Wednesday, March 20, 2013

The Renewal Passport Story

How do I start? How do I start? We'll be going on a family vacation this coming April and both of our passport (5rz and I) memang dah expired. Of course nak buat a new one for Faris too. His first passport. Before this 5rz pernah buat passport dekat cawangan Sri Rampai and memang niat asal pun nak buat dekat situ saje since dekat dengan rumah. 

One morning klua rumah pun at 1030 hours coz I know kalau baby boleh dapat fast lane. Bila nak ambik nombor tu, pegawai tu kate nombor dah habis and he suggested to go to Pudu branch. Then I said kalau ke Pudu pun dah tentu nombor dah habis kan? He replied that Pudu tutup malam. So after breakfast dekat mamak stall, we decided to just try our luck dekat Pudu. 

Sampai Pudu at 1130 hours then ambik nombor and memang ramai sangat orang. I asked the person yang tengah jaga counter nomber tu 

"X de fast lane ke untuk baby?"
"X de. Semua kena tunggu."

X ke pelik? My friend buat, dapat je fast lane. Fast lane supposedly for baby, pregnant lady, OKU and senior citizen. My mom yang senior citizen pun dapat fast lane. Aku yang bawak baby ni x dapat pape. So we wait and wait. Lucky us, after like 30 mins sampai Pudu tu, nombor pun habis. Huhu.

I told 5rz, lets just go back home and come back at 1500 hours but he refused. Ajak jalan2 ke Times Square pun x mau. Kan dah dekat Times Square from Pudu kan? So, tunggu and duk lama la kami dekat Pudu tu. Guess how long we waited there? From 1130 am until 1900 hours. Pukul 7 malam baru siap selesai semua benda kau. Haiyoooo! Itu pun ada drama lagi tu!


Nampak x ramai tapi ramai sebenarnya. 

Masa nombor kami dah dipanggil, pegawai tu cakap gambar 5rz and I x boleh guna sebab gambar tu gambar yang sama dengan gambar passport terdahulu. Adoi!!! Aku ni dah brape kali renew dah guna gambar yang sama ok je. Tiba kat situ macam tu plak cakap kat kami. Tadi tak mau pesan awal. Masa sampai mula2 dekat counter ambik nombor tu, Ayu dah tanya 3 kali dah. Saya and husband nak renew passport. Ape yang diperlukan? And then my baby nak buat his first passport. Ape yang perlu saya sediakan? 3 kali tanya soalan yang sama and all she answered was all the documents and things yang sememangnya Ayu dah sediakan awal2. Tup2 jadi macam ni plak kan? Benggang la. 

Itu pun nasib baiklah dalam Pudu tu memang ada kedai gambar and kedai fotostat. Pastu gambar Ayu and 5rz pun sangatla tak lawa sebab both of us dah penat menunggu dari pagi sampai petang kan. Muka pun toya je. Huwaaaa. Buruk muka kami berdua dalam passport. Muka Faris je chumel. *hiks*


Kesian Faris kena minum susu guna botol kecik ni sebab botol besar dia Ayu tertinggal dekat kedai mamak yang kami minum pagi tadi

Then tadi Ayu ada cerita pasal nombor dah habis time tengah hari kan? Time kami tunggu passport kami nak siap tu, there's one couple datang. Dah kul 7 malam dah pun. She asked the pak guard

"Kat mane nak ambik nombor?"
"Nombor dah habis"

That couple was about to leave but suddenly the pak guard said

"Try la tanya dekat counter dulu. Mana tau dia nak kasi nombor lagi"

And the couple dapat la satu nombor and I guess they don't have to wait hours like we did, didn't they? Rezeki dia la kan? So tips nya disini, siapa yang nak renew/buat passport dekat Pudu tu, datang la petang2 sikit. Tapi x janjila korang boleh dapat nombor. I think it depends dengan pegawai yang bertugas juga. And suggestion untuk pejabat imegresen dekat mana2 tempat skali la pun, at least korang kasi nombor mengikut sesi. Contoh, sesi pagi bukak nombor until 200. Bila nombor sesi pagi dah habis, cakap dekat customer nombor habis. Suruh diaorang datang balik pukul 2 petang sebab kita buka nombor baru. Lagi satu tulis and lekat la ape yang diperlukan untuk renew/buat new passport. Ni tak. Lepas ni dah x mau buat dah dekat Pudu. Sri Rampai gak best. 

ps://Buat online pun sama gak. Better buat offline. Tengok nasib la.

{From Ayu with ♥}

4 comments:

permatabiru said...

alamak ssh juga nak buat pasport ekk..mungkin dekat sna org terlalu padat..x sepat di utara nie..kesian baby2 yang kecil2 kan..kena buat aduan nt..

~MommyAida~ said...

saya pon baru je buat pasport kt Shah alam...Luckily kitorang dpt fast lane for baby...rasanya depends on branch mana kot yg bg fast lane ni..tp sepatutnya centralize je la kan..baru adil..kesian kt baby..

vulgarian said...

dear, i buat dekat hentian kajang, very quick tak sampai sejam pun. sangat efficient. tapi sebab malas nak tunggu untuk collect, i dtg hari lain je. datang terus ambil. easy peasy, saving time yang teramat.

Anonymous said...

sy pn pnah pgalaman wat passport sgt horrible.org kat kaunter sgt xfrenly and xnak explain betol2.pg kaunter ckp ni xde.pg lg bnda len pulak xde.dok ulang2.waktu tu mmg 1st time wat passpot.last2 xdpt amek pn esok dtg lg.sedey dgn layanan diarg

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...