Thursday, June 23, 2011

Wedding Review (Invitation Cards)

Assalamualaikum.

To start off, Ayu cite psl my wedding invitations dulu. This is not the first time Ayu cite psl wedding cards. Mcm2 entry dh Ayu cite and I even show you my humble cards. If some of you read my blog, Ayu x deal ngan vendor card ni. 100% done by my SIL and my brother. Ayu tempah card pun dr kedai yg sama dgn wedding card abg Ayu kawin dulu. What was the name? X pnah nk ambik tau. Boleh cam tu? Area kedai? Around Brickfields if I'm not mistaken. 

I ordered 700 cards for both. Means 350 each side. I know. Cukup ke? Mmg x cukup. Hahaha :D On 5rz's side, mmg jemputan dia x ramai. Bear in mind. Kami wat 1 majlis skali arung. Cards 5rz ada lebih tp x byk. On my side, Ayu cuma ambik dlm 20 pieces je. X smpi rasanya. The rest, my mom. Ayah pun ambik dlm 5 kot? Ayah mmg nk send invitations melalui emails/sms saje. Itu pun mggu2 terakhir, mak ckp x cukup kad. Hadoi2. Sudahnya, Ayu tampal sticker nama parents Ayu atas nama parents 5rz since kad 5rz ada lebih. Time tu dh malas nk pk. Lantak la ape org nk cakap.

Then, Ayu ada wat fake stamp utk diagihkan kepada org ramai. Cuma yg dpt by hand saje yg dpt this fake stamp. The rest Ayu guna stamp biasa. The first time Ayu tau psl setem ni dr blog Dayah. Since Ayu pun nk jugak tp x de budget besar, so Ayu wat jela yg fake. X de sape yg tau Ayu wat ni. Tetiba je Ayu kasi mak sampul yg dh ada fake stamp ni. Alhamdulillah, mak pun suka. Mak siap suruh print and tampal cepat2 fake stamp tu sbb nk agihkan kepada sedara mara and kwn2. 


Punyalah mak suka ngan fake stamp tu, mak siap tolong tanyakan lg kt pos office sama ada boleh ke x nk tmpl that fake stamp tu bersebelahan ngan real stamp. Alhamdulillah depa kasi. So yg mana mak sent guna pos, akan dpt 2 stamp. 1 fake and 1 real. Utk kwn2 Ayu yg Ayu post je x dpt sbb Ayu dh post awl dulu sebelum mak sempat tanya kt pos office. Nasib la kan? Sape suruh Ayu malas nk tanya. 

And Ayu jgk pnah mention yg card Ayu walaupun x de hot stamping kt depan, but they still charged me RM 0.80 per card. Ayu igt bolehla cut cost x wat hot stamping kt sampul. Rupanya harga setem sama je ngan yg ada hot stamping. Ni sbb org pos office kate saiz kad Ayu x standard. Lain kali korg tentukan dulu what's your card's size and bwk g pos office and tanya brape harga stamp. Then pos surat kt pos office yg sama tmpt ngan korg tanya. Save that way. 


Contoh kad Ayu. I know, that sticker tu Ayu tampal senget


I think ramai jugak kot yg buat fake stamp ni? Tapi kan ada juga la suara bising2 cakap nape guna gambar macam tu. Terbalik balik. Yela sorg kepala mcm ni sorg lagi macam tu. Ayu pekak kan telinga je. Susah nk puaskan hati semua orang. It's my wedding, it's my rule!


ps:// Ayu tau kualiti gambar dlm blog Ayu ni sgt la ntah pape. That's because Ayu guna hp biasa2 je. Nk guna 5rz punya phone payah la application dia. Nk tggu dia transfer kan gmbr ke lappy, lagilah! Bilala nk dapat DSLR, iPhone and Blackberry ni?

{From Ayu with ♥}

20 comments:

Sue Zaman said...

menarik... sue pun tfikir nak wat cam tue. kat maner nak design yer... :)

~ NANA ~ said...

wahhh mmg nice la...

i pon kna 80sen hr tu...mhl betol kn skrg? hihi

cikFM said...

unik la fake stamp tu.. good idea tp xtau la sempat nk buat ke x nnt.. huhhu.. btw, biala org nk ckp ape pun kan.. xkan nk letak gambar formal gambar pasport kot kan.. ish ape la diorg ni.. xdek seni.. hehehe

LisaLisut said...

im interested nk buat fake stamp la.baca post ayu br ngade nk buat.br tau sbnrnye haha.mahal x?

nida-razak said...

waa..menarikla fake stamp ni..ketinggalan nida ni..huhu..before this tgk fake stamp yg guna cop je..

~Ayu BnSyg~ said...

Sue : Yang. That fake stamp tu Ayu guna gmbr biasa je yang. Gmbr pre wed Ayu tu. You boleh ambik any pics that you like, print, potong and tampal. Mcm tu jela cara Ayu wat. Try la. Best luck =)

Nana : Mcm ntah pape je mahal dia skrg ni. Dulu RM 0.30 je. Hmmmm :(

Lisa : Ape yg mahal? That fake stamp tu free je Ayu wat sbb print sendiri. Kalau nk beli kt post office, sorry I'm not sure. Rasa mahal gak la untuk Ayu yg x de budget besar untk setem. Nk tampal setem RM 0.80 tu pun dah rasa mahal :(

Nida : Fake stamp guna cop tu yg mcm mane ye? Ayu yg ketinggalan x pnah tau pun?

UyaRayza said...

menarik la fake stamp tue..pnah2 gk tgk tp x tau nk wt kat mane hehehe...*ketinggalannyeeee*

~Ayu BnSyg~ said...

cikFM : Hahahha. Ha'ah x kan nak guna gambar passport kan? Ape la kan?

Ms. Fiena said...

ayuuuu... buat sndiri mcm mneee. ayu ade template x. ke susun2 kecik2 pastu print pastu potong2 pastu tampal2 je. huhu gigihnyeee..

nak buat nak buat. tp tkt membazir n nnt org buang :(.. what your opinion ayu.

~Ayu BnSyg~ said...

Uya : Ayu wat sendiri je sbb x de budget. Ini jela yang termampu.

Fiena : X de template. Yup. Ayu susun sendiri, print, potong and gam sendiri. I think kalau nk save duit, buat mcm Ayu la but it requires time. Unless kalau you ada budget besar, then suruh Pos Malaysia jela buat.

hazlynda kushairi said...

eh, lynda pun gune fake stamp sbb tak mampu nak tempah kat POS Malaysia ;)

~Ayu BnSyg~ said...

Lynda : Yup2. I know. Ayu pun tergolong la tu dalam golongan x mampu nak beli personalized stamp ni. Hahaha :D

zimie said...

suke nye ayu!! love the idea.tak penah lak dapat kad kawin with fake stamp.hihihihh 1st tau ni.

Khumaera Ismail aka Habibi Hamid said...

one word : creative!!! =)

Mia-Ina said...

wah ayu.penuh memorial ni..ada stamp

~Ayu BnSyg~ said...

zimie : =)

Maera : Tq. Ramai lg yg dah wat.

Kak Mia : hehehe :p

Syima Syaz said...

ayu.....fake stamp tu...COOL!

~Ayu BnSyg~ said...

Syima : Tq =)

Wanie said...

tak penah dgr lagi la psal fake stamp..tp ape tujuan fake stamp ni?huhu..

~Ayu BnSyg~ said...

Wanie : Saje je konon nak kasi lawa and menarik la kad tawen ni. *ececeh*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...