Wednesday, June 8, 2011

Honeymoon | Day 3

On 3rd day dekat Krabi adalah hr yg ditunggu tggu! We went to Phi Phi Island! This trip kami beli skali masa beli tixs AA together with the hotel. 

Mcm biasa, pagi2 breakfast. 


Tgk. Semua peralatan yg kecik2 je yg kami guna
After breakfast tggu van dtg collect dr hotel utk ke satu jeti ni. 




Kami bertolak around 0810 hours. Excited! Smpi di satu jeti, kami tggu bot ke Phi Phi Island. Once bot dh smpi, Ayu bergegas naik bot sbb nk rebut hot spot. Alhamdulillah rezeki milik kami. Else kena duk dlm bot yg x boleh nk experience ape yg kami dpt. Panas tu mmg la panas compared to duk dlm but the scenery and experience that matters. 




Chicken Island. I don't have to tell you why
First stop was Maya Bay.

Sesampainya di Maya Bay. Kami dapat duduk di open air. Sangat best. Orang lain ada atap and tutup dengan tingkap. Not fun! Igt minah salleh belakang Ayu tu. Ada cite pasal dia on 4th Day at Krabi =)

We were lucky when we got there, tak byk boat yg ada kt situ. So dpt snap pics dgn tenang. Maya Bay ni juga adalah lokasi di mana Leonardo pernah berlakon dalam filem The Beach. Oh my. The scenery was spectacular! We were given 50 mins to swim/rest around the beach but we decided not to go swimming at that Island. Our tour giude was Tam and he told us, nanti akan ada 3 tempat untuk kite snorkeling. 3 tempat tu dh cukup byk bg Ayu. Lg pun Ayu malas nk tukar2 bj. So jln2 je kt Maya Bay. 


Compared kan pic ni dengan pic 5rz kt bawah ni

Ayu snap lagi cantik kan? No?

That's our boat. Koh Phi Phi Tour




Jalan on the way nak ke toilet. Dalam hutan.

Once Ayu klua dr toilet, ya Allah. Byknye la boat2 yg dh smpi. Nasib baik kami smpt snap pics sementara x ramai org lg td. *hiks*hiks*


See, see. Ramai mahluk2 dari pelbagai negara

Boat dari Phuket pun ada. Tapi perjalanan dari Phuket ke Phi Phi Island makan masa sikit la




After ke Maya Bay, kami sggh ke hmmmmm...... was is Mosquitoes Island? Sorry I could not recalled the name. Sbb byk nyamuk, sbb tula nama pun macam tu. Tp Ayu x rasa gigitan nyamuk pun. Mayb sebab boat kami stop jauh dari island tu kot? Kt sini snap2 pics saje. 


Air sangat jernih




Next, tmpt snorkeling yg pertama was hmmmmmm..... entah lagi. Hahaha. :D Teruja sgt nk snorkeling! I tell you, even if you're having a period, PLEASE, please get down in the water. Else you akan menyesal. Sgt best pemandangan di bawah dasar laut. As I swimming around, Ayu nmpk this guy ni snap gmbr dlm air. Huwaaaa teruja lah! I wish to have that kind of camera too! Fish was like everywhere and 5rz and I was super duper excited! But sometimes Ayu jd cemas bila tetiba ikan2 semua dtg towards me in front of my face. Rasa cam ikan phirana dtg kt Ayu. Hahaha. No worries. Ikan2 ni semua x gigit you if you x kacau. And our tour guide and penolong dia juga slalu tgk2 kan kami.


Tak de orang nak snap gambar time kami snorkeling, snap gambar orang lain pun jadila
Snorkeling kt situ ambik masa 45 mins. After that, sggh ke Phi Phi Don. Kt sini kami lunch. 


Phi Phi Don
As I looked at the menu, I asked Tam was is halal for muslim? Sometimes korg kena ckp Muslim or Islam in case diaorg x paham halal tu ape. Just use this 3 words. Tam kate semua halal but at that moment, we both masih ada rasa was2. I always used the word was2 disini sbb I think benda ni penting. Klu dh ada rasa was2, for sure la klu korg makan, benda akan jadi haram. So, to double check, 5rz suruh tanya org yg incharge time nk delivered foods tu. And alhamdulillah, the moment Ayu tanya sorg staff ni, semua staffs yg ada kt situ, convince kan Ayu yg foods they all serve was halal. Masa tula terus rasa was2 Ayu hilang. 


The foods consist of (ikut anti clock wise ye) : Seafood Tom Yam, Sotong Sweet Sour, Fillet Sweet Sour, Vegetable, Fried Chicken and Salad. Semua nyummeh especially Tom Yam lah! Dah kate peminat Tom Yam kan!
Lps dh mam, kami diberi masa utk rehat2 di sekitar island. Ada juga yg pg shopping2 but we decided just to hang around the island. 


Having tea

Belakang sana ada macam2 kedai jual souvenir tapi kami tak pergi tengok pun


Then, off to Viking Cave. X lama pun kt sini. X turun dr bot pun. 





Lps tu ke satu lg tmpt snorkeling and again x tau ape nama tmptnya. Kt sini snorkeling dia kurang ckit compared to the previous one. Ikan x byk yg cantik2. Tam claimed that we can see Nemo fish here tp Ayu cari2 x jmpa. Bila tanya 5rz, dia kate dia jmpa je. Then 5rz tnjk landak laut. Didn't I told you dia ni mmg pakar binatang. Ke Ayu je yang tak tau rupa landak laut cam mane? Huwahahahha :D Then 5rz cite la yg landak laut ni klu kena kt kaki kte, boleh lumpuh. (Tp nape Ayu googled tgk ada je org pegang landak laut ni ngan tangan x de pape pun?) Anyhow, lps je 5rz ckp mcm tu terus Ayu jd cemas gle. Ayu suruh jom la duk dekat2 ckit ngan boat. Si 5rz sibuk nk menikmati keindahan dasar laut tu tp bwh kaki Ayu ni byk gle landak laut. Ayu jd nervous la. 5rz ckp bukannya landak laut tu boleh terbang naik ats. Entahlah. Ayu mmg cemas gle lps 5rz cite psl landak laut tu. Then Ayu pujuk 5rz utk naik boat cepat2. On the way nk ke boat tu, Ayu rasa Ayu dh berenang selaju yg boleh tp klu Ayu stop dr berenang, cepat gle air tu tarik Ayu makin jauh dr boat. Lagi la wat Ayu nervous! Last2 ada pembantu Tam ni nmpk yg Ayu cuak gle kot. Dia pun dtg rescued Ayu ngan pelampung. Yeay! Selamat sudah. Hehehe. 5rz slalu pesan, every time klu rasa nk lemas ke ape ke, hilangkan nervous tu dulu. Bila dh nervous, susah la nk selamatkan diri. Tp Ayu ni x leh nk control. Setiap masa nk nervous! 

Ok2. Continue balik. After that kami ke last stop, Bamboo Island. Kt sini pun kami boleh snorkeling tp Ayu and 5rz dh penat dh. So we decided utk swimming saje. After that, terus mandi/bilas and pki bj kering yg bersih. Kira settle la berbasah basahan for that day. Time kami bersiap siap, Tam hidangkan pineapple cake with watermelon and pineapple. Such a good tour guide! Dia ni mmg really takes care of org2 di bwh jagaan dia. Lucky us dpt dia. Every time after snorkeling or klu dia nmpk org jagaan dia penat, dia mesti akan offer mineral water. The cold one ok. Klu dia nmpk mineral water kte dh x sejuk, dia tukarkan dgn yg sejuk. Ayu rasa dia ni mmg well trained la oleh management dia. Wait until you see his face. Handsome! Hahahaah. :D


Sapa2 yang g Krabi, sila cari Tam ni. Dia sangat jaga korg punya kebajikan. Siap dapat tip byk lg dr pelancong2 dari boat kami

Persoalan yg bermain di fikiran Ayu adalah, di manakah Phi Phi Island nya? Ke, semua tmpt yg Ayu g tu di namakan Phi Phi Island? Smpi ke jetty kami terus di hantar ke hotel and berehat rehat. Sunburn x payah cakap lah. Dh kate duk kt open air! 




Malam plak mcm biasa, cr kedai mam yg bersesuaian. At that time, we decided to rent a scooter. We pay 25 Bath = RM 25 for a day. Minyak plak, masa dpt, ada hafl tank and masa pulangkan nnti, kena isi half tank balik. 




So merempit sana sini and this time around kami merempit jauh ckit. Before this jln kaki je. Mmg terasa la penatnye. So dh ada scoot ni boleh la g jauh2 ckit. Planning asal mcm nk dinner kt La Casa Restaurant tp terjumpa plak Bamboo Restaurant. This restaurant terletak depan Vogue Resort and Spa. Tp bila tgk foods dia a bit pricey. So we settled down to La Casa Restaurant saje. We ordered Jungle Curry + Rice for 100 Bath = RM 10, BBQ Pizza for 150 Bath = RM 15 (Murahkan?) with coke. 


This is Bamboo Restaurant in case susah nak cari, tengok je tempat2 duduk dia macam ni

Dalam La Casa Restaurant. Ada wall ni dipenuhi dengan segala mata wang asing. Ada RM 10, RM 5 and RM 1

Rice + Jungle Curry. Sedih kari macam tu. Sedap but not like the curry that we expected! So jd la x brape best

BBQ Pizza



Rasa menyesal sbb mam western malam tu. Supposedly datang Thailand, mam la Tom Yam kan? Hmmmm. Then blk hotel tgk Star Movie, tgk lappy. Tu jela kejanya. Hahahaha. 



That's all for Day 3 at Krabi =)

{From Ayu with ♥}

13 comments:

liyana said...

lagi2! suke nak bace :)

Mrs Azhar said...

bestnye! xsbr nk g sana nnt! thanks bg info. nnt mskkn info lg ya! =D

iedayah said...

dayah x mandi pn ritu kt sn..segan gile..sume pki 2 pcs.mule2 rs ok je.da blk msia rs nyesal lak x mandi kt phi2 island n snorkelling.ahahahha..nxt time g lg nk mandi..gasakkan aje..=)

amy fahmi said...

best. buat i tak saba honeymoon. hihi..

ayu, i beli tix utk 4days 3night je..cukup ke?

~Ayu BnSyg~ said...

liyana : Thanks =)

Mrs Azhar : Insya-Allah nnti Ayu wat lg. Bestnye nk ke sana. Seronok!

Dayah : Tu la lain kali hentam jela. Bkn slalu dpt snorkeling kan?

amy : Hehehe :D Cukup je yang. Yang penting must go to Phi Phi Island k? Else, such a waste g Krabi klu x singgah Phi Phi Island

zimie said...

ayu,nampak seronok dan hapenning la kt krabi.ni nak kena pergi ni.hik hik. :p

~Ayu BnSyg~ said...

zimie : Nmpk je seronok. For me Phi Phi Island jela yg best. The rest x brape sgt. Anyway, have fun la nnti eh?

LittleSunshine said...

wowo picca yg cntik..rs myesal plk xpilih krabi for my honeymoon..hikhik

~Ayu BnSyg~ said...

Sunshine : You pg mana for honeymoon? Krabi, Phi2 Island je best, the rest biasa2 saje

ayanuts said...

wwoooww cantik glerrr pantai dia....

Mia-Ina said...

br balik bercuti...tp msk blog ayu terus baca part demi part ayu berhoneymooen..bestnya tgk pemandangan pantai & laut tue

~Ayu BnSyg~ said...

aya : Mmg sgt cantik yang =)

Kak Mia : Hehehe. Akak pun ape kurangnya. Br blk bercuti gak kan?

Anonymous said...

buy xanax .25 mg xanax for anxiety - xanax bars pics

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...