Wednesday, June 15, 2011

Honeymoon | Day 5

The 5th day was the last day kami di Krabi. Morning daily routine mcm biasa adalah breakfast! Then naik bilik and terus packing barang yg masih x packing lg. X byk pun sbb since last night Ayu dh settle kan benda yg besar2. So, pagi tu just settle kan benda yg kecik2 like toiletries etc.Lps tu mmg dlm plan nk ke street stall lagi skali utk beli banana choc for the last time. Tgk penangan banana choc ni! Well actually sbb dlm flight kami x order meal. Lg plak duit Bath masih byk. Nk simpan wat collection pun byk sgt. So spend la ape yg patut. 

Jln2 sekitar hotel. 
Sebelum berjalan kaki ke street stall tu, kami sempat book taxi hotel utk ke airport. X jd nk ambik taxi yg sent kami ke hotel from air port masa mula2 smpi dulu. Harga yg kami bayar mahal 100 Bath. So, kami bayar taxi from our hotel to air port, 600 Bath = RM 60 for 2 person min and 4 person max. Klu korg ada geng, boleh save dekat situ. 


Then, off we went to street stall tu. Yeay!


Sos dia sedap!
Perjalanan dr hotel ke tmpt perlancongan adalah dlm 15 min. 
Lps blk ingat nk relax2 tp 5rz dh x sabar nk rasa new pancake yg dia beli.


Tgk la hp den yg bergotah-gotah tuh! Ekau ado? :D
This is egg vegetable pancake. Pun sedap tp x leh lawan banana choc
Then tgk tv sambil tggu time nk check out. 




Tp kan. Since ada another couple ni pun nk ke airport, pihak hotel letakkan kami dalam satu van yg sama. So the price would be half then. Kami bayar 300 Bath = RM 30 utk ke airport. Rezeki =)


Bila smpi dekat airport, tgk duit in Bath still byk. Tu la x nk beli package jln2 ke Krabi yg lain sbb nk berjimat sgt. Tgk nk blk punya time, duit Bath still byk plak. Plak tu dpt tmbg murah ke airport, bertambah-tambah la duit. Lps tu ngada2 dok beli mcm2 dlm airport. X dahaga, tp gedik beli air. Smbl2 tu mam banana choc yg Ayu beli td. Kebetulan mmg saje tapau utk mam dekat airport. Return luggage yg kami beli sebelum fly dulu pun byk lebih. Rasa rugi plak beli byk2. X pela. First time uruskan holiday sendiri. 


Seriously ice blended, mocha etc kt sini mmg murah la. X mcm starbuck! Mahal! Padahal rasa sama je. 
Then tiba masanya untuk balik M'sia. Time tu hujan. The last 2 days kami dekat Krabi, slalu hujan. Nasib baik time pergi Phi Phi Island cuaca panas. Rezeki lagi =)



Time diaorg koyakkan tiket, ada pramugari Thailand ni ckp dress Ayu cantik. Mestila depa pujikan sbb Ayu beli dekat Krabi ^-^
Dpt duduk together again but this time mmg dlm tiket, kami duduk together. Rezeki lagi dan lagi :)
Dlm plane, diaorg ada jual skali tiket Sky Bus utk ke KL Central. Malas nk pening2, kami pun beli. Harga still sama, RM 9 each. Ape souvenir yg paling fav org akn kasi? Tentulah coklat! Who doesn't love chocolate? Usually klu ayah travel pun, ayah slalunya bwk blk coklat. Walaupun kami tau dr airport M'sia je pun ayah beli, but still rasa seronok.


Dh kate tax free kan? Nyum2!
Pastu ada plak drama sekejap. Ayu dh siap2 beratur nk byr ni. Beratur bukan main panjang ni, skali time nk bayar, diaorg nk tgk passport. Legal document semua 5rz yg pegang and time tu 5rz pg tggu luggage klua dr perut flight. Terus pergi dekat 5rz and merajuk bla bla bla. Pastu boleh plak dia ckp


"X de pun bag kte?"


Then Ayu tgk screen kt situ.


"Memang la x de. Cuba tgk ni flight dr mana. Dr Jakarta kan?"


Adoiii, bila ingat2 balik, rasa chumel plak 5rz ni. Time tu nan ado nye Ayu nk rasa dia chumel! Dah Ayu tgh hangin psl beratur pnjg2 tp x lps nk bayar sbb x de passport! Dan sebab Ayu merajuk, Ayu suruh 5rz yg beratur skali lg utk bayar. So igt eh. Nk beli pape kt airport nnti, sediakan passport time nk bayar tu. Dia mintak passport and akan tanya flight dr mane.


Bila dh settle semua, naiklah bus utk ke KL Central. Dlm bus tdo. 


As always, that would be all for half day at Krabi. Insya-Allah Ayu akn continue lg cite psl Krabi ni in general sbb day by day activities mmg Ayu dh complete habis dh ni.

{From Ayu with ♥}

6 comments:

LisaLisut said...

aaa semua yg honeymoon ke krabi semua kata banana pancake ni sedap gila n terbyg2.buat i drooling je ahaha.insyallah kalau tunang i book let say ke krabi(tatau pn nk kemana lg,boleh?) i nk make sure i try those pancakes.hahahaha

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa! Nk kirim boleh? Oh please2. Sudah mengidam ni!

Reen Tart Nenas said...

dah lama follow blog ayu.

bestnyer g krabi. saye tak berkesempatan nak pegi krabi utk honeymoon :(

~Ayu BnSyg~ said...

Reen : Then you g mana for honeymoon?

~ NANA ~ said...

dear... i mkn banana choc tu...sodappppp :)

btw i link ur blog okey :)

~Ayu BnSyg~ said...

Nana : Kan? Yeay!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...