Friday, May 18, 2012

Rutin Berpantang

Ni adalah some of the meals yang Ayu ambik time berpantang. Macam Ayu cakap. Ayu ni tak brape pantang sangat. Makan je. Janji bukan benda sejuk and pedas. Selalunya jadualnya macam ni

0700-0800 : Siap2 mandikan baby. Then susukan baby. After baby dah kenyang, baby akan tidur. Time baby tido nila Ayu akan siapkan diri sendiri dengan mandi herba.

0930 : Kadang Ayu breakfast dulu, kadang Ayu berbekung dulu. Tapi herba tea Ayu consume every breakfast and dinner.


Kadang pagi tu mkn roti 2 keping kadang mkn milo cicah biskut.

Herba tea from Tanamera

1100 onwards : Ayu akan wat apa kerja yang tertangguh. Tapi tidaklah buat kerja berat2. Selalunya Ayu buat laundry la. Yela kalau dulu kena wat laundry sendiri dengan 5rz je. Tapi sekarang dah kena wat laundry untuk baby sekali. Kalau tak buat laundry, Ayu akan pump sambil tengok tv/internet.

In between tengah hari tu, baby akan bangun untuk susu and tukar lampin. Lepas kasi susu, macam biasa baby akan sambung tdo. Time baby tdo nila kadang Ayu ambik masa untuk tdo sekali or kalau Ayu tak tdo, Ayu akan main internet/lipat kain or tgk tv.


All the hitam2 tu adalah lada hitam

Ni daging masak kicap. Hentam saje

Ikan kukus dengan lobak putih

That halia tu Ayu dah boleh mkn gitu je. Halia and lada hitam untuk hilangkan angin dalam badan

Nak juga makan ayam. X kira

Before Maghrib and after 5rz balik kerja, Ayu siap2 nak mandikan baby. After baby dah mandi, baru Ayu continue mandi herba. But this one depends jugala. Kadang Ayu mandi dulu baru baby mandi. After that Ayu dinner together with minum teh herba. 

By 2100 - 2200 hours, Ayu dah start nak tdo. 

Lebih kurang macam tula jadualnya. Sejak ada baby ni, tdo pun dah kena awal. You must sleep when your baby is sleep. Dengan cara tu barula korang dapat rest. Tapi kalau baby tdo, kita pun tdo sama, kerja rumah yang lain siapa nak buat ye tak? Lainla kalau korang ada maid.  

{From Ayu with ♥}

8 comments:

celebration of love said...

U pantang sendiri ker? I dulu da nak abis br blajar mndikan baby.

Mommy_Cha said...

nmpk mcm sedap..teringin nak berpantang lagi ahaks!

~Ayu BnSyg~ said...

love : x la. Slalu 5rz yang tolong mandikan before dia pergi kerja.

Mommy : Eh?

mia-ina said...

wah ayu nie berpantang duduk dgn suami ka?mia pulak confuse....betui gak ckp ayu..kena tido ble baby tido..tp keja rumah nk kena wat juga..sbb xde mak nk tolong..huhu

~Ayu BnSyg~ said...

kak Mia : Ada my mom and sometimes rotate dengan MIL

Gadis said...

best x pakai set berpantan Tannamera tu?

mcm nak beli set tu...=)

PUAN THALHA : said...

lebih kurang sama je jadual kite ayu. cuma, kita setakat ni tak buat lagi kerja rumah kecuali cuci pinggan sikit2 sbb mak tak bagi lagi. makan pun lebih kurang sama. hihi. sabar jelah ek.

~Ayu BnSyg~ said...

Gadis : Best sangat! Toilet hari2 bau macam spa. Boleh baca review Ayu ttg set tu dalam blog.

Thalha : Tabahkan hati time dalam pantang ni ye. Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...