Monday, December 20, 2010

Wedding Preparation (Nikah Outfit) | Part 4

Assalamualaikum.

Maydey2. Ni x de teaser measer bagai. Ayu tnjk je terus in hoping korg dpt bantu Ayu k? Mintak tlg sgt2 dear :(

Korg, actually nk cite pun cam serba salah sbb takut 5rz akn terbaca entry ni. Hopefully dia x baca. Hehehe.

Smalam we manage to get our kain nikah. Masya-Allah jam sgt2 la teruk. Kteorg actually dr pg klua sbb ada wedding kwn 5rz kt Sabak Bernam. So smpi Jln Tar pun dh kt kul 1700. 5rz was so tired and Ayu ni mmg dh paham la klu dia letih semua benda dia nk cepat. Nk dijadikan cite, Ayu dh tukar colour nikah. Dr grey silver > pink belacan > now the latest green. Ok so bj nikah Ayu hijau! Nk berangan jd princess Fiona and Shrek la mcm ni. (Ok not funny)

Kenapa hijau?

I have this one selendang yg sgt cantik, warna hijau which I bought it long time ago. Saje je beli warna hijau sbb that time warna tu je yg ada and the last piece as well. Harga asal RM 80++ tp dia jual kt Ayu half price je. Lebih kurang selendang kt Gulatis yg depa dok jual RM 110 tu. Selendang tu dh beli lama dh and never been worn before. So I was thinking, why not use it for something good? So tula sbb nk pilih hijau.

I'm in doubt skrg ni sbb nya..... jeng jeng jeng

Bj Ayu warna hijau while bj 5rz warna putih! Gamoknya dua2 x nk mengalah. 5rz ttp nk warna putih utk nikah and Ayu mmg dr dulu x mo warna putih. So kiranya, inner Ayu putih, chiffon luar hijau and utk 5rz plak warna putih and sampin hijau. Ok sgt weird actually tp tula dh paham sgt perangai 5rz ni. And Ayu tau dia dh penat so sebelum dia start naik angin ngan perangai cerewet Ayu ni better Ayu ok kn aje. 


Lebih kurang cam nila. Ayu pnah blog about this [post] Please note that this is lace. Mine chiffon so mmg x kn jd cam ni. Sedey disitu :(

Ok so paid! Tp dlm hati still was2 cuma x tunjuk and x ckp je. After that singgah umah 5rz jap. Then sempat tnjk kain nikah kt future MIL. Tetiba rasa selendang yg Ayu ada ngan kain tu x match la plak. Slightly different. (Lampu kt Jakel la ni kot!) Tp mak 5rz ckp ok je. Ok terpaksa akur di situ.


Inner + outer + selendang. Lain kn colour dia? :(


Ni lebih kurang klu Ayu berdiri sebelah2 ngan 5rz nnti. Pelik x korg? :'(


Whole picture. Selendang tu nk wat veil pun boleh and then nnti Ayu pki tdg putih ke? Confuse :'(

Bila 5rz hntr Ayu blk, Ayu tanya pendapat my SIL plak. My SIL gave the long-not-so-long pause. I got what she was thinking kot? Mesti kak Fareeza dok ckp dlm hati 'hmmm what?' Then kak Fareeza ckp la

"Sampin warna hijau eh?"
"Ha'ah but still nmpk weird kn?"

A long-not-so-long pause again.

"Ok kot"

Hmm mcm x ok je kn kata2 itu? Then Ayu ckp la

"Paling kurang pun 5rz kena wat kerawang warna hijau kt bj dia. Otherwise it would be weirdo and Ayu plak kena wat fesyen yg ada belah kt dada tu supaya menampakkan inner warna putih kt dlm tu."
"Ha ok kot sbb akak pnah tgk gak ada org wat cam tu"


Bj belah dada mcm nila. I believe this also chiffon kn? Obviously taken from Rins Suzana

Seriously, Ayu risau sgt2! Nmpk weird la. Kadang2 ckp ok pun sbb nk sedapkan hati sendiri je. Pastu rasa weird blk. Tolong korg! Mcm mane nk wat ni? Nk wat fesyen jenis mcm mane plak supaya Ayu and 5rz x nmpk sgt pelik? Huwaaaa



Akn jd lebih kurang mcm ni. Tp this one ok sbb pompuan tu guna lace. Source 


Klu nk ambik gmbr separuh mcm ni x lawa la nnti kn? Sbb obviously bj 5rz putih and bj Ayu hijau! At least kena ambik gmbr full nmpk sampin so that people will get the whole picture. Or suruh 5rz pki songkok hijau? Ok really NOT funny!!!! Source : Google


ps : Jakel black out smalam but luckily tgkt pengantin tu ada lampu 

{From Ayu with ♥}

18 comments:

ElyaElmo said...

ayu...elya nye kain nikah pun kaler hijau nnt...
actuallu, salah sorang kene tolak ansur tau.since korang buat sekali,untuk baju sanding, sapa yang decide kaler nnt?? if ayu yg decide, untuk nikah....let 5rz yng decide...
if, baju sanding 5rz yg decide, let ayu decide untuk baju nikah pulak..
kene ade give and take di situ yee dearr :)

K.I.N.A said...

sampin kaler hijau ok juge..idea tmbh kerawang pun ok..goodluck dear..kena pandai mix n match..;)

rose said...

tak pandai nak bagi pandangan..huhu..tp insya-allah..pasti ade sesuatu yang akan buat baju 2 kelihatan sepadan..skrg mungkin ayu rasa pelik..tp ade nyer idea tu..b2b sekarang kn kreatif..so jgn risau ek..mst ada! =)

lovelyadibah said...

if putih baju faizal..ok la kot..sbb putih masuk je dgn warna paper..if nk nmpk sedondon,kena la ada hijau skit kt sampin~..so ok dh la kan??dun worry k!!:)

Lyana MK said...

huhuhu skrg ramai tak ske pakai baju putih tuk nikah kan??

iDa said...

ida pun pernah ada dalam situasi ayu...bayangkan kuning kunyit + biru..pelik kan....tapi kita kena redha sebab mayb ada kebaikan disebalik munasabah ni....hasil nnt mst menarik....

idea kerawang ijau kat baju pun ok jugak tu...btw gud luck dear....

Ainee Cumi said...

Alah ok punya. No worries ok.. lainlah kalau tunang u pakai kaler oren then u pakai hijau.. Itu dipanggil pelik.. Tapi kalau warna putih semua boleh masuk. Jangan wisau ok..

NahWaL said...

ayu i think the colour doesnt have to match 100%. biar ada sikit2 jauh takpa nanti satu tu contrast. tengok i , baju sanding pepel, awning pepel tudung grey. lagi gila hahaha. tapi tu i

nak nampak lagi kelas, kalau buat bukak tu, buat beading heavy sikit so takda focus kat breast sangat. pakai tudung kan macam tak berapa nak sopan. i think it would look great, takda masalah sangat pon :). good luck k!

Syima Syaz said...

sorry tak pandai nak bagi advice tapi setuju dgn elya...

Nurul Atiqah Mutaza.iQa said...

ayu, iqa rasa idea elya tu ok..

tapi dalam hal ni ayu dah beli kain kan....nak tukar mungkin tak boleh..kalau la boleh 5rx beralah tukar kaler kain die so its better..sebab kain die rasanya tak la semahal nak beli chiffon baru kn..

tak pun iqa rasa ayu boleh gune design belah dada tu..and kalau tanya iqa iqa rasa warna u all cantik je..sebab your chiffon akan jadi light bile u letak inner putih tu..kan dah ramai orang kawen, bj groom n bride latar nye berbeza mcm kes ayu ni..

dear for me..its look chantek

~Ayu BnSyg~ said...

Elya : Yup tau bj kamu warna Shrek juga :) Hmm tula x de tolak ansur. Semua nk cepat time beli tu :(

Kina : Dh try mix and match dear but still perasaan Ayu je kot yg rasa cam tu? (Ok ayat sedap kn hati blk)

Rose : X pe dear. Ayu x kretif mana pun *sobs*sobs* Anyway thanks sgt :)

~Ayu BnSyg~ said...

lovelyadibah : Dear tunang Ayu nama dia Fairuz la sayang. :) Mmg sampin hijau tp ntah la. Perasaan rasa pelik. Insya-Allah I will not be worried. Thanks

Lyana : mmg sbb dh slalu sgt kot tp tula 5rz still x nk mengalah so terpaksalah :(

iDa : Amin. Harap ada hikmah. Terima kasih iDa :)

~Ayu BnSyg~ said...

Ainee : Yup2 betul. Putih semua masuk ngan semua kaler. Tp... apakah perasaan ini? :(

Nawal : Kamu punya mmg kena la hr sanding tu sayang. Aiyoh :) When think about it back kn, chiffon beaded yg Ayu dh beli tu mmg dh siap corak beads nye so mcm susah nk tmbh beads lg but yes definitely kena ttp apa yg patut :D

Syima : What's important kerjasama kn? Huwaaa :(

Atiqah : Semua sokong Elya kn? Ayu pun sokong Elya! Semua dh terlambat. Hopefully it turns well :)

lovelyadibah said...

hahaahaha~...ok maluuuuuuuu~~~...

~Ayu BnSyg~ said...

lovely : Hehehehe chumel je tau awak ni :D

Mila Ahmad said...

saya baru je mengalaminya..baju lelaki lain dengan baju perempuan beli kat jakel gak.igtkan mcm sama bila blik baru perasan sorg ijau turquise sorg biru turquise. saya beli kain lain kat gulatis, membazir sangat T__________T

~Ayu BnSyg~ said...

Mila : Tapi saya beli dekat Jakel then esok tu saya datang Jakel untuk tukar balik kain tu. Boleh =)

Anonymous said...

hi dee hi bnsyg-stories.blogspot.com owner discovered your site via Google but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have found website which offer to dramatically increase traffic to your blog http://traffic-for-your-website.com they claim they managed to get close to 4000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my website. Hope this helps :) They offer most cost effective services to increase website traffic at this website http://traffic-for-your-website.com
To your success James

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...