nk ke Phuket. Huwaaaa nape jmpa mlm terakhir Ayu di Krabi. Klu jmpa awl, sure kami g Phuket. Teringin nk ke Phuket! Perancangannya mmg nk ke Phuket, tp memandangkan cost mahal sgt so x jadilah. Tp bila tgk package tu murah rasa huwaaaaa...... X de rezeki nk ke Phuket. 


Alamak x nmpk plak nama kedai ni. The name was Aonang Miracle Tour. Cari tau sape nk g Phuket dgn bayaran yg murah

Perjalanan dr Krabi ke Phuket menaiki bus adalah 3 jam. Naik ferry 2 jam

Lps dh dpt fridge magnet idaman, kami tapau nasi 2 bungkus skali ngan telur dadar plus tom yam. Then terus g massage dekat kedai depan hotel kami. Kami dpt yg paling murah. Kt sini massage dia x guna minyak tau and Ayu pnah rasa skali kt M'sia. Org dr Thailand yg urut badan Ayu x guna lnsg minyak. X best. Klu nk yang guna minyak, choose oil massage instead of traditional massage. Oil massage for whole body was 250 Bath = RM 25. Murahkan? Kt M'sia Ayu rasa x leh nk dpt harga mcm tu for whole body. Whole body spa plak 800 Bath = RM 80. Sgt murah! A bit disappointed ckit sbb Ayu x dpt wat spa kt Krabi atas sbb2 tertentu. Klu x, sure Ayu dh wat spa skali. 


Maafla pki hp biasa saje. That's why x nmpk. The shop was Feel Good Massage. Located in front Ananta Burin Resort


Massage ambik masa 1 hour. Klu nk tmbh hours, tmbh la duit. Recommended. One thing yg Ayu suka psl massage ni, diaorg sgt2 jaga privacy kte as a customer. Dia org akn malapkan lampu time kte kena berkemban ke atau terlentang depan diaorg smbl dia urut2 kte. So, kte pun x dela rasa malu ye x? Compared ngan massage kt hotel Ayu tu. Open air! Malu kot Ayu nk wat. And Ayu survey mostly massage dkt Krabi ni dia mmg suka wat kt open air. Kena pndi cr kedai massage mane yg ada private room.


After done
Lps massage kami diberi green tea. Then bayar and terus naik bilik utk mam. Perut sudah lapar. Settle mam ape lg. Packing segala barang. Esk nk balik. Rasa x puas plak. Yg buat Ayu rasa mcm ni sbb x sempat nk g Phuket. Mlm tu plak br terjmpa package ke Phuket yg murah. 

I think that's all for Day 4 at Krabi =)

{From Ayu with ♥}

8 comments:

nurul huda jumri said...

sonoknye!

p/s: pic u tk bpe clear la dear...

LisaLisut said...

ayu,kite suka baca ur review honeymoon.details and sng faham.tersusun je.hehehe.thanks :)

didieadila said...

lagi lagi lagi nak baca lagiiii! ;)

~Ayu BnSyg~ said...

nururl : Yang mmg mostly gmbr I x brape jelas sbb pki hp biasa2 je. huhu

Lisa : Thanks =) Gi Krabi ke nnti?

didie : Selamat pengantin baru didie! =)

A 'n' M said...

dear...ske sgt bc all ur honeymoon review!bestnye!!!!!i'm going to krabi also 4 my honeymoon.pas bace ur review rase xsbr sgt!hehe...nak tanya...yg u sewa skuter 2..kene ade international driving licence ke?

~Ayu BnSyg~ said...

Yeay! Bila agaknye nk ke Krabi tu? Nk kirim banana choc la boleh? Please2. To rent a scooter tu x yah ada international driving licence. Dia just tanya ada lesen ke x. Itu saje. Some hotel akan minta lesen kte tp time Ayu dulu x mintak pun. Just tanya ada lesen ke x. Igt tau. Nk banana choc!

Nadya Zahid said...

pancake die terbaek kan?
nadya dulu gi krabi pon asyik makan tu stiap hari..kat phuket pon ade..agaknye org2 thailand suke makan pancake...
apsal kat msia xde eh?
bgs jugak xde...kalo x dah tentu muke nadya yg staip hari kt ctu..hahahahah

~Ayu BnSyg~ said...

Nadya : Mmg terbaik Nadya! Suka smpi terkenang kenang! Phuket sure lg happening dr Krabi kan Nad? Teringin nk ke sana! Klu ada banana choc kt M'sia ni, hr2 kte dating kot Nad? Dating mam sama2 banana choc. Agaga :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...