Thursday, November 28, 2013

Nak Tukar URL

Assalamualaikum.

I was thinking to change my blog URL. Been searching about this dekat google and ada banyak pros and cons. Sekarang ni yang Ayu tau: 
  1. Kalau tukar URL, readers/silent redears yang dah hafal blog URL Ayu yang lama ni confirm x kan tau my new URL kan? Providing they don't asked me la kan? Unless Ayu ambik my own domain (dotcom). Kalau macam tu then kalau readers click my old URL, page tu akan redirect terus ke my new URL. For now, I don't think I need my own domain. 
  2. Post2 Ayu yang lama yang Ayu ada letak link tu semua akan hilang. Bukan hilang la. Nanti dia akan appear 'Page Not Found' So I think that one nak kena edit balik. Korang x paham ape Ayu cakap? X pe. X penting untuk korang yang x berminat nak tukar URL. 
  3. Kena edit URL baru dekat account Nuffnang jugak. Otherwise, advertising x kan masuk URL baru. Sayang juga dekat situ sebab semua earning Ayu, Nuffnang dah recognize URL Ayu yang sekarang. Kalau nak tukar URL, kena start balik la. Kena tackle pembaca balik etc.
  4. Kalau Ayu dah tukar new URL, once Ayu update je, blog2 lain yang slalu link dengan Ayu x kan tau. Ni sebab dulu dia link kepada old URL and not the new URL.   
Banyak lagi la sebenarnya. Banyak yg Ayu baca, rata2 cakap better x yah tukar URL atas sebab2 di atas and leceh etc. Tapi Ayu nekad nak tukar. Better now before it's too late, I guess? Insya-Allah soon Ayu akan change my URL. I haven't decided what my new URL yet. Eh wait. Actually dah ada nama URL yg baru but I need some more time to hmmm adjust here and there. Once done nanti, insya-Allah akan tukar serta merta. 

This might be my last entry guna URL yang ni. Kalau korang search bnsyg-stories.blogspot.com and klua lagi blog ni, that means Ayu x tukar URL lagi la. Kalau dah x de tu, hmmm I don't know how to inform. Kalau sesiapa yang sudi nak follow to my new URL, drop me an email to ayuni_rosli@yahoo.com 

Andai jodoh kita sampai disini, Ayu mohon maaf kalau Ayu ada salah dan silap atau ada bahasa Ayu yang menyinggung mana2 pihak ok? Terima kasih atas segalanya and you all are most welcome to my new URL. Please, drop me an email ya?

Assalamualaikum. 

{From Ayu with ♥}


22 comments:

DYatie said...

Once ayu dah tukar url, y not share kt sini (last entri) to announce ur new url. ;)

Zimie said...

ayu, kalau nak tukar ke blogspot pun boleh redirect jugak. zimie pernah buat. just google nanti dia akan redirect ke blog baru.

tapi syaratnya kena create new blog lah huhuhu. anyway goodluck!

Nor Ayuni Rosli said...

DYatie: Once dah tukar URL, this blog x kan appear lagi. That's why

Zimie: Ajar boleh? Please?

Zimie said...

ayu google 'redirect old blog to new blog' situ ada tulis cara2nya. nak guide pun lupa sudah huhu sebab dah setahun lepas buat..

Nor Ayuni Rosli said...

Zimie: X berjaya. Tapi x pelah. Dah tukar URL dah pun. Hehehe. Jom exchange link Zimie? Let me know ya?
Thanks by the way

Zimie said...

hehehe nasib i boleh dpt access to your blog. welcome bebeh. meh add link baru i

www.zimiezimah.blogspot.com

Nor Ayuni Rosli said...

Zimie: Ok dah link you. Baru 2 ketul link I. Hahhaha :D Nanti link I eh? Tq Zimie. You helps me a lot

Shakina Farhan said...

Dah exchange dear! :)

Nor Ayuni Rosli said...

Kina: Tq Kina. Ayu dah add your URL dlm Ayu punya list =)

ryyhan kamarudin said...

ayu, kita dah exchange link

Nor Ayuni Rosli said...

ryyhan: Kita pun dah exchange link awak. Tq banyak2 ye

AyNz said...

Hai Ayu!! hihi sebelum ni mmg selalu jd silent reader blog ayu, tak sangka ayu komen kat blog ain, happy sngt! :) tq & thanks for exchange link =)

Nor Ayuni Rosli said...

Ain: Done linked you back dear. Thank you sebab sudi baca blog Ayu. Hehehe

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

Ila nk tukar2 url nie oun tak berani jugak..sbb da rmai kwn thru blog..kang lost contact plk :)

Nor Ayuni Rosli said...

Ila: Memang ramai dah yang Ayu lost contact. Huhu. Jom exchange link?

S.n.Fariza said...

ayu :
tq. ok kita exch link ye

Nor Ayuni Rosli said...

Fariza: Ok yang. Done linked you back. Thank you dear

Wafee said...

Salam Ayu... Nak exchange link jgk blh?

Wafee said...

Ayu... Dah add your link... Hehe... Bagus la tu... Sy ajak exch link kt sini... Ayu ajak kt chatbox sy... Hehe

Nor Ayuni Rosli said...

Wafee: Laaa bare perasan la. Kebetulan. Kuikuikui. Anyway, Ayu pun dah linked balik your blog. Thank you Wafee

cikpingu said...

dh exchange link dh..hihi...

Nor Ayuni Rosli said...

cikpingu: Done linked you back. Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...