Monday, June 6, 2011

Honeymoon | Day 2

Assalamualaikum. Continue lg honeymoon stories ni.


Our hotel mmg x provide halal food. I think the only hotel yg serve halal food (because of the owner Muslim and mmg terjamin halal) was Aonang Princeville. Before this Ayu emailed and tanya kt hotel's staff (my hotel) whether they served anything halal or not. Sayangnya x de tp bila dia serve pork, they will let you know. Ok now come to the question. 

Klu dh tau hotel x served halal food, nape nk stay sane?

Ananta Burin Resort was the only hotel yg memenuhi kehendak budget kami pd masa itu. Further more Ayu slalu skip breakfast. So x kisah sgt klu terus lunch. 5rz plak wat nescafe sudah. Tp bila pk logic, kami boleh je mam fruits and breads. Alhamdulillah, pg2 kami x pnah missed our breakfast. Tp setiap pg adalah menu yg sama. Maksud Ayu, kami terpaksa ambik menu yg sama setiap pg atas faktor halal non halal ni. Hotel slalu je tukar2 menu. Every time Ayu stay kt hotel, Ayu paling suka scrambled egg or french omelette. So survey2 dekat tmpt dia wat segala mcm telur. You can choose to add up mcm2 dlm you punya omelette/eggs. Onion, chilies, etc etc, ham. Then ada one staff ni dia ckp

"It's pork"

I think they recognized me because of my scarf. See? Baik kan hati diaorg nk remind kan kte itu adalah pork walaupun Ayu dh tau. Then Ayu tgk dia msk. Semua telur yg dimasak menggunakan kuali yg sama. So at that moment, Ayu terkilan gle. X dpt nk merasa. :( To be save, we ordered half boiled eggs. That one dh tentu2 dia rebus kt kuali lain and insya-Allah x bercampur dgn benda2 lain. Yg pntg, jgn ada rasa was2! 

Abaikan pemakaian shawl yg x kemas itu 
Daily breakfast menu kami :
  • Half boiled eggs (4 biji. 2 for each)
  • Roti bakar cmpr jam/majerin or mcm Ayu kadang suka cicah ngan teh (mcm dlm gmbr di atas)
  • Pineapple/Orange Juice
  • Pancakes with honey
  • Fruits (Watermelon, Pineapple, Papaya etc)
  • Coffee/Tea
  • Cereal (Ni 5rz je yg mam. Ayu x mam cornflakes. Nk Koko Krunch je tp x de. Huhu)
5rz ajr supaya ambik pinggan mangkuk and semua peralatan yg paling kecik. Alasannya senang je. Let say klu org ambik pork. Mostly mesti dlm pinggan and guna sudu yg bersesuaian kan? To be safe, Ayu wat la yg mcm 5rz suruh tu. Mmg kte x boleh nk jamin org lain x kan ambik pork and letak dlm pinggan kecik tp kebarangkalian itu kecik kan? Sudu plak, kami slalu ambik 1 sudu sup and kongsi je. Bila 5rz tgh guna sudu tu, Ayu mam roti. Bila dia dh abis guna sudu, Ayu plak guna sudu and 5rz mam buah. Mcm tu la kami kt sana.

Ambik roti walaupun 3, 4 keping, menggunakan pinggan kecik ni saje

Sudu pun guna tea spoon saje

Sedikit pemandangan di cafe hotel

Fruits, cereals, milk, coffee/tea and dapur diaorg masak pelbagai jenis telur


Entrance ke cafe 
Settle breakfast, actually dh x tau nk watpe. Hahah boleh cam tu? The planning was, shopping2 semua tggu last day nnti. Tp entah kenapa, Ayu mcm x sabar2 nk bershopping. So, we both berjalan la ke tmpt gerai2 sepanjang tepi2 jln. Dr hotel ke tmpt2 shopping tu dlm 15 min. Boleh tahan gak la nk berjalan tu. Survey2, mostly semua sama je. Klu kurang pun dlm brape Bath saje. So yg mana kami berkenan, tawar menawar and beli. Ada je yg tahu berbahasa Melayu and mostly org sana boleh recognize yg kami tgh ber honeymoon. The most obvious reason haruslah sbb inai di jari masih pekat. Reason lain I think sbb dh terlalu ramai rakyat M'sia g Krabi for their honeymoon destination kot? Oh sebelum Ayu terlupa, kedai kt sana mostly bukak at 1000 hours and closed awal around 2200 hours. 


Searching for Aladin's pant


Seluar Aladin kt sini lain dr yg ada kt M'sia. Grab satu!
Sudah kurus dr sebelum ini. :D

Sempat jugak tgk package2 tour nk ke island2 yg  ada kt sana tp satu pun kami x ambik. Phi Phi Island Trip mmg kami dh booked masa booked ticket ngan Air Asia dulu. Mcm nk ke Hong Island, Chicken Island tu semua ada package yg tersendiri tp x ambik sbb takut dlm Phi2 Island Trip tu depa include skali. So dh m'bazir kt situ. Sementara tu, kami ada survey2 jugak Muslim restaurant yg ada kt sana. Jmpa La Casa Restaurant dgn bantuan kertas guide yg Ayu print dr M'sia. Insya-Allah nnti Ayu share. Sempat jugak tanya dgn org2 sana mana lg Muslim/Halal Restaurant yg ada. And they told us Chaba Thai Kitchen. Cr2 and alhamdulillah jmpa. :) 


Jln2 sekitar pantai just to kill the time

Betapa byknye island2

Long Tail Boat. Klu nk murah jln2 island, naik ni tp lmbt la compared to speed boat

Tgh hr, kami dh penat and decided nk blk hotel. Before that sggh la kt kedai2 tepi jalan tu. Mostly and I think semuanya muslim and ada halal cop. Klu korg nk save byk on foods, sila beli di gerai2 tepi jln ini. Sedap and murah! Mula2 tu igt nk mam kt kedai tu je tp cuaca cam panas sgt la plak walaupun tmpt duduk yg disediakan di kawasan yg redup. Tp still nk air corn. So tapau la bwk blk bilik. Time tu ada la kami terjumpa sorg family melayu and depa ni asyik je tgk2 kami. I think depa pun tau kami tgh honeymoon. *hiks*hiks* Kt gerai tepi jln tu kami ordered tom yam ayam satu, telur dadar 1, ayam goreng 1 and nasi putih 2. Semua sedap especially tom yam lah!


Sementara tggu ordered smpi

Beli kt kedai ni. 

Ayam goreng dia nmpk menyelerakan. So Ayu ambik satu

You can see the halal sign there at the top

Abis mam, dh x tau nk watpe. Tgk Star Movie, tgk lappy. Tu jela kejanya. Adoi!!! I know it's boring. Kt hotel kami ada wireless tp nk ber internet tu pun masya-Allah. Mahalnye~~~~ 1 jam they charged 100 Bath = RM 10. Mak datuk! X mampu kot. Nk ambik 1 hour tu pun mcm x puas. So duk la relax2 dlm bilik. 

Mlm tu, kami ke Chaba Thai Kitchen. As usual, we ordered Sea Food Tom Yam. Ditambah dgn telur dadar, udang masak sweet sour dan juga air kelapa. 




Ce tgk telur dadar dia wat cam mane? Salah anggap la ngan ape yg kami ckp tu. Redha jela

Sementara tggu mam nk smpi, kami ternmpk plak agen perlancongan yg jual package2 nk ke island2, elephant tracking etc. 


5rz tgh survey package memancing
Lps mam g la tgk package yg ditawarkan. Ayu suka gle ngan pompuan yg jual package tu. Very well prepared. Dia siap tanya bila nk g and siap tnjk ramalan cuaca utk hr2 berikutnya. Yela klu hujan or ribut nnti kan ke dh susah nk jln2 ke island. Friendly pun ye gak. Kt sini depa ckp English susah ckit la nk paham sbb still ada slang2 Thailand. Tp kena pndi la paham2 sendiri. 

Last2 package ape yg kami ambik? None! Hahaha :D Ejen yg Ayu dok gembar gemburkan ni terletak dlm Chaba Thai Kitchen itself. Try la. SA dia sgt2 friendly. Ikt la rezeki korg klu dpt yg friendly ke yg kerek ke kan? But from what I seen, mostly org Thailand ni friendly2 and lemah lembut je percakapan dia. 

Ckit tips, klu nk beli package2, sila beli time depa nk ttp kedai. Let say kul 2200 ttp kedai, beli la kul 2130 cam tu. Mmg depa jual murah. And again. Ikt la rezeki masing2 ye.

Itu saje utk Day 2 at Krabi =)

{From Ayu with ♥}

3 comments:

LisaLisut said...

i rs i dh ade masukkan ur link dlm blog i b4 ni.hilang plak.tp dh masukkan balik dh.br je.hehe

thanks for sharing the honeymoon.i mmg perlukan details.sbb dh banyak kali i tgk deals AA krabi n i suka hotel yg sama yg u pergi actually.tp tak book2 pn.still pondering..huhu..but it really helpful ok.thanks!

dialicious said...

i never been to krabi.sesuai ke bwk baby?

~Ayu BnSyg~ said...

Lisa : Yup AA ke Thailand mmg tgh promo skrg but klu x silap kena fly this year. Anyhow, Ayu dh linked you back ya. Thanks by the way =)

Kak Diah : Thanks for stopping by at my humble blog. Suka sgt!!! Check email ya?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...