Tuesday, May 22, 2012

Dicucuk Banyak Kali

Masa dalam labour room, Ayu dicucuk banyak kali dekat tangan. Tangan kiri 3 kali and I lost count on my right hand. Dicucuk sebab nak masuk air and bagai. After a few days, tempat yang dicucuk tu jadi lebam! 

Nampak tak berapa lubang semua tu?


Actually Ayu tak paham kenapa nurse kena cucuk dekat bahagian depan. Bahagian belakang tak boleh ke? Bahagian depan Ayu, memang susah nak nampak dia punya line. Kalau bahagian belakang, nampak clear. 


Dalam labour room tu saje nurse dok bising2 cakap tak jumpa line la bagai. Bila jarum dah masuk, kejap2 lagi, terbukak balik drip air tu. Tu yang kena cucuk banyak2 kali tu.


But, no matter how many times Ayu dicucuk, dah sebati dah. My contraction's pain mengatasi segalanya, remember? Sakit bersalin ni ikut rezeki masing2. Ada orang, letak ubat nak buang air besar tula yang paling menyakitkan. As for me plak, ubat tu tak sakit lansung. Ada orang, masa nak jahit baru rasa sakit.


Contraction's pain, VE, masuk ubat buang air besar, cucuk masuk epidural, cucuk drip air,  time nak push, kena potong sikit bahagian bawah tu, keluarkan uri, keluarkan darah lebihan, jahit bahagian bawah and last sekali check jahitan a week after delivered. All of this Ayu dah rasa and yang paling sakit adalah sakit contraction! Bukan sekejap menahan sakit contration, lama oiii. My case, 1 setengah hari!


Sakit tak nak bersalin ni? Most of my friends tanya Ayu soalan ni. Sakit!!!!! I'm not gonna lie to you by saying, oh x sakit la. Sakit kejap je. But trust me, after baby dah keluar, lega ya amat. Percayalah! 


Lebam after a few days. Now dah ok dah :)


Pap Smear tak wat lagi sebab takut! Kena wat ke? Tak buat tak boleh ke? Anyone?

{From Ayu with ♥}

7 comments:

Liyana said...

bab cucuk2 ni rase cam x tkt dah, serah diri je..
risau fkr part bersalin nt. huwaaaa nebess :(

LisaLisut said...

Contraction's pain, VE, masuk ubat buang air besar, cucuk masuk epidural, cucuk drip air, time nak push, kena potong sikit bahagian bawah tu, keluarkan uri, keluarkan darah lebihan, jahit bahagian bawah and last sekali check jahitan a week after delivered. ---> SCARY. gulp.

Mrs Azhar said...

Pap smear xskt pun, ayu! Just rilek je ms doc buat tu

ctmah said...

semua pun sakit kot.tp demi anak, xpelah kan :)

Lara is Veelara said...

ayu,pitammm la sy bc post ni..

cmne la i nnti...
taw da mmg sakit, tp dptkah ku tempuhi?
duhh.

yana aka heart^bee said...

stuju dgn awak ayu..time contraction la plg sakit!!!

sampaikan time gunting,jahit dan lain-lain pun dah rasa biasa je.

after baby keluar, sangat lega dan nikmat..Allahuakbar..

~Ayu BnSyg~ said...

Liyana : Doa byk2. Insya-Allah.

Lisa : It is scary babe. Tgk la rezeki you mcm mane nnti eh? I doakan semua selamat, amin :)

Mrs Azhar : Ala... Still takut jugak! :(

ctmah : Haha semua pun sakit. Yup mmg semua sakit but sakit contraction Ayu, masya-Allah!

Vee : Insya-Allah dear. Sakit tu kan sebab Allah nak hapuskan dosa2 kita? Perasaan takut tu biasala. Ayu klu nak bersalin skali lagi pun takut! But I want more babies gak. Haha :D

Yana : Kita sama la kan? Sakit contraction, hmmm susahnya nak describe!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...