Friday, December 24, 2010

Gotong Royong Kt Kmpg

Still remember yg Ayu x dpt nk tgk Shila bersanding dlm entry lepas? [post] Ada 2 sbb blk kmpg actually. First sbb cousin Ayu, Ira bertunang and second sbb achik (adik mak yg bongsu) nk wat gotong royong bersihkn semua pinggan mangkuk peninggalan arwah nenek. FYI, arwah wan Ayu berniaga. Arwah wan pndi wat segala jenis kuih muih. Lg pun org dulu2 kn mmg semua wat sendiri. Ada kenduri semua masak sendiri kn? So dh tentu lah mesti ada stok pinggan mangkuk yg sgt byk ye x? 

Ok cite psl Ira tunang dulu. Bila dpt tau Ira nk tunang I was like 'ha?' Then when I think back mmg semua adik beradik Ira mmg berkahwin awal. Syukur disitu sbb dia ada rezeki dpt tunang awal kn? Kami b'tolak dr KL tgh hr ke Negeri Sembilan. Smpi2, majlis tunang belum start lg. Ira pun tgh di make-up kn oleh kak Yong (kakak sulung Ira) Diorg semua ni mmg pndi la bab2 make-up. Hantaran plak kak Wani yg buat (kakak no 2 Ira) Ha mmg kretif kn?


Ok tu bkn beg tau. Tu kain. Kretif kn wat cam tu. By the way Ira dpt 3 cincin! 1 cincin tanya (mula2 dpt dulu), 1 cincin risik and satu lg cincin tunang. Murah rezeki kau Ira :)


DIY mini pelamin :)

Bila rombongan laki dh smpi, perbincangan pun bermula. Lama x lama la jgk because time Ayu dulu sgt sekejap. So bila kedua belah pihak pun dh setuju ngan wang hantaran and tempoh pertunangan semua, acara sarung cincin pun bermula. Ira sgt cantik tp lahai x de kesempatan nk snap pic ngan dia. Dia dok sibuk ngan kwn2 dia semua. Ayu and family plak nk cepat2 blk umah arwah wan nk rehat2. (Umah pak ngah, ayah Ira dekat je ngan umah arwah wan) Time Ayu nk klua dr umah Ira tu sempat la tgk tunang Ira. Tggi ok. :D Then bila kt luar tu mak tanyala

"Tunang Ira x dtg ke?"
"Ada kt dlm tgh tgkp gmbr"
"Mana? Dia ada dtg ke?"
"Ada td Ayu nmpk."

"Ye ke? Laki?"

Adoyai ape punya soalan la mak ni tanya. Mesti la laki. Dh Ira pompuan mestilah tunang dia laki. Achik yg dgr perbualan tu pun gelak la sama ngan Ayu.

"Mak kau ni ada jela"

Bila smpi umah arwah wan, semua pun tdo kepenatan padahal KL-Negeri Sembilan je kot. Duk kt kmpg mmg best especially waktu malam. Ayu tdo x yah nk kipas bagai. Mmg dh sejuk sgt2. Tggu bgn time subuh. Lg la sejuk. Tp cuba time tgh hr buta. Mak ai panas dia mmg la terik. Yela atap kt kmpg kn atap zink je. Sbb tu bila panas, panas betul and bila sejuk, sejuk betul.

Keesokkan hr (Ahad) bermulala sesi gotong royong. Ok Ayu bgn lmbt as always la kn. Pak ngah dh siap dtg dh start wat keja lg, Ayu br nk mandi. So acaranya nk kemas semua pinggan mangkuk and nk sedekah kt surau2 or masjid2 je semua pinggan mangkuk tu semua. Tggl kn sikit kt umah arwah wan and lain2 tu sape2 nk bwk blk boleh la ambik je.


Sebahagian pinggan mangkuk. Ni jenis yg heavy2 punya. Stok mangkuk zaman dolu2.


Bwh umah dh siap kluakan semua segala mangkuk and periuk belanga bagai. Bayangkn ruang besar tu brape byk mangkuk yg ado?


Ni station nk lap2 pinggan mangkuk. Lama weh Ayu dok sini. Dh katenya pinggan mangkuk byk!!!


Dlm tgh2 kemas tu boleh plak bebudak ni jmpa duit 1 sen lama. Rare. First time gak Ayu tgk ni. Bentuk 4 segi.

Sekian wassalam. Ntah pape tetiba penutup kn?

{From Ayu with ♥}

4 comments:

"cikkin" said...

kat umah wan kite pon ade bnyk lagi pinggan cmtu..same!! hehe..

time kenduri aade laa org2 kg dtg pinjam..tp da lame x g kenduri kt kg..huhu..=(

lovelyadibah said...

simple nyer pelamin dier :)wowie..:)

cincin tanya 2 pe..hehehe~:P

huu~..kampung ayu kt mana??:)n9 dh dekat dgn melaka kmpg dba..hehe~

~Ayu BnSyg~ said...

cikkin : Ha'ah dulu2 pun ada gak org kmpg dok pnjm but now x de la plak.

dib : Simple but nice and I think boleh save byk kt situ :) Cincin tanya tu klu x silap cincin yg diberi kpd perempuan la sebelum dtg merisik. (Klu silap ampun ye) Lebih kurang mcm merisik gak la. Dua2 kmpg Ayu kt Negeri Sembilan. Satu Rembau 1 lg Kuala Pilah. Dib Melaka kt mane? Tunang Ayu keja sana :)

lovelyadibah said...

owh..cincin tanya:) bestnyer :) melaka kt jasin merlimau :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...