Tuesday, March 5, 2013

My Recipe : Gulai Ketam

Gulai lemak ketam, masak lemak ketam, gulai ketam, ape lagi nama yang membawa maksud yang sama? Nak masak ni macam2 cara ada. Ikut citarasa masing2. My version of gulai ketam would be like this.

Bahan2.

  1. Ketam. Beli kat pasar, suruh dia siap potong. Senang sikit kerja nanti. (Dasar pemalas!)
  2. Santan. Guna santan dalam kotak je senang (Dasar pemalas lagi!)
  3. Serbuk kunyit 
  4. Serai
  5. Garam
  6. Buah nenas
  7. Cili padi yang dah di blend
  8. Air masak
Ketam

Nenas and batang serai

Santan kotak and cili padi yang dah di blend

Serbuk kunyit


Cara membuat:

  1. Ayu masuk kan santan, serbuk kunyit and serai yang dah ditumbuk sekali gus (macam dalam gambar bawah ni). Serbuk kunyit and santan tu ikut suka la korang nak pekat/cair mana.
  1. Bila agak2 ramuan yang mula2 tu dah sebati, Ayu masuk kan ketam. (lari dah setting number. Lantak situ!)
  2. Tambah air masak untuk dijadikan kuah.
  3. Pastu masukkan nenas plak
  4. Then letak garam.
  5. Bila time korang letak air masak tu, tetiba rasa kuah macam tak pekat, tambah santan lagi.
  6. Tunggu sampai ketam dah masak and nenas dah empuk.

Siap. 

Hias la lawa2. Ni x de presentation ke ape. Cincai saje

{From Ayu with ♥}

3 comments:

Mommy_Cha said...

hamboilahh kecur ailio mak buyong ni ;p

♥ ROS ♥ said...

wah meleleh nmpak..nk g rempat ketamla esok :P

~Ayu BnSyg~ said...

Cha : Second baby dah? Tahniah.

Ros : Sila2

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...