Wednesday, June 22, 2011

General Facts About Krabi

Insya-Allah ni nk abiskan semua psl Krabi. 


This is mineral water complimentary from the hotel. Botol kaca. Kt M'sia depa kasi botol plastik je kan?
Ni plug Thailand. Bkn 3 tp 2 lubang tau. So kena bwk international plug siap2
Sikit info about the plug. Ok klu kt M'sia kte punya plug kan dia mcm ada suiz kan? Tp kt Thailand x de. So a bit x secure kt situ. Yela sbb every time kte nk charge something, kte terus masukkan plug tu je. Manalah tau kot2 kena renjatan elektrik ke kan? Masya-Allah. Mintak dijauhkan. 


Percaya atau tidak. Hanya pada hari ke 4 kami di Krabi, barulah kami jmpa syiling Thailand
Kebanyakkan urusan jual beli di Ao Nang Beach (location that we stayed) menggunakan duit kertas menyebabkan kami berfikir yg Thailand ni tidak mempunyai duit syiling. Hari ke 4, ketika kami ke Krabi Town [post] barulah jmpa dengan syiling Thailand. That is why harga barang2 dekat Krabi Town lg murah mayb? Yela sbb mostly barang2 kt Ao Nang Beach semua depa rounded terus. Kira mcm x de la nk nmpk harga barang 100.50 Bath = RM 10.50 Nk harga mcm tu, kt Krabi Town ada.


I used this for my references
Below are some links that might be useful for your reference if you planning to visit Krabi.
I think you can find a lot. Ayu baca semua review dr link2 di atas tp Ayu just print 2 direct link saje. Satu dr White Lace Tale punya blog and another one Ayu googled and baca review dr org2 lain, then print utk wat reference Ayu. I think klu you print byk2 pun you akn pening sbb byk sgt. Sbb tu Ayu just print out 2 saje. 

Ada yg tanya, ape yg diperlukan utk sewa scooter? [post] X perlu ada international license. Mcm Ayu punya case, diaorg just tanya ada lesen atau tidak. Itu saje. Some hotel mayb akn mintak fotocopy of your ic and passport. Other rule that you have to follow would be kena pki helmet. Tp, dekat Krabi ni pihak berkuasa baru wajibkan pemakaian helmet ni. Baru je bulan March 2011 diwajibkan pakai helmet. Before this x wajib pun. Tp kalau korg x pakai pun Ayu tgk x de hal just jaga korg punya safety jela. Ramai je org Thailand yg still x pakai helmet. 

About my Phi Phi Island Package [post], all equipment utk snorkeling provided with the package which I bought masa booking hotel and AA tickets. 

Ada jgk yg bertanya, cukup ke klu pergi Krabi 4 days 3 nights? Ayu rasa klu korg pergi sana 3 days 2 nights pun cukup, insya-Allah as long as, Phi Phi Island is a must! Ni semua Ayu listkan ape yg wajib korg try/visit kt Krabi (ikut ranking)
  • Phi Phi Island!
  • Wangsai Sea Food
  • Banana Choc Pancake 
The rest would be their massage and spa sbb kt sini sgt murah. Sila buat ye. Tp klu x buat pun x de rugi since korg boleh dapat benda2 ni semua kt M'sia cuma harga a bit expensive. But the 3 above bg Ayu, mmg wajib try/visit k?


The place that we stayed was Ananta Burin Resort and I did mention about their over charges for internet access. Guess what, actually klu you all stay lama, korg boleh dpt murah utk internet. Normally diaorg charge 100 Bath = RM 10 per hour. Tp, on 4th day Ayu dekat Krabi, baru Ayu perasan psl package yg diaorg offer. 
  •  5 hours, 300 Bath = RM 30
  • 7 days, 490 Bath = RM 49
Klu Ayu tau la benda ni dari awal, sure Ayu ambik package 7 days tu. Menyesal x sudah! 

What else did I miss out? Mayb Ayu boleh list down kan package2 menarik kt Krabi.

  • Rafting (depend on brape km korg nk pergi) Normally 1800 Bath - 2300 Bath per person. That's about RM 180 - RM 230. Ayu nk wat ni tp 5rz x kasi. Bahaya. 
  • ATV ride, 3900 Bath = RM 390. Mahal gle!
  • Elephant Trekking + Tiger Cave Temple, 800 Bath = RM 80. Boleh tukar klu x nk masuk temple, tp nk mandi air terjun, harga jadi 900 Bath = RM 90. Masuk air terjun pun nk kena bayar.
  • Canoeing, 1600 Bath = RM 160 per person. Ayu nk ni tapi berkira-kira cukup duit x nanti. Tu la jimat sangat, skrg dh menyesal. Yg ni diaorg akn bawa jalan2 sekitar island2 yg ada and package ni termasuk lunch dekat floating village. 
  • Kayaking, 1500 Bath - 1900 Bath. (RM 150 - RM 190) Ayu x nk this one sbb kte kena kayuh sendiri. Klu ambik canoe, ada org yg kayuhkan. So kte boleh relax je. Hehehe
  • Pastu ada jugak package night safari which the price masya-Allah. More than RM 500 per person. But that package include skali dgn hotel. 
I have this. Sape nak g Krabi meh mintak kt Ayu
Oh one more thing, personally better g Phuket than Krabi unless klu you all yg jenis tdo awal. Kt Krabi x brape happening bagi Ayu. Baik siang or malam. Mcm tu je. Like dead town. But still, I miss Krabi. Lagi2 you know what! Banana Choc! Ok lah. Jom tutup cite Krabi ni. Bosan dah korg ngan entry ni.


{From Ayu with ♥}

23 comments:

UyaRayza said...

bestnyeeee hehehe...the best vacation ever for uya pun kt thailand hehehe

Fariza said...

thanks sayang.
i'm going to krabi soon.
hehehehehe

A 'n' M said...

takkkkkk...tak bosan punnnnnnnnn... =)
tq 4 ur review dear.byk useful info utk kitorg yg akan pegi honeymoon kt krabi.thansk a lot yea... =)

Hunny Kitty said...

ayuuuuuu..can u gimme me some advice ..mcm nak pegi lak..hahahahha u pegi secara backpackers or agency?

~Ayu BnSyg~ said...

Uya : Weee sure x sabar kan? Ayu pun tetiba nak excited lah!

Fariza : You are? Nk kirim banana choc please!

A n M : A ha! You yg tanya psl international licence tu kan? Welcome dear. Have fun di Krabi ye.

Hunny : Pengantin Hello Kitty ni, hye... Hr tu kami x ambik agency pun. Sendiri uruskan. Ada pros and cons gak la tp boleh la cr pengalaman uruskan holiday sendiri. Bila nk g? You belum honeymoon kan?

Hunny Kitty said...

nope blm lagik tu yg tanya tu...cos ngat nak p bulan 9 ni nnt....leh bagi cara2nya? hehehehe

ElyaElmo said...

bnyk nye info ayu!best bets..elya dulu gi kampeni trip kat krabi ni..lupe semua info kt situ..huhu

~Ayu BnSyg~ said...

Oh after Raya. Cara mcm mane tu yang? Mcm Ayu hr tu book hotel + flight + Phi2 Island Trip skali dgn package AA. Time tu mmg slalu tggu deal ngan AA. But hr tu Ayu tgk, AA dh x provide package Phi2 Island. Klu depa x provide, you kena beli package asing dekat agen perlancongan dekat sana la. Ada byk. Klu nk murah, beli package time depa nk ttp kedai. Kedai ttp kul 2200, so dlm kul 2100 g la tawar menawar. Insya-Allah dpt murah =)

~Ayu BnSyg~ said...

Elya : Hye kamu! Lama x ciom molot tau. Bz kan dh ada suami. Tgk lama gak Elya x kunjung tiba di blog ku ini. *hiks*hiks*

zimie said...

suke banget info yang ayu bagi!! LIKE dah pun.thanks 4 sharing dear ;)

Alyza said...

bleh jadikan reference nnt...mane tau one day dapat gi krabi... :D

~Ayu BnSyg~ said...

Zimie : Welcome. I nk jadi tourist guide Zimie copppp!

Alyza : Insya-Allah ada rezeki pergi sana nnti.

Hunny Kitty said...

tiket flight no prob..tapi bab penginapan tu....ye la kalo nak p pakai agency derang dah mark up lebeh....leh la ai amik ctc dari u if u ada lah...mana lah tau rejeki..tot of jadik back packers je...

~Ayu BnSyg~ said...

Raden : Nak contact number hotel that we stayed ke? Boleh masuk web dia here http://www.anantaburinresort.com/

Hunny Kitty said...

mcm menarik je pakej...3h 2m baru je dalam RM700 pakej honeymoon....real deal ke nih?

~Ayu BnSyg~ said...

Klu nk rasa lg secure, interact dengan hotel tu melalui email or facebook. Dalam fb search for Anantaburin Aonang Krabi Thailand. Ayu tgk tadi ada banyak promotion. Add dia sbb dulu Ayu interact dengan dia je plus email. Kalau nk email pun Ayu boleh kasi.

Mrs Azhar said...

ayu, thanks for sharing info ni semua. kitorg akan pegi sana very soon, skrg pun tgh mencari info lg. yg pamplet2 pasal krabi & ao nang byk2 tu ayu dpt mn? nak jugk.....!!! hehe

~Ayu BnSyg~ said...

Mrs Azhar : That pamplet Ayu ambik time Ayu kt sana dulu la. Nak ke? Nak meh email Ayu bnsayang@gmail.com

Mrs Azhar said...

nak nak! ok jap i email. tq ye! =)

~Ayu BnSyg~ said...

Replied =)

Wanie said...

bestt dah honeymoon.hehe
nanti klu sy nak g krabi sy cari akak ye..;)

~Ayu BnSyg~ said...

Wanie : Boleh. Bwk akak skali la mcm tu boleh? Nak itut!

Anonymous said...

Merci pour ton aide, Je vois ici différentes astuces, merci pour le partage.
J'ai besoin de temps pour penser à propos de ceci

My web-site; Marie

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...