Wednesday, June 29, 2011

Wedding Review (Henna)

My fav henna design would be dari dulu sampai sekarang ialah henna yang dipakai oleh Raja Farah. [post] I even decided not to have inai lukis2 until I saw Raja Farah's henna.


Tapi kat KL ni upah henna sangatlah mahal. X de budget nak wat inai lukis2 unless kena susah payah ke Masjid Jamek. So dalam kepala ni memang dah set untuk ke Masjid Jamek lukis inai di sana. Alang2 ke Masjid Jamek, Ayu beli barang2 kawin yang masih belum settle. X banyak mana pun. Lepas dah settle kan beli barang2, Ayu cari orang melayu yang lukis inai. Bukan raciest ke ape. Ayu x suka corak orang Indian yg lukis. Kecik2 and crowded. Ayu ke Masjid Jamek hari Jumaat sbb hari Sabtu nak nikah. Tepi Maidin jumpa seorang tapi India. So ambil keputusan untuk terus mencari. Jumpa kedai melayu tapi pondan yang buat. Ayu request untuk lukis inai macam Raja Farah tu. Dia kate boleh. Tapi time tu hati masih x tetap pendirian. Kejap nak tu, kejap nak ni. Pastu tanya kt pondan tu, lawa ke hasilnya nanti. Dia cakap lebih lawa dari Raja Farah. Dia kate kalau x percaya, try la satu tangan dekat tangan Niza. (Niza peneman setia Ayu hari tu) Then Ayu cakap

"Kalau try kt dia, saya kena bayar ke? Kasi free jela eh?" Ayu x paksa. Biasala kte nk gurau2. Mana tau kalau dapat, kira rezeki. Kalau x dapat, x pelah.
"Uish dah la kalau macam tu. Aku kan x suka customer cerewet2 sangat ni! Dah la kau. Kau pergi buat dekat tempat lain"

Sentap mak nakkkkk! Mula2 tu ingat dia main2. Rupanya betul2 dia merajuk. Time tu kat kedai dia ada 2 orang lelaki tulen. Malu tau Ayu. Kena halau depan2 tu jugak. Ayu pujuk la dia supaya buat and kalau kena bayar untuk try kat tangan Niza pun Ayu akan bayar. Tapi dia still berkeras. Dh meleleh air mata Ayu kt situ jugak. 

"Tolonglah. Saya nak nikah esok ni"
"Kau tunggu jela kat situ lama mana pun, aku x kan buat untuk kau. Setakat x dapat duit dari kau yang berapa hinggit tu je, x kan wat aku kaya la dengan duit kau tu!"

U mak aiiii! Pedas je kata2 itu. Then Ayu dengar ada lelaki kt kedai dia tu pujuk pondan tu suruh buat. Mayb dia dh kesian tengok Ayu dh berair mata and memikirkan yang Ayu nak nikah. Tapi dia tetap dengan degil dia x mo wat. Sedih tau. Nasib baik Niza ada pujuk and cool down kan Ayu.

ps:// Tetiba ada ps kt tgh2 alam ni. Nilam. Pondan tula yang marah akak. Pondan tu wat inai kt tgn Ira kan? Akak dh tengok album Miza hari tu. 

Ps dia atas merujuk kepada satu wedding. Cousin 5rz punya wedding, Ira. Kebetulan tengok dekat fb, Ira buat inai dekat pondan tu. Serius cantik bunga dia. Tapi tapi tapi, tahan 2 hari je. Lepas 2 hari lukisan inai dekat tangan Ira dah semakin pudar. Sekurang-kurangnya lukisan Ayu tahan 1 minggu. Nasib tak buat inai dengan pondan tu. Ada hikmah kena halau kan?


Selepas dihalau, kami pun terpaksa la pergi ke Maidin untuk buat henna dengan Indian girl yang tadi. Dalam hati x nak tapi dah x de siapa dah. Puas berjalan dekat Masjid Jamek tapi yang kami jumpa cuma 2 orang tu saje. Sampai dekat Maidin, rezeki Ayu la kot jumpa kakak ni mayb baru sampai untuk memulakan tugasnya. And I was her first customer for that day. Ok ceria kembali tapi sedih sikit2 tu still ada. Yela kena halau pastu menangis disebabkan pondan x guna tuh! Harus faham disini. Hati Ayu sangat fragile mostly time2 nak kawin. Boleh dikatakan hari2 nangis. X banyak mesti sikit. Kadang benda kecik pun tetiba nangis macam benda tu besar. 

Bila buat dengan kakak tu, Ayu still request nak buat macam Raja Farah tapi malangnya gambar Raja Farah yang Ayu bawak tu x clear. So, Ayu flip though dari buku kakak tu saje. But bunga yang dekat tengah2 tangan Raja Farah tu Ayu still dapat (nk jugak tuh!) 

Closed up

Actually Ayu nak macam ni saje. Corak dekat jari telunjuk je. Tapi Niza cakap simple sangat. So buatlah corak juga dekat jari yang lain
Since Ayu buat sekali dengan kaki, kena duduk lama la dekat Masjid Jamek tu untuk tunggu inai tu kering. And yes, memang Ayu buat lukis2 saje dekat kakak tu. Dekat jari, Ayu nak pakai inai daun. Mostly Ayu tengok kat Masjid Jamek tu semua claimed that they using daun inai and letak dlm tiub. Ayu layankan aje sebab susah nk percaya betul ke tidak pakai inai daun. That is why Ayu rather susah payah cari sendiri inai daun, tumbuk sendiri and pakai. Memang niat dari dulu nak pakai inai daun dekat jari. 


Sementara tunggu inai nak kering ada la plak satu tourist ni tiba2 datang snap gambar Ayu tanpa disedari. Niza yang sedar and bagitau Ayu. Then dia tanya Ayu


"Do you have a party or something?"
"Oh, I'm getting married!"
Nada of course la excited!
"Oh! When?"
"Tomorrow"

"So you don't write your partner's name?"
"No, no. We don't do that"
Ingat tatoo ke ape?

Bila inai dah kering, kami balik rumah. Pukul 3 macam tu dah kena ke dewan tunggu pelamin siap pasang and settle full payment sekali. Sampai rumah terus cuci inai. The outcome bagi Ayu sangat cantik and overall Ayu puas hati sangat2. 


Telapak tangan pun menggunakan bunga yang sama

Full view
Settle pasal pelamin dekat dewan, Ayu balik rumah. Dalam 2000 hours sampai rumah. Rumah sudah dipenuhi dengan saudara mara. Muka Ayu berminyak and lesu. Kepenatan yang amat sangat. Bilik pengantin x habis kemas lagi. Inai di kuku x pakai lagi. Daun inai pun x tumbuk2 lagi. Fikiran bercelaru. 

Siap bersihkan diri, turun jamah nasi. Then tumbuk daun inai yang telah diambil malam sebelumnya. Turns out, daun inai tu x pekat. 5rz plak dah call2 tanya bila boleh kasi inai dekat dia. Kami pakai inai daun sekali. Mak kasi inai tiub and serbuk untuk Ayu pakai. Berat hati nak pakai tapi time tu sudah lewat. Nasib baik inai tiub and serbuk tu pun x pekat. Then merengek rengek dekat mak nak pakai inai daun jugak. Dengan harapan mak akan teman Ayu keluar pergi cari inai daun yang lain. Pukul 1200 tgh malam keluar dengan mak dan ayah cari inai daun. Ayu kalau nak, nak jugak. Terharu ayah dan mak sanggup merealisasikan impian anaknya yang cerewet ni. 

Selesai kes daun inai, balik rumah terus tumbuk2 and test pakai dekat cousin. Alhamdulillah cepat merah dari yang sebelumnya. Then continue la pakai inai sampai ke pagi. 5rz pakai inai serbuk yang Ayu kasi tu je since dah tengah malam sangat. Nak tau Ayu tdo kul brape malam tu? Kul 4 pagi. Itu pun Ayu suruh kawan adik Ayu (Farra) bukak inai Ayu. Farra suruh tggu lama sikit bagi dia terang lagi. Tapi time tu, Ayu dah terbayang bayang katil kat atas. Time tu Ayu x fikir ape dah. Badan dah terlalu penat. Nak tido dengan sempurna je ni. Esok pagi2 nak ke KLCC plak bersiap untuk akad nikah.

Pagi tu bangun dengan muka masam sebab x cukup tido. Then called 5rz suh datang rumah ambik inai daun yang better untuk dia pakai. Since Ayu x de mood sebab x cukup tido, Ayu terdengar 5rz cakap dekat kawan Ayu also my pengapit, Lina

"Makin nak kawin ni aku tengok muka dia ni masam je"

Memang x senyum lansung kot. Sebab masih penat. Ok obviously ni cite dah melalut plak. Ayu try cari gambar full inai Ayu tapi x jumpa. Ini saje yang ada buat masa sekarang.



And for those yang teragak-agak sama ada inai lukis2 ni haram atau pun tidak, x payahlah pakai. Tapi setahu Ayu (betulkan Ayu kalau Ayu salah) inai lukis2 boleh tapi jgn ada lukisan binatang. Corak bunga2 and daun boleh. 


{From Ayu with ♥}

19 comments:

LisaLisut said...

omg.drama gila u pye henna story.haha tak bole blah pye pondan.

~ NANA ~ said...

erkkk pondan ni!

teringat henna i yg x menjadi :(

Ms. Fiena said...

ayuuu.. klu kte situ mmg da sound balik je pondan tu. agak2 la. tapi maybe ayu nye dugaan b4 kawen la kot.

masing2 ade bahagian sndiri kan. tp sume da settle. leh tdo senyum2 dah.

Hunny Kitty said...

kalau nak bergado ngan kakak abang ni u kene panggey ai...biar ai caras2 je derangni muahahhahaha

lara said...

eh...knp p* tu cmtu..hish


kesian ayu.normal la dear,dkat2 majlis jiwa kite makin sensitif..

Reen Tart Nenas said...

teringin gak nak buat inai lukis2 nie utk saje2. masa kawen ari tu, ai inai biasa je :)

Fariza said...

hik3.
apalah pondan tu. merajuk betul2. ha3.

mahu kawin harus byk berehat kan. :D

e.t.t.y said...

kita tak pakai bukan sebab confused hukum, tp pernah try dulu buruk gila. tangan tak sesuai......tp kalau tengok kt orang lain, cunnnn jeee...

cikFM said...

alahai mulut pon tu mcm ape je.. xpe cantik jugak yg skrg ni ayu...

Anonymous said...

Kalau Indian culture, they will put the husband's name or initial dalam lukisan inai tu. And it becomes a game for the husband to find where it is. I think the tourist may be familiar with the culture, that's why s/he asked you the question.

JH

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa : Yup serius drama!

Nana : Nape inai you x jadi plak? Ape kes?

Fiena : Ayu x de kekuatan nak sound balik. *sobs*sobs* And yes. Ayu anggap dugaan nak kawin je. Alhamdulillah tdo tersenyum je. *hiks*hiks*

Raden : Fuh! Ganas you nih. Di sebalik suka hello kitty you tu, tersimpan kekuatan. *cewah!*

Lara : I think dia period kot? Entah la. And mmg time2 nk tawen mcm2 dugaan kan?

~Ayu BnSyg~ said...

Reene : Buatlah yang dah kalau teringin tu.

Fariza : Dia period tu kot?

etty : ikut keselesaan masing2 la kan?

cikFM : Cantik ye? Ayu pun suka. Tq =)

Anon : I think so. Muka dia mcm indian punjabi jugak la. Wah smpi nak kena main cari2 eh? Cam menarik je. Then klu jmpa dapat ape?

Wanie said...

jahat gile pondan tu..
cakap sikit dah merajuk..huhu
pastu malukan org lak..
kena banned org macam tu kak..hehe

zimie said...

ishh cik pon ni, agak2 la nak merajuk.kau tu laki.berangan nak jadi pon.haa ni i pulak nak hangin.hohoh tabahkan ati keh ayu.malam sebelum majlis pulak tu.kalau i, nagis berbakul2 agaknye diperlakukan begitu.wuwuwu

Benrauf said...

geli betul la pondan camtu rasa cam nak temabk dgn senapang je gajah je. nasib baik la lu pondan. sentap mak nak.

Benrauf said...

ah typo pun merata. keran terlampau geli.

~Ayu BnSyg~ said...

Wanie : Hehehe :D

zimie : X pela. Benda dh lepas

Benrauf : Wah guna senapang tu x tahan

iedayah said...

cian akk smpi ngis diwtnye..ad gk org cmtu ea..daya hritu cll n pggil wt kt umah je kak.sbb da last minute sgt

~Ayu BnSyg~ said...

Dayah : Akak x mampu nk pggl org wat kt umah. huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...