Wednesday, December 15, 2010

Wedding Shila | Part 2

Ni entry utk sireh junjung.

Shila requested to have the same idea of sireh junjung like I’m having during my E-Day. Katanya senang and chumel je. Senang utk pihak laki yg dtg dr jauh (Batu Pahat) utk bwk blk. Yela klu tggi2 pun serabut keta je kot? So ok la. Ayu mintak bantuan my SIL utk tolong gubah sireh junjung tu skali. So, nilah bahan2 yg diperlukan.


My E-Day sireh junjung

  1. Kotak segi empat sama.
  2. 2 riben yg berlainan warna and lebar. (1 riben berukuran 1 meter. Total 2 meter)
  3. H2O form ke ape nama dia eh? Gabus yg boleh isi air tu.
  4. Plastik.
  5. Sireh (better pilih sireh tua sbb colour hijau dia lg cantik)
  6. Jarum peniti.
  7. Gam uhu.
  8. 2 diferent colour of roses.
  9. Gunting.

Step2.

- Ayu gunakan kotak tisu. So potong bhgn atas kotak tisu and kluakan isi tisu. (Jgn buang tisu tersebut sebaliknya tisu tu masih boleh digunakan) Smpn dlm kotak yg lain ke.


- Potong H2O form and form tu msk skali ngan plastic. Plastik ni utk prevent air mengalir bocor and terkena dekat kotak.

- Lilit riben pada kotak. X kisah warna ape dulu janji cantik di mata korg.


2 ribbon with different size


Dlm kotak tu ada plastik. Utk lg lawa balut kotak ngan kertas putih dulu so that gmbr2 cartoon tu x kelihatan. Ayu lupa so x terbuat plak :(

- Lipat sireh mengikut saiz yg dikehendaki. (Mine was hexagon but Shila was half hexagon)

- Cucuk sireh yg dh dilipat dekat kotak menggunakan jarum peniti. Susun supaya cantik.


- Isi air dlm kabus tu. Isi air sedikit demi sedikit. Jgn plak curah air direct dr paip. Huhu

- Buang segala daun2 roses and cantas sedikit batang rose sebelum dicucuk ke atas span.  Then susun la rose smpi penuh satu kotak tu.


Dh siap simpan dlm peti agar sireh x nmpk hitam and bunga akn kelihatan fresh. Sebelum Asar dh siap sireh junjung. After Maghrib Ayu terus ke umah Shila. Bila smpi je umah Shila ada la Ayu dgr suara x sedap

“La, itu sireh junjungnye?”

Sedih x dgr? Ye Ayu tau sireh junjung patut tggi la and selalu ada bunga2 tambahan yg lain. Ayu punya mmg simple sgt2 tp dh Shila mintak mcm tu so Ayu wat mcm tu jela. Ayu pekak kn telinga jela. Bila jmpa Shila Ayu ngadu kt Shila. (Hehehe kaki ngadu betul!) Shila kate lantak diaorg la. Then terus ok blk.  Then Ayu n Niza pun sakan la berposing dgn Shila.

ps://Next entry, gmbr wedding Shila. 


{From Ayu with ♥}

7 comments:

Khumaera Ismail said...

kreatifnye =)

iDa said...

comel...biar la pe yg org ckp,janji kita buat sendiri kn...

cik syahira said...

assalamualaikum ayu.

masa 1st time saya tengok sirih junjung ni terus:

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
WAH! CANTIKNYA!

tak tipu. memang cantik. fine, memang la simple tapi ok la kan. serius ni pun dah cantik tau. nak lebih-lebih buat sendiri la ye tak. ayat ni ditujukan pada sesiapa yang sukaaaa complain. isk.

lovelyadibah said...

diorang nk jenis yang mcmana??sibuk je ngomel kan :) xpe2..dh lepas pun..yang ckp mcm 2 sebenarnya dengki ayu wt comelllll sangat:) kan kan???:)

rose said...

2 mesti makcik old school yg complaint..huhu..sirih junjung nan adoo yg tinggi dah..2 dolu2 nyer stlye..hehe..xpe2..abaikan manusia itu..cantik ok sirih junjung ayu wt tu..=)

kembatolo™ said...

whoa..kretip2.. haha

~Ayu BnSyg~ said...

To all : Ayu jwb skali secara pukal ye? Thanks ye korg semua tp kn org utamanya my SIL, kak Fareeza tau bkn saya. So credit to her :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...